Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Čak 600 učenika VI. osnovne škole plesom obilježilo Dan kulture, dobili i svoj školski trg

Objavljeno:

- dana

RASPLESANI UČENICI

Čak 600 rasplesanih i raspjevanih učenika od 1. do 6. razreda iz VI. osnovne škole izvedbom zavičajnih plesova obilježilo je peti po redu Dan kulture.

Ovim projektom VI. OŠ želi trajno razvijati svijest kod učenika, roditelja i cijele zajednice o važnosti kulture u svakodnevnom životu.

– Danas smo se okupili kako bi dali na značenju i pokazali koliko nam je stalo do kulture u našem svakodnevnom životu. Ove je godine čak 100 učenika više nego prijašnje godine koji su se tijekom nastavne godine pripremali i učili o svom zavičaju te o ljubavi prema domovini – rekao je ravnatelj VI. OŠ Mario Stančić te istaknuo kako je ples važan znak društvenog izražavanja i komunikacije te je kao takav, jako važan u školi.

Školski trg za druženje

Posebnost ovogodišnjeg Dana kulture je i svečano predstavljanje školskog trga namijenjenog učenicima.

– Danas smo prvi puta koristili naš novi školski trg. S ponosom možemo reći da je nastao kao suradnja naših učenika, učitelja i roditelja, a koristit će se i nakon završetka proljetnih praznika za svakodnevno druženje učenika – dodao je ravnatelj Stančić.

Drugi dio obilježavanja Dana kulture počinje u 17 sati gdje će učenici izložiti svoje radove na temu kulture. U 17.30 na redu je zajednička večernja priredba koja će trajati do 19 sati. Sve zainteresirane očekuje priredba koja uključuje nastup školskog zbora i etno grupe, igrokazi na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku, lutkarske igre te plesni i pjevački nastupi na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Izvor: Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

Život i društvo

FOTO Otvoren spomenik poginulim policajcima: “Nadaleko je poznato koliko je sjever Hrvatske dao u obrani RH”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Domovinskom je ratu poginulo i nestalo 37 policajaca Policijske uprave Varaždin, a koja bi danas pokrivala Varaždinsku i Međimursku županiju, odnosno pripadnika SJP „Roda“ Varaždin i drugih ustrojstvenih jedinica.

Njima u čast danas je kod zgrade PU varaždinske u Varaždinu vrlo svečano i s puno pijeteta otvoren spomenik.

Obitelji poginulih i nestalih policajaca položile su ruže kod novog spomenika uz pjesmu policijske klape sv. Mihovil.

Uz branitelje i policajce počast su došli odati i brojni uvaženi gosti na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Stigao je i državni tajnik Darko Nekić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić i njegov međimurski kolega Ivan Sokač. Uz župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i zamjenika župana Međimurske županije Josipa Griveca došao je i Ivan Jarnjak, ratni ministar. Saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici također su se došli pokloniti žrtvama Domovinskog rata, kao i brojni drugi gosti.

Biskup u miru, mons. Mrzljak blagoslovio je spomenik.

– Od 185 policijskih službenika koji su prije 30 godina iz tadašnje Policijske uprave Varaždin otišli u Vukovar njih 21 je tamo poginuo. Ukupno 37 njih su položili živote za Domovinu, a sada smo kao mjesto pijeteta otvorili ovaj spomenik – rekao je Benčić.

Ministar Božinović istakao je da mu je žao što se sa spomenikom toliko čekalo te dodao da mu je drago što je on ipak otvoren u mandatu njegove vlade.

– Varaždinski policajci zaslužili su ovakav spomenik i priznanje. Drago mi je da su se ovdje okupili i sudionici tog razdoblja, ratnici i njihov ratni ministar te cjelokupni vrh policije. Nadaleko je poznato koliko je ovaj kraj, ondašnja Policijska uprava Varaždin, dala u obrani Republike Hrvatske. Varaždinski dragovoljci su bili na svim ratištima, a zlatnim će slovima ostati upisan njihov doprinos obrani Vukovara. U tim su ratnim danima pokazali da Hrvatska diše kao jedno – objasnio je ministar Božinović, ponovivši da je Varaždincima i Međimurcima zahvalna cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo koliko se građana dosad samopopisalo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj traje popis stanovništva.

U prvoj fazi provedbe popisa, do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo.

U ponedjeljak počinje digitalno popisivanje stanovništva, kazne za odbijanje idu do 5000 kuna

Državni zavod za statistiku svaki dan objavljuje podatke o tome koliko se građana samo popisalo.

U četvrtak, 16. rujna, u prvoj fazi provedbe popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), do 15 sati uspješno je popisano više od 342.000 građana.

Najviše se ljudi samopopisalo u Gradu Zagrebu, njih 109.662.

U Varaždinskoj se županiji do četvrtka popisalo 11.876 građana, a u Međimurskoj njih 7341.

Samo dan ranije, 15. rujna, bilo je 9467 građana koji su se sami popisali u Varaždinskoj županiji, a u Međimurju 6011. Podaci govore o tempu kojim se građani odluče popisati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje