Povežite se s nama

Kultura

FOTO Dopušteni nastupi amatera u zatvorenu prostoru: nova sezona i za Zbor “Slavenski” te KD “Štolcer”!

Objavljeno:

- dana

Naslovna fotografija: O aktualnostima i planovima Zbora razgovarali smo s članovima Izvršnog odbora: Nikolom Mustačem, Dejanom Buvačem, Štefanijom Parnadžiev, Višnjom Smilović i Renatom Lovrek

Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” iz Čakovca preselio je u nove prostore.

Novouređene prostorije Zbora “Slavenski” zasigurno će pružiti dodatan poticaj u radu vrijednih sadašnjih i budućih članica i članova udruge!

Nakon višegodišnjeg vježbanja u prostorijama čakovečkoga Doma sindikata (trgovački kasino u centru grada), taj prostor više nije bio adekvatan pa će od nadolazeće sezone članice i članovi zbora svoje probe održavati u zgradi na adresi Perivoj Zrinskih 2 (kod trafostanice u blizini Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” i Hotela Castellum u smjeru Muzeja Međimurja).

PJEVAČKI ZBOR “JOSIP ŠTOLCER SLAVENSKI” IZ ČAKOVCA POZIVA ZAINTERESIRANE PJEVAČE I PJEVAČICE da se kao članovi ili članice pridruže Zboru i uživaju u zajedničkom stvaranju vokalne (povremeno i vokalno-instrumentalne!) glazbe, kao i druženju, nastupima i putovanjima, “ozbiljnom radu protkanom neozbiljnim trenucima te obiljem smijeha i zabave!”

Ako se želite priključiti, to možete učiniti jednostavno pojavljivanjem na prvoj probi (sastanak u srijedu, 8. rujna, u 19 sati kod Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Čakovec, u blizini Hotela Castellum), na nekoj od idućih proba koje se održavaju ponedjeljkom i srijedom (13. i 15. rujna, 20. i 22. rujna, 27. i 29. rujna…) ili pak pozivom na 098/861-921 (tajnik Zbora Dejan Buvač).

– Pjevajte s nama! – poručuju iz “Slavenskog”.

Nastupi amatera

Novom Odlukom nacionalnoga Stožera civilne zaštite donesenom 30. kolovoza, od 1. rujna ove godine dopušteno je održavanje amaterskih izvedbi, programa i manifestacija u zatvorenim prostorima uz uvjet da svi prisutni (izvođači, gledatelji i drugi) posjeduju EU digitalne COVID-potvrde. Probe u skladu s preporukama HZJZ-a su i dalje dozvoljene u zatvorenom prostoru.

S ministricom kulture i medija dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek i državnim tajnikom iz Ministarstva kulture i medija Krešimirom Partlom 30. kolovoza na sastanku su sudjelovali Dejan Buvač i njegov kolega iz HSK-a, dr. sc. Dražen Jelavić

Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom Upravnog odbora Hrvatskoga sabora kulture Dejanom Buvačem, ujedno predsjednikom Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije i tajnikom Pjevačkoga zbora “Josip Štolcer Slavenski”.

– S ministricom kulture i medija dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek i državnim tajnikom iz Ministarstva kulture i medija Krešimirom Partlom 30. kolovoza održali smo konstruktivni razgovor o mogućnosti popuštanja mjera i ponovnog pokretanja amaterskih kulturnih aktivnosti u zatvorenim prostorima. Razgovor je urodio plodom, tako da je amaterskim sastavima od 1. rujna ponovo dopušteno održavanje programa, izvedbi te manifestacija i u zatvorenim prostorima – objašnjava Buvač, koji dodaje da je na sastanku sudjelovao i tajnik Hrvatskog sabora kulture dr. sc. Dražen Jelavić.

NOVOM ODLUKOM NACIONALNOGA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE DONESENOM 30. KOLOVOZA,

od 1. rujna ove godine dopušteno je održavanje amaterskih izvedbi, programa i manifestacija u zatvorenim prostorima uz uvjet da svi prisutni (izvođači, gledatelji i drugi) posjeduju EU digitalne COVID-potvrde.

Probe u skladu s preporukama HZJZ-a su i dalje dozvoljene u zatvorenom prostoru.

Velik je to korak naprijed i vjetar u leđa za amaterske kulturno-umjetničke sastave, od kojih neki po gotovo godinu i pol nisu imali probe, ni nastupe. Ipak, mnogi su pretrpjeli ozbiljnu štetu.

– Jasno je da je tolika pauza negativno utjecala na mnogobrojne stavke u radu amaterskih sastava, koji se njime bave isključivo iz ljubavi, kao i da će trebati vremena za rekuperaciju. No, amateri se sada mogu i pripremati za nastupe i računati na njih, s nadom da će se epidemiološka situacija poboljšavati. Slično je i s primjerom Pjevačkoga zbora “Josip Štolcer Slavenski”, koji zbog pandemije nije mogao održati jubilarni koncert uz 45-godišnjicu, no to bismo trebali nadoknaditi posljednjega četvrtka u studenome. Zbor inače s probama započinje 8. rujna u novim prostorima, koje smo nedavno i preuredili – objašnjava Buvač.

Povodom ponovnoga početka rada čakovečkoga Zbora sastao se i Izvršni odbor udruge, koji poziva sve zainteresirane pjevače i pjevačice (s osobitim naglaskom na pjevače, napominju uz smijeh!) da se jave tajniku na 098/861-921 ili dođu na prvu probu (sastanak 8. rujna u 19 sati kod Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić”). Dobro došli su i na kasnijim probama ako im prvi termin iz nekog razloga ne odgovara, kažu iz Izvršnog odbora.

Nagrade za Štolcere

U sklopu Pjevačkoga zbora “Slavenski” od 2009. godine djeluje i Kazališna družina “Štolcer”, koju je također, kao i ostale kulturno-umjetničke skupine, pogodilo nedjelovanje uzrokovano pandemijom koronavirusa. Unatoč tomu, nedavno su osvojili nekoliko nagrada.

– S predstavom “Neka uđu klaunovi” sudjelovali smo na 2. Festivalu kazališnih amatera središnje Hrvatske, čiji je organizator bila Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih udruga Krapinsko-zagorske županije. Festival se, naravno, održao online prema pozivu, a sudjelovalo je osam skupina iz osam županija središnje Hrvatske. Što se tiče članica i članova “Štolcera”, Kristina Štebih dobila je nagradu za najbolji dramski tekst, a dodijeljene su nam i nagrada za najbolju scenografiju predstave (Rusa Trajkova, Dejan Buvač, Kristina Štebih), kao i nagrada za adekvatno korištenje glazbe u predstavi – nabraja jedan od osnivača i dežurni redatelj Družine Buvač.

Najboljom predstavom Festivala proglašena je predstava “Fačuk” Zelinskog amaterskog kazališta (Zamke), čija je Štefica Fanjek osvojila nagradu za najbolju režiju, dok su članica i član Zamke Ana-Marija Posavec i Stjepan Nizek dobitnici nagrada za najbolju žensku, odnosno mušku glavnu ulogu.

Dodajmo i da su “Štolceri” navedenu predstavu proteklog vikenda izveli čak dva dana zaredom: najprije u subotu u Nedelišću u prostoru bivšeg NM-a, a potom u nedjelju u Perivoju Zrinskih u Čakovcu.

Fotogaleriju nedelišćanske izvedbe pogledajte u nastavku.

Kultura

Udruga “Gardruža” ove godine napunila dva desetljeća: “Se čega se primemo, oddelamo kak spada!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga “Gardruža” Gardinovec osnovana je zadnjeg dana ožujka 2001. godine.

Dvadeseti rođendan, u duhu odgovornosti, nisu posebno obilježavali, već su “proslavili” u klasičnome međimurskom stilu: radno, s tim da su sredstva predviđena za obilježavanje uložili u uljepšavanje lokalnog parka.

– Tako smo financirali izradu mosta i bunara u parkiću. Zato ćemo sljedeću sjednicu Skupštine nastojati organizirati u ponešto svečanijem tonu – objašnjava predsjednica Udruge Marija Prekupec.

Promocija i zaštita

Udruga djeluje na području kulture, sporta, zaštite zdravlja, kao i zaštite okoliša i prirode s ciljevima organiziranja aktivnog provođenja slobodnog vremena građana i postizanja bolje kvalitete života, unapređivanja zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba.

– Puno naših projekata povezano je sa školom i vrtićem, tako da smo ove godine u tom smislu bili ograničeni. Uvijek nastojimo osmisliti neke aktivnosti i uz događanja kao što su Božić, Uskrs, advent, maškare i slično, a u naših dvadeset godina zaista smo sudjelovali u obilježavanju i proslavi mnogobrojnih manifestacija.

Općina Belica, kojoj Gardinovec pripada, bila je, primjerice, domaćin na Noći muzeja u Muzeju Međimurja 2014. godine. Članovi i članice “Gardruže” tada su počastili posjetitelje starinskim kolačima, a prezentirali su i pletenje cekara te izradu svatovske jabuke od papira. U takva se događanja nastojimo uključiti, s obzirom na činjenicu da smo i čuvari narodne baštine. Na Noći muzeja zamijetio nas je gospodin Bagarin, skupljač narodnih običaja, i pozvao nas na sudjelovanje na 48. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Rado smo se odazvali! – dodaje Marija.

Svojim zalaganjem vrijedni Gardinovčani i Gardinovčanke zaradili su i hrpu nagrada. Tako su dobili službena priznanja “Zeleni cvijet s brončanim znakom” Turističke zajednice Međimurske županije u okviru edukativne akcije “Volim Hrvatsku” za uređenost parka čak tri godine zaredom: od 2008. do 2010.! Od ove godine park krasi i velika kopija grba Općine od buksusa, odnosno pušpana: nadaju se da će stimulirajuće djelovati i na zaštitu okoliša. Na svečanom otvorenju sportske dvorane i sjednici OV-a 2012. za zalaganje Udruge na lokalnoj razini i uspješan rad uručena im je Zlatna plaketa – Grb Općine Belica, dok su tri godine kasnije od općine dobili i zahvalnicu, a 2016. i pohvalnicu.

– Na Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje na Belici i u Gardinovcu uključujemo se s kolačima, proizvodima lokalnih OPG-ova, uz ples i pjesmu u pratnji tamburaša, u narodnim nošnjama koje nastojimo prezentirati svugdje gdje je prikladno. Jedan od projekata na koji smo najponosniji je “staro pralo”, to jest prikazivanje pranja rublja na način na koji su to radili naši stari. O uspjehu projekta najbolje su posvjedočili izrazi lica svih koji su vidjeli prikaz i s nostalgijom se prisjetili kako je to nekad izgledalo, a prikazale smo sve detalje – od kuhanja sapuna do upotrebe korita i nošenja autentičnih nošnji – uglas su nam ispripovijedale članice “Gardruže”. U rujnu 2018. običaj gardinovskoga potočnog prala dobio je i spomen ploču.

Niz nagrada

Od Međimurskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” Udruzi je dodijeljen niz zahvalnica, priznanja i medalja. Izdvajamo tako Godišnju medalju za razvoj sportske rekreacije, koju je 2009. dobila predsjednica Udruge Marija Prekupec. Njoj je Hrvatski savez sportske rekreacije “Sport za sve” dodijelio i godišnju nagradu za razvoj sportske rekreacije “Mirko Relac” za 2015. godinu. Udruga je pak dobitnica više zahvalnica i priznanja za obilježavanje Svjetskog dana sporta i Svjetskog dana pješačenja na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i Priznanja Hrvatskog olimpijskog odbora za organizaciju natjecanja na lokalnoj razini.

Članice i članovi na ovogodišnjim “Bakinim kolačima” u Čakovcu

– Na manifestaciji “Bakini kolači”, koju organizira Udruga “Međimurska gruda”, sudjelujemo od 2017. godine, kada smo u Prelogu predstavili repliku eko-etno kuće i veliku svatovsku jabuku. Godinu kasnije u Svetome Martinu na Muri istom prigodom prezentirali smo kolače od maka i tikve, 2019. na Belici smo dobili Lentu za izvorno međimursko, a na posljednjem izdanju koje se zadnjeg vikenda u rujnu ove godine održalo u atriju Staroga grada u Čakovcu promovirali smo se pletenom ogradom od lijeske i bogatim štandom s kolačima i drugim jesenskim plodovima – nabrajaju članice Udruge.

Kruna njihova rada pristigla je neposredno prije Dana međimurske županije 2019., kad je “Gardruži” dodijeljena Povelja Međimurske županije u znak priznanja za nesebičan društveni rad i doprinos kulturnom amaterizmu, unapređenje zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba, te očuvanje prirode i zaštitu okoliša. Vidljivo je, dakle, da su članice i članovi aktivni u mnogobrojnim aktivnostima koje vjerojatno ne bismo mogli pobrojiti ni na nekoliko stranica novina.

Stalno su u potrazi za novim snagama koje bi im se htjele priključiti i pomoći im da na najljepši mogući način predstavljaju svoje mjesto, općinu i međimurski zavičaj. “Držimo im fige” da u tome budu uspješni i nastave s odličnim radom, a Udruzi želimo još mnogo puta po dvadeset godina!

Neumoran rad

Osim navedenih aktivnosti, članice i članovi “Gardruže” sudjelovali su, sudjeluju i planiraju sudjelovanje u: procesijama povodom Tijelova, organizaciji druženja za mještane nakon mise polnoćke, sportskim općinskim susretima, Danu srca, informatičkim radionicama, Festivalu žena, Obiteljskom festivalu, izgradnji odbojkaškog igrališta u Gardinovcu, hodočašćima na Mariju Bistricu na biciklima, BIMEP-u, aerobiku, izradi ručnih radova povodom blagdana i drugih događanja, humanitarnim akcijama (Dan narcisa), božićnim sajmovima, nordijskom hodanju…

Pomogli su u radovima na obnovi i uređenju vrtića i okoliša kad je to bilo potrebno, organizirali odbojkaške turnire, seoske igre “med vulicami”, promotivne događaje, obilježavali “Move week” (Tjedan kretanja), Dane Međimurske županije i Dan sv. Blaža (zaštitnika oboljelih od bolesti grla) biciklirali do Vukovara, izrađivali velike adventske vijence, bili dijelom projekta “Ftrgni od zaborava” u suradnji s učenicima PŠ Gardinovec, radili na promociji djela i lika pučkog književnika Stjepana Jankovića-Štefa…

Nastavite čitati

Kultura

Ženska vokalna skupina “Pučpuljike” obranila zlato na “Zlatnoj lipi Tuhlja”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 16. listopada, u hotelu Well u Tuhlju odvijala se prava rapsodija lijepih glazbenih nota.

Već tradicionalno, održana je 12. Zlatna lipa Tuhlja, međunarodno natjecanje pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava. Unatoč ovim pandemijskim vremenima, susret je na radost svih sudionika održan uživo, te su tako sudionici nakon dužeg vremena mogli uživati u onome što vole i u čemu su odlični: pjevanju divnih melodija koje su dolazile iz raznih krajeva.

Na ovom natjecanju međunarodnog karaktera sudjelovalo je četrnaest iznimno kvalitetnih pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava iz Hrvatske, Republike Slovenije, Republike Kosova te Bosne i Hercegovine.

Upornost i ljubav

U teškoj konkurenciji našle su se i članice Ženske vokalne skupine “Pučpuljike”. Sad već svima nadaleko poznate “Pučpuljike” svojim su nastupom obranile zlato osvojeno na prošlogodišnjoj 11. Zlatnoj lipi Tuhlja te se tako i na ovogodišnjem natjecanju okitile zlatom pod dirigentskom palicom Andree Ščapec. Koliko su “Pučpuljike” izvrsne u onome što rade te s koliko ljubavi i predanosti pjevaju, dokazale su i ulaskom u natpjevavanje za Grand Prix.

Najboljim zborovima proglašeni su ŽVS “Pučpuljike” Čakovec, Zbor “Siperantum” Peć (Kosovo), Zbor “Ivan pl. Zajc” (Zagreb) i Dekliški pevski zbor gimnazije Kranj (Slovenija), koji je i osvojio Grand Prix.

Zlatne pjevačice još jednom su dokazale što mogu i kako se slogom, snažnom željom, predanim radom, upornošću i velikom ljubavlju prema glazbi mogu svladati sve prepreke i zasjati. Sudjelovanje na ovom natjecanju bilo je sufinancirano sredstvima Grada Čakovca, kojem ovim putem zahvaljuju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje