Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Jučerašnjem otvorenju Pelješkog mosta prisustvovao i varaždinski župan

FOTO: Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

Na samom jučerašnjem svečanom otvorenju Pelješkog mosta uz cijeli državni vrh na čelu s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem i predsjednikom RH Zoranom Milanovićem, te brojne uzvanike, prisustvovao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Naime, izgrađen u 1277 dana, dugačak 2404 metra, visok 55 metara – Pelješki most – ostvarenje je hrvatskog sna koji su mnogi sanjali 25 do 30 godina.

U sam most je ugrađeno 65.727 tona čelika, 70.000 kubnih metara betona i 19,5 tisuća tona armature. Most je integralne hibridne konstrukcije s 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona duljine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra te dvije trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta. Riječ je o najvećem hrvatskom infrastrukturnom projektu financiranom iz EU fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova).

Njegovom izgradnjom jug Hrvatske napokon je spojen s maticom zemljom.

– Pelješki most simbol je snage i zajedništva našeg naroda. Dugo smo čekali na njegovo otvorenje čiji prometni značaj je nemjerljiv za jug Hrvatske. Most je to koji povezuje i koji je spojio san mnogih generacija. Iznimno sam ponosan da su njime nakon 35 dana pješačenja i prijeđenih 1100 kilometara, prošli upravo varaždinski branitelji Nenad Kamenar, Božidar Sambolec, Miljenko Varga i Krasnodar Špoljarić da se ne zaboravi uloga branitelja u Domovinskom ratu i žrtva koju su podnijeli da danas možemo slobodno prošetati Pelješkim mostom – izjavio je župan Stričak nadovezavši se kako je otvorenje mosta bila i prilika da se prisjetimo doprinosa 5. bojne 1. A brigade „TIGROVI“ i Specijalne jedinice policije „RODA“ u oslobađanju juga domovine, kao i da su kod izgradnje mosta sudjelovale i brojne tvrtke s područja Varaždinske županije, a sam most čuvaju Stepinčevi anđeli Duje i Vlaho čiji originali stoje u lepoglavskoj crkvi.

– Izgradnjom mosta aktualna Vlada premjera Andreja Plenkovića ostvarila je jedan od svojih ciljeva. Za realizaciju ostala su joj još tri cilja – ulazak u eurozonu, Schengenski prostor i nabava borbenih zrakoplova. Realizacijom tih strateških ciljeva Hrvatska će biti snažnija i otpornija na izazove današnjice – zaključio je Župan Stričak.

Uz Pelješki most u promet je pušteno i 25, od ukupno 33 kilometra pristupnih cesta, najvećim dijelom na Pelješcu. Preostalih osam kilometara obilaznice Stona i spoja na državnu cestu D8 trebalo bi biti gotovo do kraja ove godine.

Život i društvo

Antonio Tkalec održat će humanitarni koncert za korisnike Socijalne samoposluge u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 11. prosinca 2022., u 19:30 sati u Franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu (crkva kod kipa Grgura Ninskog), nadaleko poznati i nagrađivani glazbenik Antonio Tkalec održat će dobrotvorni koncert duhovne glazbe za potrebe korisnika Socijalne samoposluge u Varaždinu.

Ovu dobrotvornu akciju pod nazivom „Daruj malo – pomozi puno“, pokrenuli su Socijalna samoposluga „Kruh sv. Antuna“, Franjevački svjetovni red Varaždin i Antonio Tkalec!

– Iako se nalazimo u nemilom vremenu prožetom nesigurnom svakodnevicom, to ne sprečava komercijalizam da nas na svakom koraku, blještavilom okićenih izloga mami na potrošačke aktivnosti. Advent više nije iščekivanje Božića i rođenja Malog Isusa u našim srcima, nego očekivanje popusta u trgovinama i zbrajanje dobitaka na kraju godine! U isto vrijeme, dok se mi predajemo blještavilima komercijalizma, mnoge sestre i braća oko nas, čitave obitelji – gladne su. Žive u neimaštini, oskudijevaju u svakodnevnim životnim potrepštinama, poneki nemaju ni za „krpanje kraja s krajem“. Svatko od nas može itekako pomoći onima koji su u potrebi, potrebno je samo malo ljubavi, sebedarja, volje, želje i vremena, stoga vas svim srcem pozivamo i molimo da se odazovete na ovaj koncert. Dolazi nam Božić, nemojmo dopustiti da ljudi oko nas budu bez osnovnih životnih potrepština! Zauzvrat na vaše dobročinstvo, prisustvovat ćete jednoj predivnoj duhovno – glazbenoj večeri koja će biti jedna sasvim posebna i vrijedna duhovna priprema za nadolazeći Božić – rekao je Antonio Tkalec.

Antonio će koncert održati uz razne glazbene goste i prijatelje.

Ulaz na koncert je besplatan, a prikupljat će se dobrovoljni novčani prilog te namirnice(osnovne, svakodnevne živežne namirnice)za potrebe korisnika Socijalne samoposluge – tko što i koliko može.

Vidimo se u nedjelju, 11. prosinca 2022., u 19:30 u Franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu, poručio je Antonio.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dobra vijest je da će od utorka pojeftiniti gorivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo, benzin, dizel, ilustracija

Danas je, 5. prosinca, održana telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom 14 dnevnom razdoblju.
 
Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14 dnevno razdoblje.

Gorivo će pojeftiniti. Dosad je benzin bio 11,48 kuna, a dizel 12,5 kuna. Pala je također cijena plina i plavog dizela.
 
Nove cijene od 6. prosinca iznosit će:

  • 10,60 kn/l za benzinsko gorivo
  • 11,59 kn/l za dizelsko gorivo
  • 7,95 kn/l za plavi dizel
  • 9,86 kn/kg UNP za spremnike
  • 14,11 kn /kg UNP za boce.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje