Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Mnoštvo u Vinici uz dobru kapljicu, fine kobasice i pjesmu proslavilo Vincekovo

Objavljeno:

- dana

U organizaciji viničke Udruge vinogradara „Vinea“ iz te Općine Vinica u Vinicabregu se na blagdan Sv. Vinka  okupio  velik broj vinogradara i njihovih raspoloženih gostiju.

Među njima su bili i saborski zastupnik Anđelko Stričak, varaždinski župan Radimir Čačić te slovenski prijatelji, vinogradari iz Lenarta. Imali su zajednički cilj, u ovom pitoresknom kraju, obilježiti početak sezone radova u vinogradu. Ovaj put domaćin okupljanja  bio je potpredsjednik  udruge Petar Leskovar, koji se sa svojom obitelji pobrinuo za dovoljne količine hrane i pića. Iako ozeblih prstiju, tamburaši su osigurali dobar štimung  prisutnih izvedbom prigodnih napitnica. Prije obreda blagoslova i rezanja trsa,  domaćin je pozdravio okupljene vinogradare i goste te zahvalio svima  na dolasku.  Potom se vinički župnik Valent Posavec, tijekom blagoslova svih vinograda između ostalog osvrnuo  na muku i žrtvu  Sv. Vinka, koji se štuje  već 2000 godina. Nakon blagoslova trsja, domaćin okupljanja je uz pomoć Stjepana Kovačića, predsjednika Udruge vinogradara „Vinea“ i općinskog načelnika Marijana Kostanjevca, porezao nekoliko trsova koji su za ovu prigodu bili ukrašeni najboljim domaćim kobasicama i špekom. – Kakva bi to bila općina Vinica u kojoj se ne bi proslavilo Vincekovo. Mi držimo do ovog običaja i okupljamo se u vinogradima 22. siječnja. Vinička vina pila su se na bečkom dvoru i njihova kvaliteta održala se do današnjih dana zahvaljujući našim vrijednim vinogradarima i podrumarima – naglasio je načelnik Marijan Kostanjevac. Poslije rezanja, trsje se po tradiciji zalilo vinom, kako bi  se probudilo i kako bi bolje rodilo ove godine. Svi prisutni uživali su još neko vrijeme u vinogradu, a  druženje  povodom Vincekova nastavilo se  uz grah, gemište i pjesmu u dvorani općinske zgrade u Vinici.

Foto i video

FOTO Tradicionalna Bažulijada Lions kluba Varaždin bila je za prste polizati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Terasom Hotela Varaždin danas su se od jutra širili zamamni mirisi iz kotlića.

Naime, Lions klub Varaždin organizirao je XIX. Bažulijadu, natjecanje u kojem sudjeluju ekipe, nadmećući se u pripremanju starog pučkog jela varaždinskog kraja – variva od graha koji se često u varaždinskom kajkavskom narječju naziva bažulom. Natjecanje ima humanitarni karakter, a cilj mu je prikupljanje sredstava za humanitarne akcije koje provodi Lions kluba Varaždin.

Tri najbolja bažula po ocijeni stručnog suda sastavljenog od prominentnih majstora kuhinje bit će nagrađena „kuhačama“ koje je oslikao eminentni varaždinski umjetnik Branko Bobić.

Svatko je imao svoj prokušani recept, stigli su tamburaši, a atmosfera je bila odlična.

Pogledajte kako je manifestacija protekla.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Spačeki plijenili pažnju Ludbrežana i gostiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Dubravko Bilić i Turistička Zajednica područja Centar Svijeta /Facebook

Hrvatski 2cv Citroen Klub organizirao je prvi ovogodišnji susret u Centru svijeta.

Ljubitelji 2CV vozila “Spaček” nekolika dana provode u Ludbregu i okolici.

Vlasnici čak 42 stara Citroenova vozila iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja ponajprije Mađarske i Slovenije nekoliko dana provode u Ludbregu, a svoje su ljubimce izložili i na Trgu Svetog Trojstva u subotu, 1. lipnja.

U petak je na Trgu svetog Trojstva bio postavljen Citroen šator s izloženom postavom lokalne baštine.

Ljubitelji automobila su uživali.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje