FOTOIvan Agnezović

U organizaciji viničke Udruge vinogradara „Vinea“ iz te Općine Vinica u Vinicabregu se na blagdan Sv. Vinka  okupio  velik broj vinogradara i njihovih raspoloženih gostiju.

Među njima su bili i saborski zastupnik Anđelko Stričak, varaždinski župan Radimir Čačić te slovenski prijatelji, vinogradari iz Lenarta. Imali su zajednički cilj, u ovom pitoresknom kraju, obilježiti početak sezone radova u vinogradu.

Ovaj put domaćin okupljanja  bio je potpredsjednik  udruge Petar Leskovar, koji se sa svojom obitelji pobrinuo za dovoljne količine hrane i pića. Iako ozeblih prstiju, tamburaši su osigurali dobar štimung  prisutnih izvedbom prigodnih napitnica.

Prije obreda blagoslova i rezanja trsa,  domaćin je pozdravio okupljene vinogradare i goste te zahvalio svima  na dolasku.  Potom se vinički župnik Valent Posavec, tijekom blagoslova svih vinograda između ostalog osvrnuo  na muku i žrtvu  Sv. Vinka, koji se štuje  već 2000 godina.

Nakon blagoslova trsja, domaćin okupljanja je uz pomoć Stjepana Kovačića, predsjednika Udruge vinogradara „Vinea“ i općinskog načelnika Marijana Kostanjevca, porezao nekoliko trsova koji su za ovu prigodu bili ukrašeni najboljim domaćim kobasicama i špekom.

– Kakva bi to bila općina Vinica u kojoj se ne bi proslavilo Vincekovo. Mi držimo do ovog običaja i okupljamo se u vinogradima 22. siječnja. Vinička vina pila su se na bečkom dvoru i njihova kvaliteta održala se do današnjih dana zahvaljujući našim vrijednim vinogradarima i podrumarima – naglasio je načelnik Marijan Kostanjevac.

Poslije rezanja, trsje se po tradiciji zalilo vinom, kako bi  se probudilo i kako bi bolje rodilo ove godine.

Svi prisutni uživali su još neko vrijeme u vinogradu, a  druženje  povodom Vincekova nastavilo se  uz grah, gemište i pjesmu u dvorani općinske zgrade u Vinici.

Komentari

Komentara