Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Veselica na Kajkavcima u Lisinskom, zaplesali čak Čačić i Martinčević

Objavljeno:

- dana

U dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu u nedjelju, 12. ožujka, održana je manifestacija Kajkavci u Lisinskom.

Ovo vrijedno događanje, koje je organizirao Radio Kaj, okupio je pet sjevernih županija i Grad Zagreb te na taj način spojio kulturu i turizam, dok je tradicionalna kajkavska glazba, gastronomska i ostala ponuda upotpunila ovu manifestaciju.

Varaždinska županija se na izložbeno-prodajnom sajmu orijentirala na promociju i brendiranje bučinog ulja i proizvoda od buče. Tako se ove godine izložbeni prostor Varaždinske županije vezao uz bučino ulje, ali i varaždinsko zelje koje je zaštićeno najvišom oznakom izvornosti na razini Europske unije. Bile su tu i naše povijesne postrojbe, OPG-ovi te kulturno-umjetnička društva i renomirani glazbenici. Sve to bila je uvertira u manifestacije i projekte koji nas ove godine čekaju u Varaždinskoj županiji na području turizma, a to su međunarodna izložba bučinog ulja koja će se prvi put održati u našem kraju, Bučograd na Špancirfestu, Zeljarijada u Vidovcu, Okusi varaždinskog kraja te niz drugih manifestacija.

Na izložbenom prostoru Varaždinske županije svoje delicije i proizvode prezentirali su udruga Hajdina sa svojim autohtonim jelom koščičjak, udruga žena Trnovečko srce s posebnom trnovečkom makovnjačom i domaćim kolačima, udruga Varaždinsko bučino ulje, svjećarsko-medičarski obrt Slavica iz Klenovnika, OPG Jurica Cafuk, OPG Andreja Petrović, OPG Franić s posebnom medenom rakijom, Galerija Jamnić, Ludbreška vinska cesta s vinima restorana Arabela, restorana Črn bel, Agroturizma Kežman, Vinske kuće Kirić, Vinskog podruma Makar i Vinarije Stručić. Posebno je bilo na štandu gdje su vrijedne ruke kuhara predstavile niz jela od buče, bučinog ulja i varaždinskog zelja. Našlo se tu cvetlinske gibanice, kukuruzne zlevanke s orasima i džemom, hajdine gibanice, namaza s bučinim uljem, topličke kupališne torte. Tim i brojnim drugim delicijama predstavili su se Hotel Minerva, Hotel Trakošćan, Hotel Varaždin, Gastrocom, Hotel La Gus, Restoran i zalogajnica Šanjek i Restoran Zlatne Gorice.

Najposebnije bilo je u prostoru na kojem je Minerva organizirala prikaz izrade domaćeg putra, gaženje zelja, pranje rublja, a uz to je podijeljeno više od 550 ukusnih sarmi.

Za domaću kajkavsku popevku i prigodan kulturno-umjetnički program iz Varaždinske županije pobrinuli su se KUD Toplice iz Varaždinskih Toplica te Kavaliri i Gabrijela Hrženjak.

– Varaždinska županija ima zaista mnogo za pokazati, drago mi je da smo na jednom mjestu okupili naša poljoprivredna gospodarstva, vinare, medare, našu gastro ponudu i sve začinili pjesmom. Vjerujem da su zadovoljni i izlagači i posjetitelji – naglasio je župan Radimir Čačić.

– Turistička zajednica Varaždinske županije pokazala je da će krenuti u novom smjeru, te da ćemo surađivati sa svima sa zajedničkim ciljem, a to je da turizam naše Županije dignemo na viši nivo kakav Varaždinska županija i zaslužuje. Ovo je samo uvod u sve manifestacije koje nas očekuju i vjerujem da će se to prepoznati diljem naše Županije – rekla je predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević.

Međimurje

Međimurska priroda: Svi sveti i naše (ne)održive navike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Piše: dr. sc. Mihaela Mesarić, stručna voditeljica

Nadolazećih dana obilazit ćemo posljednja počivališta svojih najmilijih. Tom prilikom ustaljena je navika da nosimo nešto na groblja u spomen na one koji fizički više nisu s nama. Netko se odlučuje za raskošnije cvjetne aranžmane, drugi za nešto skromnije.

