Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Mnoštvo u Vinici uz dobru kapljicu, fine kobasice i pjesmu proslavilo Vincekovo

Objavljeno:

- dana

U organizaciji viničke Udruge vinogradara „Vinea“ iz te Općine Vinica u Vinicabregu se na blagdan Sv. Vinka  okupio  velik broj vinogradara i njihovih raspoloženih gostiju.

Među njima su bili i saborski zastupnik Anđelko Stričak, varaždinski župan Radimir Čačić te slovenski prijatelji, vinogradari iz Lenarta. Imali su zajednički cilj, u ovom pitoresknom kraju, obilježiti početak sezone radova u vinogradu. Ovaj put domaćin okupljanja  bio je potpredsjednik  udruge Petar Leskovar, koji se sa svojom obitelji pobrinuo za dovoljne količine hrane i pića. Iako ozeblih prstiju, tamburaši su osigurali dobar štimung  prisutnih izvedbom prigodnih napitnica. Prije obreda blagoslova i rezanja trsa,  domaćin je pozdravio okupljene vinogradare i goste te zahvalio svima  na dolasku.  Potom se vinički župnik Valent Posavec, tijekom blagoslova svih vinograda između ostalog osvrnuo  na muku i žrtvu  Sv. Vinka, koji se štuje  već 2000 godina. Nakon blagoslova trsja, domaćin okupljanja je uz pomoć Stjepana Kovačića, predsjednika Udruge vinogradara „Vinea“ i općinskog načelnika Marijana Kostanjevca, porezao nekoliko trsova koji su za ovu prigodu bili ukrašeni najboljim domaćim kobasicama i špekom. – Kakva bi to bila općina Vinica u kojoj se ne bi proslavilo Vincekovo. Mi držimo do ovog običaja i okupljamo se u vinogradima 22. siječnja. Vinička vina pila su se na bečkom dvoru i njihova kvaliteta održala se do današnjih dana zahvaljujući našim vrijednim vinogradarima i podrumarima – naglasio je načelnik Marijan Kostanjevac. Poslije rezanja, trsje se po tradiciji zalilo vinom, kako bi  se probudilo i kako bi bolje rodilo ove godine. Svi prisutni uživali su još neko vrijeme u vinogradu, a  druženje  povodom Vincekova nastavilo se  uz grah, gemište i pjesmu u dvorani općinske zgrade u Vinici.

Foto i video

FOTO Unatoč oblačnom vremenu, Varaždinci iskoristili slobodnu subotu i prošetali gradom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Regionalni tjednik

Varaždinci su se jutros probudili uz temperaturu od par Celzijevih stupnjeva ispod nule, a tijekom dana ona se kretala nekoliko stupnjeva iznad nule.

Oblaci nad gradom tijekom cijelog jutra i popodneva nagovješćuju snijeg koji nikako da počne padati.

Ipak, Varaždinke i Varaždince tmurno vrijeme nije zadržalo u domovima te su neki prošetali gradom, popili kavu, obavili šoping i slično.

Koga smo sve sreli u gradu, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO U Varaždinu jutros sunce, a na zapadu i jugu županije pljuskovi snijega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Meteorolozi su najavili moguć snijeg za vikend u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Već jutros pljuskovi snijega “pogodili” su dijelove Varaždinske županije. Oko 8 sati gusti snijeg podao je na južnom i zapadnom dijelu Varaždinske županije. Snijeg se lijepo “ulovio” na području Novog Marofa i Ivanca. Neki Ivančani su čak morali metlicom očistiti snijeg sa svojih automobila.

I na širem varaždinskom području pala je pokoja snježna pahulja, ali čim je izašlo sunce su se otopile.

Nešto snijega moglo bi sutra, 22. siječnja, pasti na varaždinskom području, isto kao i u nedjelju i ponedjeljak. Također, u nedjelju navečer očekuje se kiša.

Novi Marof

Naredne fotografije snimljene su oko 8 sati na području Ivanca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje