Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Humanitarnim koncertom “Vječne melodije” Zajednica žena “Katarina Zrinski” obilježila 20 rođendan

Objavljeno:

- dana

U povodu 20. obljetnice osnutka Zajednice žena “Katarina Zrinski” Varaždinske županije i Grada Varaždina u varaždinskom HNK održan je humanitarni koncert pod nazivom “Vječne melodije”.

Uz brojne saborske zastupnike te druge javne dužnosnike, na svečanosti u Varaždinu bila je i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te predsjednica Zajednice žena “Katarina Zrinski” Nada Murganić.

Važna uloga žena

– Imamo svoju ulogu kao dužnosnice, kao zastupnice i kao članice raznih tijela na lokalnoj razini. S druge strane želimo biti u kontaktu s građanima i to prenijeti na državnu vlast.  Više se ne može razmišljati o ozbiljnim političkim garniturama izvršne vlasti na svim razinama bez žena, to je činjenica – poručila je ministrica Murganić. Predsjednica županijske Zajednice žena “Katarina Zrinski” Nadica Dreven Budinski naglasila je da žene imaju mjesto u stranci kao što imaju u obitelji i društvu. – Zahvaljujem svima koji nas podržavaju i prate u našem radu, a najveća hvala ide dragim „Katarinama“ diljem cijele Varaždinske županije na svim njihovim prilozima, dobrovoljnim akcijama i svemu onome što su odradile da ovo danas bude naš dan – kazala je Dreven Budinske. Predsjednica varaždinske Zajednice žena “Katarina Zrinski” osvrnula se na humanitarni rad članica. – Djelovalo se preko humanitarnih koncerata, posjećivanjem starijih, nemoćnih, socijalno nezbrinutih. Darivali smo ih prigodnim poklon paketima, pomagali starijima i nemoćnima i udovoljavali njihovim potrebama, odnosno radili ono što su oni zamolili da im se napravi. Isto smo tako preko tih humanitarnih koncerata darivali udrugu “Stakleno zvono”, osobe koje su bolovale od spektra autizma – istaknula je Cvetko i najavila da će ovaj put pomoći Udrugu “Nova budućnost” koja zbrinjava djecu bez obiteljske skrbi, paketima sa školskim priborom i higijenskim potrepštinama u vrijednosti od 3.000 kuna. “Katarine” je pozdravio i predsjednik Gradske organizacjie HDZ-a Damir Habijan. – Svi znamo tko je bila Katarina Zrinska, no pitamo li se ikad koji je bio njezin motiv i ideja da krene sa suprugom i Frankopanom u urotu protiv bečkoga dvora? Čime se ona vodila, budući da je imala bogatstvo i imetak i stavila u rizik cijelu svoju obitelj? Ona se vodila općim interesom i današnji bi političari trebali slijediti njezin primjer i više voditi brigu o općem interesu, a manje o svom osobnom i pojedinačnim interesima – rekao je Habijan. Koncert vječnih melodija u varaždinskom kazalištu izveli su solisti Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Uz Orkestar Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija s dirigentom Krešimirom Batinićem nastupili su sopranistice Zorica Antonić i Sandra Bagarić, glumac Dražen Bratulić te tenori Stjepan Franetović i Đani Stipaničev. U programu su sudjelovali i članovi Udruge “Potkalnički plemenitaši”, a program je vodila Vanda Vinter. Svečanost u varaždinskom kazalištu završila je druženjem uz izložbu domaćih kolača koje su pripremile članice Zajednice žena “Katarina Zrinski”.

Život i društvo

Mlinčeni kolač sve je zanimljiviji, a nekad je bio težačka hrana lepoglavskog kraja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru aktivnosti koje se provode s ciljem, nedavno pokrenute inicijative, zaštite izvornosti mlinčenog kolača, u Lepoglavskoj Vesi održana je promocija njegove pripreme “Kako se sprema ovaj jedinstveni kolač”, koji se kroz povijest blagovao u lepoglavskim obiteljima i bio težačka hrana brojnim Lepoglavčanima, snimale su kamere Hrvatske radiotelevizije i ekipa Jutarnjeg lista.

Prikaz pripreme mlinčenog kolača održan je u novoizgrađenom društvenom domu u Lepoglavskoj Vesi gdje su članovi KUD-a Lepoglavski pušlek zorno prikazali izradu mlinčenog kolača u čiju se zaštitu izvornosti krenulo temeljem inicijative koju je Grad Lepoglava pokrenuo u suradnji s KUDom Lepoglavski pušlek i Agro-turističkim klasterom Lepoglava, a koja je dobila potporu Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski policajci u srijedu kontroliraju bicikliste i pješake

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će sutra, 27. listopada, od 6 do 9 i 19 do 23 sata provoditi preventivno-represivnu akciju “Pješaci i biciklisti“.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje