Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Međimurci uspješni na Sportskim igrama mladih: osvojili pet zlata, četiri srebra i dvije bronce!

Objavljeno:

- dana

Međimurski sportaši i ove su godine ostvarili odlične rezultate na Plazma Sportskim igrama mladih, najmasovnijoj amaterskoj manifestaciji u Europi.

Međimurje se može pohvaliti sa zlatom i srebrom u utrci na 60 metara, čak dva zlata u graničarima, zlatom i dva srebra u malom nogometu, zlatom u uličnoj košarci te srebrom i dvije bronce u stolnom tenisu.

Niz medalja

Najbolji mladi sportaši i sportašice okupili su se sredinom svibnja na državnim završnicama 10 sportskih disciplina. U utrci na 60 metara Roko Djuran iz Preloga osvojio je prvo mjesto, dok je Lucija Hozjak iz Preloga osvojila srebro. Dva zlata osvojena su u kategoriji graničara. Za prelošku ekipu „Međimurski rasturači“ nastupali su: Tessa Talia Pigac, Eva Jurinec, Lea Berljak, Jakob Kalšan, Tino Grabant, Jura Mlinarić, Teo Božek, Noa Jurinec i Erik Božek, a vodili su ih učiteljica Davorka Bogomolec te roditelj Dražen Mlinarić. Uspjeh ekipa iz Preloga upotpunili su i „Pajdaši“ koji su također osvojili prvo mjesto u igri graničara. U ovoj pobjedničkoj ekipi bili su Roko Kolar, Leona Kalšan, Timo Malvić, Ivano Čonkaš, Luka Čonkaš, Ana Poredoš, Ena Madić, Matija Švenda i Nikša Ivanović, pod vodstvom Elizabete Čonkaš i Ivane Kolar.

U stolnom tenisu posebno uspješne bile su Čakovčanke Ana Novak i Franka Mesarić koje su zauzele treća mjesta, dok je Marta Novak osvojila srebro.

Međimurska ekipa „Jing Jang“ je bila najbolja u uličnoj košarci – Viktor Šimunić, Lukas Antonović, Nikola Hren i Niko Šarić pod vodstvom trenerice Maje Mikolaj zauzeli su prvo mjesto.

Povijesni uspjeh nogometašica

Coca-Cola Cup najveći je malonogometni turnir u Europi koji je u Hrvatskoj ove godine okupio više od 40 tisuća natjecatelja. Vješto baratanje nogometnom loptom od najmlađih dana pokazali su članovi ekipe Mladost iz Preloga koji su osvojili srebro. Uz mušku kategoriju, od ove je godine pod pokroviteljstvom UEFA uvedena i kategorija ženskog nogometa, u sklopu kampanje promicanja nogometa među djevojkama, jednakosti i ferpleja.

U kategoriji ženskog nogometa na natjecanju je sudjelovalo 10 ekipa iz cijele Hrvatske među kojima su bile čak dvije ekipe iz NŠ „Međimurje-Čakovec“. U uzbudljivoj završnici sastale su se ekipe „Međimurske lepe puce“ i Nogometna škola „Međimurje-Čakovec“, a pobjedu su upisale mlađe “puce” rezultatom 2:1. Za ekipu NŠ „Međimurje-Čakovec“ nastupale su Barbara Kelava, Katja Sedmak, Morena Mikulić, Nina Varga, Emily Bister, Ema Puljić, Anja Kelkedi, Korina Horvat, Matea Ožura, Helena Damjanović, a vodio ih je trener Robert Katanec, dok su za ekipu „Međimurske lepe puce“ nastupale Lea Bartolić, Anja Horvat, Nicole Murk, Lana Zorković, Stela Zorković, Kaja Župarić, Dora Kuzmić, Dvina Horvat, Tara Tkalčec i Ema Čurin, pod vodstvom trenera Gordana Golika.

Najbolja vratarka turnira bila je Barbara Kelava iz NŠ „Međimurje-Čakovec“, najbolji strijelac bila je Helena Damjanović iz iste ekipe, dok je najbolja igračica turnira bila Ema Čurin iz ekipe „Međimurske lepe puce“.

Razvoj mladih u sportu

Čestitke na sjajnom predstavljanju međimurskog ženskog nogometa, nogometašicama i njihovim trenerima uputili su župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman i pročelnicom UO za civilno društvo, ljudska prava i sport Majom Odrčić Mikulić. Izuzetno ponosni na mlade sportašice su njihovi treneri, Robert Katanec i Gordan Golik, čije zalaganje i trud je pohvalio dopredsjednik NŠ „Međimurje-Čakovec“ Miljenko Ovčar, naglasivši da je ovo povijesni rezultat.

– Prava je rijetkost da se dvije ekipe iz iste škole nađu u finalu, iako treba istaknuti da nam nije to primarni rezultat, već razvoj mladih u sportskom i ostalim segmentima. Dokaz je ovo kvalitetnog rada i strategije koju smo zacrtali, no svega toga ne bi bilo bez naših polaznika, roditelja koji su prepoznali važnost zdravog načina života te kontinuirane potpore na lokalnoj i županijskoj razini – rekao je Ovčar.

Međimurje

Prelog: Gradska kavana Lovac nositelj standarda Okusi hrvatske tradicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrijedno priznanje primila je u utorak, 18. lipnja, Gradska kavana Lovac iz Preloga.

Naime, Gradska kavana Lovac primila je certifikat te postala dio priče Okusi hrvatske tradicije. Okusi Hrvatske tradicije je zajednički projekt koji se realizira u partnerskom odnosu županijskih te lokalnih turističkih zajednica i tvrtke DMK Vall 042 s ciljem obogaćivanja turističke ponude i razvoja novih turističkih proizvoda.

Okusi i mirisi lokalnih kuhinja, vrhunskih vina, pića i domaćih poljoprivrednih proizvoda danas su nezaobilazna sastavnica koja određuje vrijednost i kvalitetu turističke ponude određenog prostora. I upravo razvoj turističke ponude utemeljene na tim pretpostavkama sadržaj je ovog projekta. Pri tome se ponuda u sferi enogastronomskog turizma sagledava kao širi pojam koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju i kulturu i čini je izuzetno važnom sastavnicom održivog razvoja sredine.

Osnovni cilj je unapređenje ponude tradicijskih lokalnih jela, pića i proizvoda u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata te na toj osnovi sadržajniji razvoj eno-gastronomskog turizma te označavanje (labeling) i izgradnja jake tržišne prepoznatljivosti ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi i njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela, pića i domaćih tradicijskih proizvoda.

Predajom ovog certifikata, Gradska kavana Lovac postala je nosioc standarda Okusi a certifikat je predao direktor tvrtke DMK Vall 042 Borislav Šimenc, Suzani Dominić i Martinu Dominiću, predstavnicima i vlasnicima Gradske kavane Lovac. Gradska kavana Lovac smještena je u središtu suvremenog Preloga, kao središte društvenog života i vrhunac ugostiteljske ponude grada.

U prizemlju zgrade rustikalno je uređena Gradska Kavana – restoran te ljetna terasa, dok se na katu nalazi velika konferencijska i banket dvorana, te prenoćište s četiri visokokomforne sobe. Gradska Kavana »Lovac« u svom širem okruženju pola je stoljeća poznata i kao mjesto na kojem se u svako doba godine za svaku priliku može odabrati kako jelovnik obojen lokalnim koloritom okusa, tako i jelovnik internacionalnog tipa, uz posebnu ponudu kulinarskih specijaliteta iz Međimurja susjedne Mađarske kuhinje. Predaji ovog vrijednog priznanja prisustvovali su i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, savjetnica za turizam gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, Sandra Herman te Željko Sokač, predstavnik Grada Preloga. Veliko je ovo priznanje za Gradsku kavanu Lovac te dokaz kvalitete njihovog rada i ponude.

Prilikom same dodjele ovog priznanja, gostima je prezentiran dio zaista sjajne gastronomske ponude Gradske kavane Lovac.

Nastavite čitati

Međimurje

Počela adaptacija i opremanje Macanovog doma u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Počeo je projekt adaptacije i opremanja “Macanovog doma”.

Naime, Grad Čakovec izradio je projektnu dokumentaciju te istu prijavio za sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i ostvario pravo na sufinanciranje u iznosu od 48.454,56 eura. Podsjećamo kako je riječ o projektu koji je prošao Gradu Čakovcu u okviru Natječaja i Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 157.950,39 eura.

Bez većih ulaganja

Zgrada “Macanovog doma” spomenik je arhitekture unutar zaštićene spomeničke cjeline centra grada Čakovca. U funkciji je od izgradnje 1938. godine, a od tada čak 50-ak godina nije bilo većih ulaganja, dok je 1988. godine odrađena rekonstrukcija grijanja i elektroinstalacija, zamijenjena stolarija, izvršena sanacija zidova od vlage, a dio prostora preuređen je tad u poslovno – ugostiteljski dio.

Novim projektom najavljena je rekonstrukcija zgrade, uz kvalitetno i suvremeno opremanje sportske dvorane

Pomoćne prostorije nisu funkcionalne i već su dotrajale, kao i dvorana, tako da će se postaviti novi prozori, podne keramičke obloge, rekonstruirati i opremiti svlačionice i sanitarni čvorovi te dobaviti i postaviti nova sportska oprema.

U cilju promicanja pristupačnosti građevine osobama s invaliditetom već je postavljena pristupna rampa za osobe s invaliditetom uz ulično pročelje građevine. U svrhu povećanja energetske učinkovitosti sustave rasvjete, provest će se i zamjena postojeće rasvjete s energetski učinkovitim rješenjima (LED).

– Sve su to dobre vijesti i za više od 400 članova Gimnastičkog kluba “Marijan Zadravec Macan” Čakovec koji u najvećoj mjeri koriste prostore, a među njima je čak 240 djece predškolske dobi. “Macanov dom” koristi i velik broj udruga, skupina građana i sportskih klubova, za svoja okupljanja, treninge i pripreme za sve razine natjecanja. Grad Čakovec se zalaže za promicanje, razvoj i unapređenje rekreativnog i vrhunskog sporta na području grada, županije i šire. Obnova “Macanovog doma” je značajan korak u tom smjeru – istaknula je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje