Povežite se s nama

Kultura

FOTO Dopušteni nastupi amatera u zatvorenu prostoru: nova sezona i za Zbor “Slavenski” te KD “Štolcer”!

Objavljeno:

- dana

Naslovna fotografija: O aktualnostima i planovima Zbora razgovarali smo s članovima Izvršnog odbora: Nikolom Mustačem, Dejanom Buvačem, Štefanijom Parnadžiev, Višnjom Smilović i Renatom Lovrek

Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” iz Čakovca preselio je u nove prostore.

Novouređene prostorije Zbora “Slavenski” zasigurno će pružiti dodatan poticaj u radu vrijednih sadašnjih i budućih članica i članova udruge!

Nakon višegodišnjeg vježbanja u prostorijama čakovečkoga Doma sindikata (trgovački kasino u centru grada), taj prostor više nije bio adekvatan pa će od nadolazeće sezone članice i članovi zbora svoje probe održavati u zgradi na adresi Perivoj Zrinskih 2 (kod trafostanice u blizini Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” i Hotela Castellum u smjeru Muzeja Međimurja).

PJEVAČKI ZBOR “JOSIP ŠTOLCER SLAVENSKI” IZ ČAKOVCA POZIVA ZAINTERESIRANE PJEVAČE I PJEVAČICE da se kao članovi ili članice pridruže Zboru i uživaju u zajedničkom stvaranju vokalne (povremeno i vokalno-instrumentalne!) glazbe, kao i druženju, nastupima i putovanjima, “ozbiljnom radu protkanom neozbiljnim trenucima te obiljem smijeha i zabave!”

Ako se želite priključiti, to možete učiniti jednostavno pojavljivanjem na prvoj probi (sastanak u srijedu, 8. rujna, u 19 sati kod Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Čakovec, u blizini Hotela Castellum), na nekoj od idućih proba koje se održavaju ponedjeljkom i srijedom (13. i 15. rujna, 20. i 22. rujna, 27. i 29. rujna…) ili pak pozivom na 098/861-921 (tajnik Zbora Dejan Buvač).

– Pjevajte s nama! – poručuju iz “Slavenskog”.

Nastupi amatera

Novom Odlukom nacionalnoga Stožera civilne zaštite donesenom 30. kolovoza, od 1. rujna ove godine dopušteno je održavanje amaterskih izvedbi, programa i manifestacija u zatvorenim prostorima uz uvjet da svi prisutni (izvođači, gledatelji i drugi) posjeduju EU digitalne COVID-potvrde. Probe u skladu s preporukama HZJZ-a su i dalje dozvoljene u zatvorenom prostoru.

S ministricom kulture i medija dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek i državnim tajnikom iz Ministarstva kulture i medija Krešimirom Partlom 30. kolovoza na sastanku su sudjelovali Dejan Buvač i njegov kolega iz HSK-a, dr. sc. Dražen Jelavić

Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom Upravnog odbora Hrvatskoga sabora kulture Dejanom Buvačem, ujedno predsjednikom Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije i tajnikom Pjevačkoga zbora “Josip Štolcer Slavenski”.

– S ministricom kulture i medija dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek i državnim tajnikom iz Ministarstva kulture i medija Krešimirom Partlom 30. kolovoza održali smo konstruktivni razgovor o mogućnosti popuštanja mjera i ponovnog pokretanja amaterskih kulturnih aktivnosti u zatvorenim prostorima. Razgovor je urodio plodom, tako da je amaterskim sastavima od 1. rujna ponovo dopušteno održavanje programa, izvedbi te manifestacija i u zatvorenim prostorima – objašnjava Buvač, koji dodaje da je na sastanku sudjelovao i tajnik Hrvatskog sabora kulture dr. sc. Dražen Jelavić.

NOVOM ODLUKOM NACIONALNOGA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE DONESENOM 30. KOLOVOZA,

od 1. rujna ove godine dopušteno je održavanje amaterskih izvedbi, programa i manifestacija u zatvorenim prostorima uz uvjet da svi prisutni (izvođači, gledatelji i drugi) posjeduju EU digitalne COVID-potvrde.

Probe u skladu s preporukama HZJZ-a su i dalje dozvoljene u zatvorenom prostoru.

Velik je to korak naprijed i vjetar u leđa za amaterske kulturno-umjetničke sastave, od kojih neki po gotovo godinu i pol nisu imali probe, ni nastupe. Ipak, mnogi su pretrpjeli ozbiljnu štetu.

– Jasno je da je tolika pauza negativno utjecala na mnogobrojne stavke u radu amaterskih sastava, koji se njime bave isključivo iz ljubavi, kao i da će trebati vremena za rekuperaciju. No, amateri se sada mogu i pripremati za nastupe i računati na njih, s nadom da će se epidemiološka situacija poboljšavati. Slično je i s primjerom Pjevačkoga zbora “Josip Štolcer Slavenski”, koji zbog pandemije nije mogao održati jubilarni koncert uz 45-godišnjicu, no to bismo trebali nadoknaditi posljednjega četvrtka u studenome. Zbor inače s probama započinje 8. rujna u novim prostorima, koje smo nedavno i preuredili – objašnjava Buvač.

Povodom ponovnoga početka rada čakovečkoga Zbora sastao se i Izvršni odbor udruge, koji poziva sve zainteresirane pjevače i pjevačice (s osobitim naglaskom na pjevače, napominju uz smijeh!) da se jave tajniku na 098/861-921 ili dođu na prvu probu (sastanak 8. rujna u 19 sati kod Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić”). Dobro došli su i na kasnijim probama ako im prvi termin iz nekog razloga ne odgovara, kažu iz Izvršnog odbora.

Nagrade za Štolcere

U sklopu Pjevačkoga zbora “Slavenski” od 2009. godine djeluje i Kazališna družina “Štolcer”, koju je također, kao i ostale kulturno-umjetničke skupine, pogodilo nedjelovanje uzrokovano pandemijom koronavirusa. Unatoč tomu, nedavno su osvojili nekoliko nagrada.

– S predstavom “Neka uđu klaunovi” sudjelovali smo na 2. Festivalu kazališnih amatera središnje Hrvatske, čiji je organizator bila Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih udruga Krapinsko-zagorske županije. Festival se, naravno, održao online prema pozivu, a sudjelovalo je osam skupina iz osam županija središnje Hrvatske. Što se tiče članica i članova “Štolcera”, Kristina Štebih dobila je nagradu za najbolji dramski tekst, a dodijeljene su nam i nagrada za najbolju scenografiju predstave (Rusa Trajkova, Dejan Buvač, Kristina Štebih), kao i nagrada za adekvatno korištenje glazbe u predstavi – nabraja jedan od osnivača i dežurni redatelj Družine Buvač.

Najboljom predstavom Festivala proglašena je predstava “Fačuk” Zelinskog amaterskog kazališta (Zamke), čija je Štefica Fanjek osvojila nagradu za najbolju režiju, dok su članica i član Zamke Ana-Marija Posavec i Stjepan Nizek dobitnici nagrada za najbolju žensku, odnosno mušku glavnu ulogu.

Dodajmo i da su “Štolceri” navedenu predstavu proteklog vikenda izveli čak dva dana zaredom: najprije u subotu u Nedelišću u prostoru bivšeg NM-a, a potom u nedjelju u Perivoju Zrinskih u Čakovcu.

Fotogaleriju nedelišćanske izvedbe pogledajte u nastavku.

Kultura

U Varaždinu uskoro počinje 14. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 31. svibnja u jutarnjim satima u Varaždinu s projekcijama počinje 14. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih!

Nakon Rijeke, gdje je festival održan od 25. do 27. svibnja u suorganizaciji Art-kina, sve ljubitelje animiranih filmova očekuje vikend pregršt animiranih filmova u varaždinskom kinu Gaj.  

Osim na besplatnim projekcija, sva zainteresirana djeca i mladi mogu sudjelovati na dvije radionice animiranog filma koje će biti održane za vrijeme trajanja varaždinskog dijela festivala, a za polaznike su također besplatne. Riječ je o radionici stop animacije keramičkih radova i o radionici osnova animacije crtanjem na rižinom papiru koju vodi animatorica iz Japana Maya Yonesho.

Svi zainteresirana djeca i mladi od 8 do 15 godina mogu se prijaviti za sudjelovanje na jednoj od navedenih radionica na e-mail adresu: [email protected] a najkasnije do 30. svibnja do 12 sati.

Radionicu stop animacije keramičkih radova vodit će voditelji Filmsko-kreativnog studija VANIMA u partnerstvu s udrugom Kerameikon i njenim voditeljicama. Radionica će biti održana od srijede do petka u popodnevnim terminima od 17:30 do 19 sati u prostorima Galerije K1.

Radionicu osnova animacije vodit će gošća iz Japana, animatorica Maya Yonesho. Radionica će biti održana od utorka do četvrtka u popodnevnim terminima od 15 do 19 sati u prostorijama Filmsko-kreativnog studija VANIMA u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Herzer predavanje posvećeno židovskoj obitelji Schönwald u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 31. svibnja u palači Herzer GMV-a održava se predavanje posvećeno židovskoj obitelji Schönwald u Varaždinu.  

– Dobro jutro, dobar dan / kuda ideš moj dragan? / Idem Šenvaldu u dućan / tamo je dobar kilogram. / Mere vaga je baš prava / svakom čovjeku odgovara. / Idi, idi dragi moj da / budeš i ti kupac moj – ovaj propagandni štiklec ostao je u sjećanju potomaka obitelji Schönwald, koja se početkom 19. stoljeća doselila u Varaždin, gdje su se mnogi od njih bavili trgovinom.

Obitelj Josipa Schönwalda imala je nekoliko trgovina mješovitom robom. U Varaždinu je od 1891. do 1939. godine, prema podacima Matice rođenih, vjenčanih i umrlih Izraelitične bogoštovne općine, bilo 18 osoba prezimena Schönwald.

Tijekom Drugoga svjetskog rata članovi obitelji Schönwald deportirani su u logore.

Iz te obitelji jedina koja je preživjela holokaust i nacistički logor, gospođa Biserka Haberfeld rođ. Militz, danas boravi u Izraelu, a svoje iskustvo podijelit će s posjetiteljima ove „Srijede u Muzeju“.

O obitelji Schönwald i njezinu djelovanju i doprinosu razvoju Varaždina tom prigodom govorit će Štefica Pokorny, profesorica savjetnica na Gospodarskoj školi u Varaždinu.

U glazbenom dijelu programa nastupit će učenice Glazbene škole u Varaždinu Jana Kelemen (flauta) i Lucija Čehok (klavir) te Barbara Pokorny (sopran), studentica na KUG-u, Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje