Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Nikad bogatiji program obilježavanja Florijanova i Dana Općine Mali Bukovec

Dani Općine Mali Bukovec

Objavljeno:

- dana

Nastavak obilježavanja Florijanova, blagdana sv. Florijana i Dana Općine Mali Bukovec proteklog su vikenda obilježili umjetnici – s tamburama, kuhačama i kistovima.

Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća na sam blagdan 4. svibnja te dan kasnije svečanosti vatrogasca, čiji je sveti Florijan zaštitnik, Dani Općine nastavljeni su kulturno-zabavnim programom. U petak je održan koncert popularnog tamburaškog sastava Gazde, a u subotu se u centru Malog Bukovca kuhalo. DVD Mali Bukovec, uz pomoć Općine, bio je organizator drugog natjecanja u kuhanju gulaša s noklecima u kotliću. Nakon prošlogodišnjih 18 ekipa koje su se tada odazvale na kuhanje paprikaša, ove se godine na natjecanje odazvala 21 ekipa iz bukovečkog i šireg ludbreškog kraja te gosti iz Josipovca u Osječko-baranjskoj županiji. Iznimno zadovoljan odazivom i manifestacijom za koju očekuje da će postati tradicionalna je i načelnik Općine Mali Bukovec, HSS-ov Darko Marković. – Ideja je da svake godine pripremamo drugo jelo, a svakako ćemo „na meni“ staviti tradicionalna jela, stara, možda i pomalo zaboravljena jela. Ovakva manifestacija odlično se uklopila u program proslave Dana Općine, a odaziv ekipa, ali i mještana na jedno lijepo druženje govori nam da smo pogodili – izjavio je Marković. Stručni ocjenjivački sud kušao je sve gulaše, pohvalio kuhare, te najboljima trima proglasio redom gulaše ekipa „Udruga Perspektiva“, „Plešvica“ i „Drotarsko društvo Županec“. Nedjelja je bila posvećena umjetnicima i mališanima. Održana je, također druga, humanitarna likovna kolonija Udruge „LUN-MLA“. Sudjelovali su umjetnici čijih će 25 djela biti dio aukcije s koje će se prikupljen sredstva namijeniti uređenju dječjeg igrališta u Lunjkovcu, ali i za potrebite. Kako je nedjelja bila Majčin dan, svoj su program pripremili mališani iz Dječjeg vrtića Krijesnica. Svojim su majkama poklonili predstavu. Dani Općine Mali Bukovec završit će u vikendu pred nama. U petak, 17. svibnja, bit će predstavljena prva Monografija Općine Mali Bukovec, autora i urednika Roberta Ivančana. Predstavljanje će se uz prigodni program održati u društvenom domu u Malom Bukovcu s početkom u 20 sati. Florijanovo u Malom Bukovcu završava u nedjelju, 19. svibnja, pokaznom vježbom sustava civilne zaštite „Potres 2019.“, koja će početi u 14 sati.

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati