Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ljubica i Antun Ivančić kod Cestice proslavili 50 godina braka

Objavljeno:

- dana

Pred pedeset godina, 19. siječnja 1974., u župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Radovcu sakrament braka sklopili su Ljubica Premuž i Antun Ivančić, a obred vjenčanja obavio je križovljanski župnik vlč. Ivan Dugi.

Ljubica Premuž, kći Josipa i Alojzije djevojački Vočanec, rođena je 29. svibnja 1956. godine u Babincu, gdje su Ljubičini roditelji živjeli u zajedničkom domaćinstvu s djedom Alojzom i bakom Katarinom. Rano djetinjstvo Ljubica je zajedno s majkom i ocem provela u Otok Virju gdje su roditelji podigli kuću. Nakon izgradnje kuće u Cestici, danas Dravska ulica 8, mlada obitelj preselila je na novu adresu s koje je baka Ljubica odlazila u Osnovnu školu. Prvo u Radovec, a završne razrede u Babinec. Djetinjstvo i djevojaštvo Ljubica je provele s roditeljima na spomenutim adresama, a po udaji preselila se u Gornje Vratno.

Antun Ivančić, sin je Ivana i Marije djevojački Talan, rođen je 21. prosinca 1951. godine u Gornjem Vratnu, odale je odlazio u školu u Radovec, a potom i u Babinec. U vrijeme rođenja u obiteljskom domu uz malog Antuna i roditelje, u zajedničkom domaćinstvu živjela je i baka Elizabeta te brat Ivan, rođen 12. listopada 1947. godine. Nakon vjenčanja, zajednički život mladenci nastavljaju u Gornjem Vratnu, a radost zajedničkog života ubrzo su upotpunila i djeca. Sin Tomica rodio se 11. svinja 1975., kćer Mirjana 22. travnja 1977., a najmlađi Nikola, 7. studenoga 1988. godine. Mlada obitelj živjela je od poljoprivredne proizvodnje kojom su se bavili i Antunovi roditelji.

Nakon rođenja kćerke Mirjane, Antun se zaposlio u poduzeću Varkom gdje je radio u skladištu do odlaska u mirovinu 2016. godina, a Ljubica je uz poslove na poljoprivredi vodila brigu o domaćinstvu i odgoju djece, te danas ima poljoprivrednu mirovinu.      U krugu obitelji i prijatelja, Ljubica i Antun, proslavili su pedeset godina braka, a obnova vjenčanih zavjeta održana je u subotu, 13. siječnja 2024. godine, pod misom koju je predvodio vlč. Zorislav Šafran. Nakon održane obnove u crkvi Uzvišenja sv. Križa druženje je uz pjesmu i ples nastavljeno do kasnih noćnih sati u društvenom domu Otok Virje.

Sin Tomica i supruga mu Ljiljana žive zajedno sa slavljenicima, a s djedom i bakom su unuci Dorotea i Klara. Kći Mirjana i suprug Matej Krajc žive u Cestici zajedno s djecom, Lukom i Lorom, a najmlađi sin također je preselio u Cesticu gdje posjeduje svoju kuću. Umirovljeničke dana baka Ljubica i djed Antun provode zajedno sa sinom Tomicom i njegovom obitelji, pomažući u poljoprivrednom gospodarstvu, a slobodno vrijeme krate druženjem s članovima Udruge umirovljenika Općine Cestica.

Život i društvo

Roditelji uređivali vanjski prostor Dječjeg vrtića Bubamara u Gornjem Knegincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznato je da interakcija i suradnja roditelja i vrtića potiče i potpomaže razvoj svih djetetovih potencijala.

Zbog navedenog, suradnički odnos roditelja i vrtića ključan je kako bi se zajedničkim snagama maksimalizirale mogućnosti razvoja svakog djeteta u cjelovitu i kompetentnu osobu.

Navedeno dobro znaju i u Dječjem vrtiću Bubamara u Gornjem Knegincu, stoga je 11. travnja u prostorima vrtića održana četverosatna radionica s roditeljima prilikom koje su se uređivali vanjski prostori vrtića.

Tako su roditelji djece iz skupina Iskrice i Lavići s njihovim odgajateljicama bojali pripremljena igrala od drvene građe i ostalih recikliranih materijala kojima će se obogatiti svakodnevni boravak djece na svježem zraku. Obojan je i ukrašen stol namijenjen igranju društvenih igara, klupica i dvije gume namijenjene za odmor, stalak za slikanje, poličar napravljen od sanduka, drveni autić i provlačilica. Na gumiranim podlogama roditelji su iscrtali poligon s različitim oblicima i mogućnostima korištenja. Također, roditelji su donijeli sadnice cvijeća i začinskog bilja kojima su potom ukrašeni vrtićki kamenjar i gredice, a sadnice ružmarina, rajčice, paprike i krastavaca stavljeni su u staklenik iz kojeg će se presaditi u vrtićki vrt ili u visoke gredice. Dio roditelja pomogao je postaviti ogradu kojom je pregrađen dio vrtićkoga dvorišta te su na taj način osigurani još bolji sigurnosni uvjeti za djecu mlađe dobi za vrijeme boravka na zraku. Uz navedeno, oslikan je i prilazni zid koji će zasigurno pridonijeti ljepšem izgledu prilaza u Vrtić.

Tijekom radionice i druženja nije nedostajalo pjesme, smijeha, šale i veselja. Svi sudionici su se mogli okrijepiti sokovima, grickalicama i kavom, a vrijedne ruke vrtićkih kuharica osigurale su i lasagne za užinu. Nakon provedene radionice, roditelji su iskazali veliko zadovoljstvo obogaćenim sadržajima, a za djecu u narednim danima slijedi igra i istraživanje novih sadržaja na vrtićkom dvorištu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Oko dvije tone smeća prikupljene tijekom tradicionalne eko-akcije čišćenja na Voći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata „Voća“ te uz podršku ostalih udruga s djelovanjem na području općine Donja Voća, u nedjelju, 14. travnja, održana je ekološka akcija na Voći povodom nadolazećeg Dana planeta Zemlje.

Ova eko akcija organizira se svake godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća koja pritom osigurava vreće za smeće, rukavice te za svakog sudionika i obrok na kraju akcije. Ove godine prikupljeno oko dvije tone smeća, najviše plastika, boca i sitnog otpada uz prometnice te uz javne površine na području općine.

U Općini Donja Voća itekako su svjesni važnosti zaštite okoliša i očuvanja prirodnih resursa, jer svakim danom svjedočimo njezinoj nepredvidivosti i snazi te nas podsjeća koliko smo krhki bez prirodne ravnoteže, a čovjek je jedino živo biće koje onečišćuje okoliš u kojem živi. Općina Donja Voća u prethodnih dvije godine posebnu pažnju posvećuje zaštiti okoliša, pa je tako kroz Fond za zaštitu okoliša osigurala svim sumještanima besplatne žute i plave kante za smeće, redovno u suradnji sa školom provode edukacije, radionice i ostale edukativne aktivnosti za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Dok u mjesecima koji su pred nama, osiguravanjem sredstava kroz Fond za zaštitu okoliša, nabavlja i mobilno reciklažno dvorište te počinje s novim ciklusom predavanja, radionica i ostalih edukativno-informativnih aktivnosti.

Organizatori zahvaljuju sudionicima što se svake godine odazovu ovoj hvalevrijednoj eko akciji, uz poruku: “Naša djeca i priroda oko nas, bit će nam zahvalni, zaštitimo prirodu, zaštitimo našu Voću!”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje