Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Izložbu “Čudesan svijet Petra Sabola” razgledajte do kraja ožujka!

Objavljeno:

- dana

U petak, 21. veljače, u Izložbenome salonu Muzeja Međimurja otvorena je izložba najnagrađivanijega hrvatskog fotografa, Petra „Sharpeyea“ Sabola.

Rođeni Čakovčanin i fotograf svjetske klase dosad je sedam puta izlagao, ali nikada „kod kuće“. Dio njegova čudesnoga svijeta i pogled na detalje u prirodi kako ih ovaj umjetnik vidi okom kamere prezentirani su odabranim fotografijama.

– Kao što se ptica osjeća doma kad leti nebom ili riba kad pliva u vodi, tako se ja osjećam kad odlazim fotografirati u prirodu. Tada sinergija mojeg bića i svijeta kojeg zapažam oko sebe postaje sinergija u kojoj vladaju poštovanje i divljenje između moje percepcije toga čarobnog svijeta i bića koja me okružuju uz sveprisutan osjećaj pripadnosti i jedinstva u tim trenucima! – kaže Sabol.

Fotoklub Čakovec

Predsjednik Fotokluba Čakovec Davorin Mance u svom je obraćanju istaknuo:
– Petar nije zaboravio svoj Fotoklub, nije ga ponijelo to što je grandiozno velik u odnosu na sve nas ostale fotografe u Hrvatskoj. On je čovjek koji će vam bez imalo zadrške otkriti i najsitniju tajnu svojih fotografija. Tehniku svatko može savladati, no Petrovu upornost, znanje i istančan osjećaj za prirodu rijetko tko ima!

Izložbu je otvorila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak, zahvalivši autoru što nas svojim radom upozorava koliko je svijet oko nas čudesan i podsjeća kako je lijepo živjeti s takvim bogatstvom.
Petru Sabolu na Svečanoj sjednici Međimurske županije u travnju prošle godine dodijeljena je Nagrada Zrinski za postignute izvanredne rezultate u fotografskoj djelatnosti i promociji Međimurja i njegovih prirodnih ljepota.

– Ponosni smo što je ovakav kalibar odrastao u Međimurju! – poručila je ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan povodom otvorenja.

Potvrda za rad

Petar Sabol je od početka svoga pojavljivanja na međunarodnim izložbama umjetničke fotografije pod pokroviteljstvom FIAP-a, PSA-e te mnogih drugih fotografskih institucija od 2012. godine skupio više od 600 nagrada diljem svijeta.

– Mogu reći da je to zaista lijepa potvrda za sav rad i trud koji sam uložio dosad. Nagrada Zrinski mi je posebno draga jer sam dobio priznanje s „domaćeg terena“. Nagrada „Tošo Dabac“ je isto značajna jer sam njezin najmlađi dobitnik. Važne su činjenice i da sam nositelj međunarodnoga zvanja MFIAP (Majstor fotografije u Međunarodnoj federaciji umjetničke fotografije) te jedini Hrvat koji nosi EFIAP/D1 titulu. Bez obzira na nagrade, motivacije mi ne nedostaje! – kaže autor.

Njegova djela u Muzeju ćete imati prilike razgledati do 31. ožujka.

Foto i video

FOTO Viničanci znaju: “Kad snijeg leprša na Vincekovo, bit će ziher puno grožđa“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

S prvim ovogodišnjim “ozbiljnim” snijegom, Viničanci su u nedjelju tradicionalno obilježili blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara. Okupljenim pajdašima i pajdašicama, te velečasnom Valentu Posavcu pridružio se vinički načelnik Branimir Štimec koji tvrdi da su vina u ovom kraju jako kvalitetna.

To ne čudi jer pila su se nekad na bečkom dvoru, i ono što je važno, danas opet počinju radovi u vinogradima.

– Naša udruga vinogradara jedna je od najaktivnijih na ovom području, ima brojno članstvo, slavimo i martinje uz vinski bal. Vina su odlična, a naš mali problem je što imamo 439 kleti po poreznoj prijavi, pa kad bi željeli isprobati sva vina, trebalo bi vam 10 godina… – veli načelnik na kojeg se nadovezao Stjepan Kovačić, predsjednik Udruga vinogradara Vinea Vinica.

Vincekovo obilježavaju otkako su osnovali udrugu, 1999. godine i uvijek se druže kod nekog drugog člana.

– Ove godine domaćin je Zvonko Kovačić, to je prvi vinograd na području naše općine koji je na najnižoj nadmorskoj visini, pa da vidimo kako sve to izgleda. Kad snijeg malo leprša na Vincekovo, to je dobar znak, znak da će biti puno grožđa. Prošla godina je bila dobra unatoč suši koju smo imali tijekom ljeta, a onda i muke u kišnom razdoblju. Možda je malo zakazalo u količini, ali vina su bila jako dobra – smatra Kovačić.

Domaćin Zvonko Kovačić objasnio je da u Slatnjaku (u Rupčićevoj 21, 23 i 25.) imaju oko 2700 čokota.

– Od toga imamo nešto solarisa i regenta, sorte koje se ne špricaju, a drugo su miješane sorte, muškat, sauvignon, ranjski rizling i graševina. Prošlu sezonu grožđe je bilo jako lepo, vina su bila dobra, a sve ovisi o tome kakvi smo podrumari, to je najvažnije – govori iskusan vinogradar kod kojeg nema „kemijanja“ s kapljicom.

Dodajmo da se na blagoslovu vinograda okupilo puno njegovih prijatelja i susjeda, a kakva je bila atmosfera koju su zagrijali tamburaši, pogledajte u fotogaleriji:

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Varaždinci i Varaždinke dobro zabundani prošetali gradom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Regionalni Tjednik

Varaždin se u subotu, 21. siječnja probudio s jednim stupnjem Celzijevim ispod ništice.

Temperatura je kasnije porasla za dva stupnja, a u poslijepodnevnim satima očekuje je nas snijeg.

Varaždinci i Varaždinke iskoristili su subotnje prijepodne bez oborina i dobro zabundani prošetali gradom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje