Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ivana Blažoti Mijoč i Ivica Kruhek održali motivacijska predavanja u Lepoglavi

Objavljeno:

- dana

U čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi prošlog je utorka, 19. veljače, održana radionica o samozapošljavanju, a provela ju je Nezavisna udruga mladih u suradnji s Centrom za informiranje i savjetovanje o karijeri te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Regionalni ured Varaždin.

Na radionici se okupila mlada, zainteresirana i motivirana ekipa kojoj su stručne suradnice iz CISOK-a i HZZ-a predstavile prilike koje im se nude kod samozapošljavanja, ali nisu ostale dužne ni onu drugu stranu, odnosno probleme i zamke na koje je potrebno pripaziti prilikom upuštanja u ovakav pothvat. Sudionici radionice imali su priliku procijeniti vlastite mogućnosti, odnosno potencijale za samozapošljavanje, a, kako se čini, potencijala ima i više nego dovoljno, slažu se u NUM-u. Dodaju da je sljedeća postaja ostvarivanje tog potencijala, a tad je samo nebo granica.

Motivacijska predavanja

Nakon radionice, Nezavisna udruga mladih u suradnji s dva gosta predavača organizirala je dva motivacijska predavanja kao nastavak priče o samozapošljavanju. Predavanja su održana u subotu, 23. veljače, u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi. Gosti predavači bili su Ivana Blažoti Mijoč te Ivica Kruhek. Tijekom dva sata predavanja na vlastitim su primjerima pokušali prisutnima prenijeti svoja iskustva u poduzetničkim pothvatima – od motivacije, ideje, strasti za određenom vrstom posla do toga kako je to biti sam svoj šef, koji su im najbolji, ali i oni najgori trenuci u dosadašnjoj poslovnoj karijeri – uglavnom sve ono što bi svatko od nas „običnih smrtnika“ želio znati prije ulaska u poduzetničke vode. Organizatori predavanja iz Nezavisne udruge mladih vjeruju da je s ovih predavanja svatko kome je cilj postati poduzetnik otišao motiviran i s dozom novih znanja koja će mu pomoći u njegovu pothvatu. Radionica i predavanja održana su u okviru projekta “Ostvari svoj potencijal”, a priliku za sudjelovanjem na novim, zanimljivim i korisnim aktivnostima po projektu imat ćete uskoro pa vas iz Nezavisne udruge mladih pozivaju da ih pratite na facebooku te službenoj web stranici Udruge. Projekt je financijski podržan sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Život i društvo

U dvorani Osnovne škole Cestica održano predavanje o stresu, a potom i vježbe razgibavanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Cestica

U sklopu projekta „Jer srce prepoznaje najbolje“ 31. siječnja 2023. u dvorani Osnovne škole Cestica održano je predavanje „Stres u svakodnevnom životu“.

Radionicu je održao liječnik opće prakse Zoran Kokot, a predavanju je prisustvovao i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj.

Nakon predavanja održane su vježbe razgibavanja pod vodstvom trenera Predraga Dobrotića. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Kroz obilan snijeg probija se cesta od Žganog vina do vrha Ivanščice za potrebe interventnih službi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Na inicijativu i u organizaciji Grada Ivanca, u petak, 3. veljače, počelo je čišćenje od obilnog snijega 9 kilometara ceste na potezu od Žganog vina do vrha Ivančice. Za taj posao Grad je angažirao tešku mehanizaciju Hidroinga d.d. iz Varaždina.

O količini snježnih padalina i surovim uvjetima koji vladaju u planini svjedoči podatak da je čišćenje počelo u petak poslijepodne, a nastavljeno je subotu, pri čemu se s radovima došlo 1,5 km do druge lugarske kućice. Čišćenje se ponovno nastavlja u ponedjeljak.

Prethodno je Ivkom d.d. svojim strojem raščistio cestu od Prigorca do Žganog vina.

Troškove pokrivaju Grad Ivanec i Odašiljači i veze

Kao što je poznato, cesta do vrha Ivančice je u nadležnosti ŽUC-a, no već godinama ta se cesta u zimskim uvjetima ne čisti i u zimskom periodu je zatvorena za promet.

Međutim, u zadnje vrijeme na Ivančici su učestale ozljede posjetitelja, što zbog nepažnje, nezgoda i nepoznavanja planine, a što zbog lakomislenosti pojedinih posjetitelja, avanturizma i konzumiranja alkohola.

Pri tome članovi Hrvatske gorske službe spašavanja svako malo jure na iznimno teške i mukotrpne intervencije u planini, pri čemu im je glavni problem upravo neočišćena cesta do vrha i otežan pristup do unesrećenih, navode iz Grada Ivanca.

Za HGSS, Odašiljače i veze i Planinarski dom

– Budući da su iz ŽUC-a poručili da u svom planu nemaju predviđeno čišćenje ove ceste, a potaknuti sigurnosnim razlozima, odlučili smo čišćenje ceste do vrha Ivančice isfinancirati gradskim sredstvima, kako bismo HGSS-u i hitnim službama u slučaju potrebe omogućili nesmetan pristup vozilima do samog vrha. Zahvaljujem i tvrtki Odašiljači i veze iz Zagreba koja će pokriti 30% troškova, budući da je i njoj u interesu očišćena cesta do vrha radi pristupa odašiljaču. Očišćena cesta omogućit će i nesmetanu opskrbu Planinarskog doma na Ivančici – izjavio je gradonačelnik Milorad Batinić koji je na terenu bio sa svojim zamjenikom Markom Friščićem i gorskim spašavateljem iz HGSS-a – Stanice Varaždin Ivanom Vitezom.

Upozorenje: Cesta do vrha i dalje zatvorena za posjetitelje

Po tom pitanju iz Grada Ivanca donose i važno upozorenje svim posjetiteljima Ivančice. Dakle, iako će cesta biti očišćena, ona i dalje ostaje zatvorena za promet osobnim vozilima i idućih će dana kod Žganog vina biti zatvorena zaprekama.

Apelira se stoga na sve kojima bi palo na pamet da do vrha ipak krenu svojim automobilom da to ne čine jer kretanje cestom u ovakvim uvjetima je vrlo opasno.

– Pristup vrhu imat će samo interventne službe, vozila tvrtke Odašiljači i veze te osoblje Planinarskog doma za potrebe opskrbe – poručuje Marko Friščić, načelnik Stožera civilne zaštite.

Također, zbog velike navale vikend posjetitelja nakon snježnih padalina, preopterećeno je postalo i parkiralište na Rapikovcu, što je proteklih dana dovelo do prometnog kolapsa u Prigorcu te otežalo pristup vozilima interventnih službi. I nedavna intervencija HGSS-a na Ivančici, kada je spašavana osoba s ozljedom koljena, pokazala je koliko je važno u neposrednoj blizini planine imati osiguran prolaz za interventna vozila.

Rapikovec: Ne parkirajte na obilježenim parkirnim mjestima!

– Obavještavamo sve posjetitelje Ivančice da će ubuduće dva parkirna mjesta na Rapikovcu biti obilježena i rezervirana za vozila HGSS-a. Ova dva mjesta zasad će biti označena natpisom (tablom), a čim to dopuste vremenske prilike, bit će i iscrtana. Apeliramo na sve izletnike da na ovim mjestima ne parkiraju svoja osobna vozila (a jednako tako i na mjestima rezerviranim za invalide) jer možda će pomoć na planini biti potrebna upravo vama. S obzirom na sigurnosni aspekt ove priče, parkiranje će kontrolirati prometni redar i policija – poručio je Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje