Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Milanović u Ludbregu ponovio da neće dati ostavku na mjesto predsjednika, a metode Ustavnog suda nazvao gangsterskima

FOTO : Ivan Agnezovic

Objavljeno:

- dana

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je bio na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana grada Ludbrega.

Tamo se osvrnuo na odluku Ustavnog suda, ali i niz drugih tema.

Rekao je da se odlukom Ustavnog suda zabranjuje govor: “Tko je donio odluku da se ubija demokracija u Hrvatskoj? Znači zabranjuje se govor. To je prijetnja demokraciji, taj Ustavni sud je nekoliko puta već pozivao Hrvatski sabor da riješi problem s izborim jedinicama. Ti tipovi nam se prijete da ako krivo pogledamo, da mogu ponišiti izbore. A oni mogu sve, zaista mogu sve… Ti potpuni anonimci, ljudi iz sjene, imaju ogromnu moć, mogu prijetiti političkim strankama da će ih ukinuti i zabraniti, sutra će zabraniti crvenu boju. Tamo u sjeni ima glodavaca koje treba istjerati van. Hrvatski građani to moraju znati.”

Novinarima je kazao da će vidjeti hoće li biti na listi za EU izbore.

Milanović smatra da nije prekršio upute Ustavnog suda, o čemu je rekao: “Prvo te upute se ne odnose na mene. Metode su im gangsterske, što bi se reklo u Splitu, oni meni mogu puvat. Ali su uzeli za taoca jednu stranku.”

Novinare je zanimalo hoće li doći na oporbeni prosvjed 23. ožujka.
„Ne tamo neću biti. Ne želim izlagati te ljude. I have a cunning plan”, kazao je uz smijeh.

Novinarima je potvrdio da neće dati ostavku na mjesto predsjednika jer se ne zna tko bi na njegovo mjesto došao.

U fokusu

Liječnici mogu zabraniti vožnju onima koji piju tablete protiv glavobolje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača izazvao je pravu pomutnju među liječnicima i pacijentima.

Stupio je na snagu početkom svibnja i donio velike promjene u evidentiranju zdravstvene sposobnosti vozača za upravljanje motornim vozilima. Jedna liječnica obiteljske medicine iz Podravine, tako, upozorava kako neki pacijenti čak odustaju od terapije, piše Danica.hr.

To se odnosi na one koji povremeno koriste lijekove za smirenje poput Xanaxa, Normabela ili Apaurina. Djelatne tvari tih lijekova, naime, u novom su pravilniku na popisu onih koje “značajno utječu na sposobnost upravljanja vozilima”.

-U tom slučaju mi moramo izreći upozorenje vozaču ili vozačici koji koriste te lijekove jer oni mogu znatno utjecati na njihove vozačke sposobnosti. To se mora unijeti u karton – tumači liječnica.

Zbog toga strahuje kako bi pacijenti u potrazi za takvim lijekovima mogli posegnuti za crnim tržištem. Da je to tržište itekako živo, svjedoče dva posljednja slučaja u kojima su carinici na granici sa Srbijom početkom lipnja spriječili krijumčarenje 930.000 tableta, uglavnom antipsihotika, anksiolitika, hipontika.

Među otkrivenim lijekovima najviše je bilo Xanaxa i Lorazepama koji su na popisu lijekova koji značajno utječu na vozačke spososnosti i stanja. Osim tih lijekova, na popisu u novom pravilniku je i Normabel te Apaurin, oba s djelatnom tvari diazepam.

No, nisu samo lijekovi za živce na tom popisu. Tu su i neki poznati analgetici poput Plivadona, Caffetina, ali i osjetno jačeg Fentanila. Svi koji na dulje razdoblje koriste te lijekove mogu od svojeg liječnika dobiti službeno upozorenje s privremenom zabranom upravljanja.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

Zašto kasne porodiljne naknade? HZZO se opravdava: razlog je novi sustav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porodiljne naknade kasne, a tisuće žena još čeka isplate. Zašto je to tako donosi Dnevnik.hr.

-Sustav je zakazao. Tisuće majki nisu dobile porodiljne naknade, komplikacije, bolovanja, naknade za rad na skraćeno radno vrijeme. Nitko nam je odgovara na poruke i pozive. Računi su gomilaju. Zašto smo na zadnjem mjestu s uplatama? Rekli su nam da smo već dosadne s takvim pitanjima. Bezobrazluk – poruka je jedne od korisnica rodiljne naknade koja novac iz HZZO još nije dobila, iako je na račun trebao sjesti još 17. lipnja, donosi Dnevnik.hr.

U HZZO-u kažu da oni porodiljne naknade ne isplaćuju, ali prizinaju da je došlo do kašnjenja naknada za bolovanja. Pravdaju se prelaskom na novi sustav te tvrde da će korisnici te naknade dobiti u utorak ili srijedu.

-Privremene nesposobnosti za rad zbog komplikacija u trudnoći isplaćuju se, kao i sve ostale vrste privremenih nesposobnosti za rad koje isplaćuje HZZO izravno iz svojih sredstava, više puta mjesečno. Rodiljne i roditeljske potpore koje se isplaćuju na teret državnog proračuna, a za koje HZZO radi izračune za Ministarstvo demografije i useljeništva prema terminskom planu Ministarstva, bit će isplaćene sutra. Ukoliko postoje primjeri korisnica koje nisu dobile redovitu isplatu, molimo da se izravno obrate HZZO-u s OIB-om – stoji u odgovoru HZZO-a.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje