Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO “Bez plastike je varaždinsko groblje zelenije i bolje”!

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Groblja nisu imuna na problematiku otpada te se suočavaju s velikim količinama, posebice otpadnih lampaša. Na žalost, pitanje otpada na grobljima dolazi u fokus uglavnom jednom godišnje, i to oko blagdana Svih svetih.

A aranžmani, ukrasi i lampioni ubrzo nakon upotrebe postaju otpad. U cilju upoznavanja javnosti s gorućim problemom otpadne plastike na grobljima, varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi pokrenulo je kampanju pod nazivom “Na groblje bez plastike”, u sklopu projekta “Unapređenje sustava gospodarenja otpadom na Gradskom groblju u Varaždinu”. Radi se o pionirskom projektu i temi koja do sada nije imala značajnije mjesto u javnosti.

U kampanju je uključeno 7 srednjih i 4 osnovne škole s područja Varaždina, a cilj je uključiti mlade u stvaranje promotivnih materijala kojima će poručiti javnosti što sve može biti alternativa plastici te kako pokazati pijetet prema najmilijima bez stvaranja ogromnih količina otpada. Ideja je potaknuti mlade da razmišljaju o problemu, traže moguća rješenja i na kraju prenesu drugačiji način razmišljanja na svoju okolinu.

U prvoj fazi kampanje, učenici srednjih škola izrađivali su plakate koji se mogu vidjeti na oglasnim city light panelima u Ulici Ivana Severa sve do 10. lipnja. Sudjelovale su Prva Gimnazija, Druga Gimnazija, Gospodarska škola, Srednja strukovna škola, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, Medicinska škola, te Strojarska i prometna škola.

Učenici i mentori, predstavnici Parkova i Grada Varaždina u srijedu, 10. travnja okupili su se na toj lokaciji kako bi predstavili prve rezultate ove kampanje. Plakate je bodovala komisija na temelju vizualnog dojma, estetike, skladnosti boja, čitljivosti, vidljivosti, poruke, originalnosti, kreativnosti, relevantnosti za cilj i temu projekta, upotrebe moderne tehnologije i multidisciplinarnog pristupa. Prema navedenim kriterijima komisija je najviše bodova dodijelila Srednjoj strukovnoj školi, drugo mjesto osvojila je Medicinska škola, a treće Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola. Najbolje škole Parkovi će nagraditi informatičkom i multimedijalnom opremom, a svim učenicima koji su sudjelovali podijeljene su zahvalnice.

Kampanja se u drugoj fazi nastavlja natjecanjem srednjih škola za najbolji informativni letak o važnosti smanjenja plastičnog otpada, koji će biti otisnut na poleđini računa Parkova d.o.o. za grobnu naknadu u nakladi od 18.500 primjeraka, s distribucijom u rujnu 2024. godine. U kampanju su uključene i osnovne škole koje rade na organizaciji kreativnih radionica na kojima djeca izrađuju crteže, reciklirane svijeće, aranžmane od umjetnog cvijeća, vaze te razne druge dekoracije i predmete koji se mogu postaviti na otvorenom prostoru (grobovima).

Direktorica Parkova Jelena Sekelj zahvalila je učenicima i mentorima na odazivu te istaknula kako je ova kampanja dio dosadašnjih aktivnosti usmjerenih prema unapređenju sustava gospodarenja otpadom na groblju koji Parkovi razvijaju u suradnji s Geotehničkim fakultetom u Varaždinu.

– Projekt Unapređenje sustava gospodarenja otpadom na Gradskom groblju u Varaždinu razvili smo u suradnji s varaždinskim GF-om te ga prijavili za sufinanciranje Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. On uključuje nabavku novih spremnika i električnog vozila za prikupljanje otpada te edukativne aktivnosti. Cilj projekta je uspostaviti efikasni, održivi i ekonomski isplativi okvir za upravljanje otpadom na Gradskom groblju u te smanjiti količinu i povećati odvajanje otpada. Promjena navika ponašanja dugoročan je proces koji zahtijeva kontinuirani trud i suradnju svih generacija. Mladi imaju ključnu ulogu u tom procesu kroz edukaciju, aktivno sudjelovanje i korištenje inovativnih rješenja. Oni trebaju biti motivatori promjene razmišljanja u svojim obiteljima i lokalnoj zajednici – rekla je Sekelj.

Život i društvo

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava u završnoj fazi pokusnog rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjoj Dubravi je prilikom terenskog obilaska Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava predstavljen rad uređaja.

Uređaj je sastavni dio jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji – projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava. Međimurske vode potpisale su Sporazum o izgradnji uređaja u siječnju 2021. godine, a u pokusni rad je pušten 23. listopada 2023. godine.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava  sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, a vrijedan je 33.054.461,80 EUR bez PDV-a. Bespovratna sredstva iznose oko 72 posto, dok se preostali dio pokriva iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

-Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Donja Dubrava kapaciteta je 13 000 ekvivalent stanovnika s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode sa područja Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba) – izjavio je voditelj projekta u Međimurskim vodama, Marin Leskovar.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda se provodi s početkom u veljači 2020. godine kroz realizaciju 6 komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Nastavite čitati

Život i društvo

U Visokom odigran 24. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Visokom proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, te je tim povodom tradicionalno održan i 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju.

Visočki branitelj Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade Pume, poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s 26 godina. Kao i svake godine dosad, delegacija udruga branitelja, načelnik Dragutin Mateković i varaždinski župan Anđelko Stričak, zajedno s obitelji pokojnog hrvatskog branitelja, i ove su godine odali počast poginulom Zvonku Simonu polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Visokom.

Nakon svete mise koju je predvodio Denis Barić, otvoren je 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” na kojem su sudjelovale ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Prvo mjesto pritom je osvojila ekipa Magoi Drašković, drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Visoko, a treće ekipi Junajted. Najboljim igračem proglašen je Jan Jež, a najboljim golmanom Miroslav Plantić.

Općinski načelnik Dragutin Mateković zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju ovoga turnira.

– Drago mi je da na ovaj način i u ovolikom broju možemo odati počast našemu branitelju, našemu Zvonku Simonu, ali i svim drugim poginulim braniteljima. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je neizreciv, stoga im velika hvala, zauvijek će biti u našim mislima i srcima – rekao je načelnik Mateković.

Nagrade pobjednicima dodijelio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, rekavši kako je lijepo vidjeti mladost i na sportskim terenima i kao pripomoć organizatoru UDVDR Klub Visoko, da poštuju one koji su ugradili sebe kod stvaranja domovine.

– 24. Memorijalni turnir „Zvonko Simon” je jedan od najstarijih takvih turnira u našoj domovini. Održava se u spomen na sve poginule branitelja, nazvan je po Zvonku koji je rođen i pokopan na Visokom, a poginuo je prvog dana VRO-a Oluja kao pripadnik 7. gbr Puma. O doprinosu Visočkih branitelja obrani i oslobađanju domovine najbolje govori podatak da je rijetka kuća iz koje nije bilo branitelja – poručio je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje