Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Baš kao u Engleskoj: u PO Maslačak pripremili čajanku te birali kralja i kraljicu

Objavljeno:

- dana

U Dječjem vrtiću Cvrčak, Područnom odjelu Maslačak, skupina „Little birds” s odgojiteljicama Editom Lehkec i Andreom Horvat ostvaruje program ranog učenja engleskog jezika.

Ove pedagoške godine provode projekt „Around the world“, a jedna od aktivnosti u okviru tog projekta je čajanka četvrtkom ili „Thursday tea party”. U nizu čajanki, u veljači je na red došla i hrvatska čajanka.

Zabavna aktivnost

– Djeca su cijeli tjedan istraživala hrvatsku i čakovečku povijest te svašta saznali: da kraljica nije samo u Engleskoj, već da je i Hrvatska nekada bila kraljevina i imala kraljeve, a najzanimljivije im je bilo pojmiti da imaju i tate koji se zovu kao hrvatski kraljevi. Pronašli su i staro hrvatsko pismo – glagoljicu, koju su prepoznali na slici kralja Tomislava. Sjetili su se da i u svome gradu imaju dvorac, ali da ga nisu gradili kraljevi već plemići Zrinski, te da njihov grad čuva Zrinska garda – pojašnjavaju odgojiteljice.

Proučavali su i hrvatsku zastavu, saznali su što predstavlja koji grb te gdje se nalaze Dubrovnik, Dalmacija, Istra i Slavonija. Upoznali su se i s bojama na zastavi i grbovima te usporedili sličnosti s grbom njihova grada Čakovca.

Kao šećer na kraju tjedna organizirali su čajanku, na kojoj su polaznici vrtića za zamišljenog kralja i kraljicu izabrali Iris Kelemenić i Jakšu Meglu. Nakon njihove krunidbe, čajanku su tradicionalno započeli himnom, čija su pravila ponašanja već usvojili na prijašnjim takvim događanjima.

– Kralj i kraljica ponosno su sjedili za posebnim stolom obučeni u plašteve s krunama na glavi i žezlima u rukama, a ostali je „narod” sjedio za drugim stolovima. Zajedno su popili čaj i počastili se suhim voćem. Zatim su na hodniku zaplesali uz hrvatske pjesme, a malo su i zamahnuli zastavama. Putem ovakvih zabavnih aktivnosti djeca su jačala samopouzdanje, međusobnu suradnju i osjećaj pripadanja skupini, usvajala pravila ponašanja, bogatili rječnik na hrvatskom i engleskom jeziku, a posebno je važno da su stekli iskustvo o prirodnoj i društvenoj okolini u kojoj žive – poručuju odgojiteljice iz PO Maslačak.

Međimurje

U Međimurju 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 282 uzorka, od čega je evidentirano 66 pozitivnih nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 23,4 posto pozitivnih od broja testiranih, javio je 9. svibnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 96 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 536.

Tijekom jučerašnjem dana brzim antigenskim testovima testirano je 246 osoba, od čega je SARS-CoV-2 virus dokazan kod jedne osobe.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 55.649 uzoraka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 89 pacijenta pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata primljena su 4 pacijenta, a 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, stare 82 i 80 godina.

Tijekom ovoga tjedna u Međimurskoj županiji ukupno su cijepljene 6474 osobe (5101 prva doza i 1373 druge doze) na svim punktovima i zdravstvenim ustanovama.

Tijekom subote cijepljeno je 2050 osoba na 3 punkta. U Nedelišću je cijepljeno 964 osoba, u Murskom Središću 544 osoba, a u Prelogu 542 osobe.

Ukupno je s današnjim danom utrošeno 32.285 doza. Barem jednom dozom cijepljeno je 26.045 osoba, što je 29 posto stanovništva Međimurja starijeg od 16 godina.

Dodajmo da se u ponedjeljak u školske klupe vraćaju svi učenici osnovnih i srednjih škola.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Murskome Središću na Majčin dan darovali mame karanfilima!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće

– One zaslužuju sve najbolje. Hrabre, snažne, jedinstvene …. Jednom riječju: majke!

Majčin dan je prilika da im iskažemo zahvalnost za sve što su činile i što čine za nas. Ima li ljepšeg osjećaja od zagrljaja mame ili njenog osmijeha? Nema, ona je samo jedna i sve što činila za nas, uvijek radi najbolje kako zna. Mame su odvažne, iskrene, mame su superheroji koji i ono nemoguće učine mogućim. Majčina ljubav nema granica! – poručuju iz Grada Murskoga Središća.

Simbolično na Majčin dan, nakon sv. mise, Grad Mursko Središće prigodno je darovao majke karanfilima. Uoči Majčina dana, gradonačelnik Dražen Srpak posjetio je dječje vrtiće „Maslačak“ i „Pahuljica“ kako bi im zahvalio na predanosti u njihovom radu s djecom, jer osam sati na dan one su djeci „zamjenske mame“.

Ujedno je znak zahvale uputio i Udruzi “Serjojnske mame i bebe”, koja u svoje programe uključuje djecu i mlade, ali i njihove roditelje.

Nastavite čitati