U svakom slučaju, često se na grobovima ostavljaju i lampaši. Posljednjih godina lampaši su sve dostupniji i povoljniji pa se time lako odlučiti za kupnju kojeg komada više. Manji, srednji, veći, bijeli, crveni, ljubičasti… Je li to racionalna i pametna odluka?

Smatram da ne! Umjesto da kupite velike količine plastike koju će biti potrebno zbrinuti već za dva do tri dana nakon vašeg posjeta grobljima, radije se ove godine odlučite za nešto održiviju opciju. Što konkretno? Nekad smo na groblje nosili klasične svijeće koje su se palile na jednom metalnom postolju predviđenom za to. Umjesto lampaša nabavite tu održiviju opciju bez plastike.

Svijeća se može kupiti bez plastike, a metalno postolje možete koristiti nekoliko godina. Druga opcija koja je isto tako prikladna su trajni stakleni lampaši u koje se mogu opetovano stavljati svijeće. Bilo koja od ovih dviju opcija prikladnija je od klasičnih lampaša koji su u najvećem omjeru od jednokratne plastike i metala.

Budite promjena!

Promjena za održiviji život na Zemlji kreće od svakog od nas. Budite promjena koju želite vidjeti! Nemojte kupovati jednokratne lampaše ili 20-ak njih, već smanjite upotrebu jednokratne plastike u kućanstvu na najmanju moguću mjeru. Koliko resursa koristimo za zadovoljenje svojih životnih potreba određuje naš ekološki otisak. Najveći negativni utjecaj na njega ima potrošnja fosilnih goriva, a tu je i proizvodnja plastike te konzumacija izvansezonske hrane koja nije proizvedena lokalno, već nam se dovozi iz Španjolske, Egipta ili Brazila.

Razmislimo o tome što kupujemo te je li najpovoljnija kupnja za nas zaista i okolišno te zdravstveno najprihvatljivija. Moramo li kupiti sve što nam trgovački lanci serviraju i nude? Ne! Štedimo novce i Zemljine resurse!

Nastavite čitati

Život i društvo

Luka Zrinski na čelu Antikorupcijskog povjerenstva Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Luka Zrinski

Županijska skupština Varaždinske županije je na svojoj sjednici 22. rujna ove godine imenovala sedam članova Antikorupcijskog povjerenstva, a jučer je održana konstituirajuća sjednica istoimenog povjerenstva na kojoj je član Luka Zrinski, inače županijski vijećnik izabrani za predsjednika.

Zamjenik će mu biti Zoran Kunić, također županijski vijećnik.

Uz njih dvoje, sastav povjerenstva još čine Željko Dvekar, županijski vijećnik, zatim vijećnici Željko Bunić i Rajko Solar te Ivica Kruhoberec kao predstavnik novinara i Siniša Miličić iz redova sindikata.

Prisutne članove je na početku pozdravio te im zaželio konstruktivan rad predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić koji je istaknuo kako je Županijska skupština osnovala ovo povjerenstvo kao savjetodavno tijelo Skupštine za praćenje i suzbijanje korupcije na razini Varaždinske županije.

Novoizabrani predsjednik Antikorupcijskog povjerenstva Luka Zrinski napomenuo je kako je cilj osnivanja Povjerenstva poticanje odgovornosti u vršenju javnih dužnosti, otvorenosti vlasti i odlučivanja te sprječavanje korupcije.

– Naše temeljne aktivnosti trebaju biti usmjerene na područja koja su najviše izložena po ocjeni nacionalne politike, riziku, a tu spada sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, financiranje političkih stranaka, pravo na pristup informacijama, kodeks ponašanja županijskih dužnosnika i službenika zapošljavanje u upravi, trošenje proračunskih sredstava, javna nabava, pravosuđe, zdravstvo i obrazovanje – rekao je Zrinski.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje