Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Mnoštvo u Vinici uz dobru kapljicu, fine kobasice i pjesmu proslavilo Vincekovo

Objavljeno:

- dana

U organizaciji viničke Udruge vinogradara „Vinea“ iz te Općine Vinica u Vinicabregu se na blagdan Sv. Vinka  okupio  velik broj vinogradara i njihovih raspoloženih gostiju.

Među njima su bili i saborski zastupnik Anđelko Stričak, varaždinski župan Radimir Čačić te slovenski prijatelji, vinogradari iz Lenarta. Imali su zajednički cilj, u ovom pitoresknom kraju, obilježiti početak sezone radova u vinogradu. Ovaj put domaćin okupljanja  bio je potpredsjednik  udruge Petar Leskovar, koji se sa svojom obitelji pobrinuo za dovoljne količine hrane i pića. Iako ozeblih prstiju, tamburaši su osigurali dobar štimung  prisutnih izvedbom prigodnih napitnica. Prije obreda blagoslova i rezanja trsa,  domaćin je pozdravio okupljene vinogradare i goste te zahvalio svima  na dolasku.  Potom se vinički župnik Valent Posavec, tijekom blagoslova svih vinograda između ostalog osvrnuo  na muku i žrtvu  Sv. Vinka, koji se štuje  već 2000 godina. Nakon blagoslova trsja, domaćin okupljanja je uz pomoć Stjepana Kovačića, predsjednika Udruge vinogradara „Vinea“ i općinskog načelnika Marijana Kostanjevca, porezao nekoliko trsova koji su za ovu prigodu bili ukrašeni najboljim domaćim kobasicama i špekom. – Kakva bi to bila općina Vinica u kojoj se ne bi proslavilo Vincekovo. Mi držimo do ovog običaja i okupljamo se u vinogradima 22. siječnja. Vinička vina pila su se na bečkom dvoru i njihova kvaliteta održala se do današnjih dana zahvaljujući našim vrijednim vinogradarima i podrumarima – naglasio je načelnik Marijan Kostanjevac. Poslije rezanja, trsje se po tradiciji zalilo vinom, kako bi  se probudilo i kako bi bolje rodilo ove godine. Svi prisutni uživali su još neko vrijeme u vinogradu, a  druženje  povodom Vincekova nastavilo se  uz grah, gemište i pjesmu u dvorani općinske zgrade u Vinici.

Foto i video

FOTO Učenice i učenici na reviji „Čarobne ruke“ u Varaždinu pokazali svoje vještine i kreativnost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

U nedjelju, 5. veljače, u Hotelu Turist u Varaždinu održana je 1. revija naziva „Čarobne ruke“ u organizaciji Sekcije frizera i ostalih djelatnosti za uljepšavanje iz Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Manifestacija „Čarobne ruke“ uključuje reviju frizera, kozmetičara, modnih dizajnera i galanterista, učenika Srednje strukovne škole Varaždin.

U program su aktivno uključeni i učenici Elektrostrojarske škole Varaždin, medijski tehničari te grafičari/tiskari.

Za dobru atmosferu pobrinula se grupa Plesnog kluba „Feel“ uz vodstvo gospođe Romane Rod.

– Cilj revije je potaknuti učenike strukovnih škola s područja cijele Varaždinske županije da razviju svoju kreativnost, natjecateljski duh i želju za daljnjim usavršavanjem te im pomoći u izgradnji samopouzdanja koje im je neophodno u struci – rekli su organizatori.

Kako je bilo na reviji, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Više od 1300 veselih maškara iz 10 zemalja okupiralo Sračinec i zabavilo mještane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U petak, 3. veljače, počeo je 7. Međunarodni srakarski fašnik, popraćen bogatim programom u organizaciji Udruge maškara „Črna sraka“ i Općine Sračinec.

Nakon sinoćnjeg simboličnog preuzimanja vlasti u Sračincu od strane maškara, danas u 14 sati krenula je velika povorka s više od 1300 maskiranih sudionika iz 10 zemalja – Makedonije, Njemačke, BiH, Crne Gore, Srbije, Slovenije i drugih zemalja.

Vesela povorka krenula je od Osnovne škole Sračinec prema Parku „Velika graba“, gdje se sa svojim koreografijama i maskama predstavila svaka od 50-ak udruga.

Zaista kreativne maškare svojim su transformacijama i programom tako oduševile brojne mještane i druge posjetitelje. Za večeras se u šatoru priprema fešta uz Privatt band + DJ Mireka.

Dodajmo da je Srakarski fašnik treći po veličini u Hrvatskoj, odmah iza Rijeke i Samobora.

Djelić fašničke atmosfere iz Sračinca pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje