Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Na legendarnom Vincekovom pohodu PD-a „Bundek“ 2400 rekreativaca iz Hrvatske i okolnih zemalja

FOTO: PD "Bundek"

Objavljeno:

- dana

U nedjelju, 22. siječnja, održan je jubilarni 25. nadaleko poznati Vincekov pohod koji organizira Planinarsko društvo „Bundek“ iz Murskog Središća.

Legendarni pohod sa startom u Toplicama Sveti Martin, a završetkom u Murskom Središću na startu je okupio 2400 ljudi, a ukupno je u pohodu sudjelovalo i mnogo više, rekli su iz „Bundeka“.

Pohodu su se pridružili sportaši i rekreativci iz 80 društava koji su stigli iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Mađarske.

Završetak je tradicionalno održan u sportskoj dvorani, a brojni posjetitelji mogli su uživati u planinarskom ručku, glazbi i tomboli s više od 800 nagrada.

Za nagrade se pobrinuo i Grad Mursko Središće, pa su uz tradicionalne nagrade najmlađem i najstarijem polazniku Vincekovog pohoda osigurali i smještaj za dvije osobe s doručkom u restoranu Schloss u Murskom Središću.

Nagrađenima je nagrade uručio gradonačelnik Dražen Srpak, a organizatorici pohoda i predsjednici PD-a „Bundek“ Sonji Vršić buket cvijeća.

Okupljenima se obratila i dopredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza Jadranka Čoklica.

– Zabava u sportskoj dvorani je nastavljena, a četvrt stoljeća pohoda koji okuplja ljude iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja dostojno je obilježeno – rekli su iz PD-a „Bundek“.

Međimurje

Na području Murskog Središća staju na kraj dosadnim komarcima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 17. lipnja, u jutarnjim satima proveden je adulticidni tretman komaraca na području grada Mursko Središće te u naseljima Peklenica, Križovec i Brezje, a u večernjim satima tretirani su komarci u naselju Štrukovec i Hlapičina.

Adulticidno tretiranje komaraca provodi tvrtka Bioinstitut preparatom na bazi permetrina Phobi super PB+ u koncentraciji od 5% metodom hladnog zamagljivanja, pojasnili su iz Grada.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Mursko Središće kreće u izgradnju nove skele u Križovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće vlasnik je skele Fusek Mursko Središće i skele Križovec koje predstavljaju tradiciju i jedan od turističkih proizvoda Grada.

Prijašnjih godina su se skele koristile za prijevoz ljudi i vozila, a u današnje vrijeme koriste se uglavnom za prijevoz putnika u turističke svrhe.

Skelu Križovec najviše koristi lokalno stanovništvo s obzirom da lokalno stanovništvo ima imanja s obje strane rijeke te se njome vrši i prijevoz traktora, ali ju posjećuje i sve više turista.

U kolovozu prošle godine zabilježen je najveći povijesni vodostaj rijeke Mure od 543 cm koji je izmjeren 7. kolovoza 2023. godine u 5 sati. Skelu Križovec je velika bujica rijeke Mure odnijela otprilike tri kilometara nizvodno sve do Novakovca te je naselje Križovec ostalo bez važnog riječnog plovila koje je povezivalo lijevu i desnu stranu rijeke Mure.

Zbog potrebe lokalnog stanovništva i posjeta turista Grad Mursko Središće temeljem provedenog postupka javne nabave, gdje je pristigla jedna ponuda, kreće u izgradnju nove skele u Križovcu.

Danas, 14. lipnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je Ugovor o nabavi riječne skele Križovec s tvrtkom Tekeli projekt inženjering d.o.o. iz Murskog Središću u iznosu od 294.831,25 eura s uključenim PDV-om. Sredstva za izradu skele Križovec osigurana su u gradskom proračunu te će se ista refundirati putem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Završetak izgradnje skele u Križovcu planiran je krajem ove godine.

Paralelno s izgradnjom nove skele u Križovcu projektiraju se novi pristupni putevi, pristan, sajla sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom te će se isti izvoditi u 2025. godini. Time naselje Križovec dobiva najmoderniju riječnu skelu sa svim pratećim tehničkim sadržajima koja će koristiti za građane i turiste. Isto tako, u Murskom Središću, uzvodno od lučice, kod zvonika svete Barbare postavit će se mala skela čije projektiranje je u tijeku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje