Povežite se s nama

Kultura

FOTO Pedesetak posjetitelja obišlo prekrasnu kuću Ivana Rabuzina u Ključu

Objavljeno:

- dana

Pedesetak Marofčana i ostalih zainteresiranih građana posjetilo je u sklopu 3. Rabuzinovih dana kuću Ivana Rabuzina u Ključu, prekrasno zdanje koje je projektirao svjetski poznati arhitekt Vjenceslav Richter.

Izniman galerijski prostor ispunjen je nekim od najvrjednijih djela ovog svjetski poznatog slikara naive – ulja na platnu, akvarela, grafika, oslikanog namještaja, ali i porculana kojeg je Ivan Rabuzin oslikavao za Rosenthal – svjetski poznatu tvornicu porculana. Zanimljivost je da je uz Rabuzina u dizajnerski studio Rosenthala bio pozvan i Salvador Dali što samo potvrđuje koliko je u svijetu novomarofski slikar bio priznat. Posjetitelji su imali priliku razgledati i atelje u kojem su nastajala remek djela svjetske naive, štafelaj na kojem je posljednja skica nastala rukom Ivana Rabuzina i nažalost nikad dovršena. Stručni osvrt na ovaj posjet dala je Mirjana Dučakijević, istaknuta djelatnica u području kulture, dugogodišnja muzejska savjetnica i veliki poznavalac rada i djela Ivana Rabuzina. Toplim riječima osvrnula se na svoje susrete s njim i podsjetila na njegov izniman doprinos u hrvatskom, ali i svjetskom slikarstvu, budući da njegova djela i danas krase zidove mnogih svjetskih poznatih galerija. U posjet su stigli ljudi i iz drugih županija i ujedno iskoristili priliku za razgled izložbe tapiserija u Kulturnom centru Ivan Rabuzin, ali i drugih zanimljivosti u Novom Marofu. – To je i osnovni cilj i zadaća organizatora ove manifestacije – dovesti ljude u Novi Marof, ponuditi im i dodatne sadržaje koji će u budućnosti donijeti benefite cijeloj zajednici. Važno je imati snažan motiv dolaska, a ime Ivana Rabuzina to zasigurno je – ističe voditeljica TZ Grada Novog Marofa Renata Horvatić. U ponudi Rabuzinovih dana su slikarske radionice i radionice izrada tapiserija, a 18. travnja od 18 sati održat će se u KC-u Ivan Rabuzin stručno predavanje Željke Zdelar, povjesničarke umjetnosti koja je 1992. godine postavljala prvu izložbu tapiserija Ivana Rabuzina u Zagrebu. Izložba tapiserija u KC Ivan Rabuzin u Novom Marofa otvorena je do 23. travnja.

Kultura

U srijedu u HNK-u smotra mladih pijanista: nastupit će više od 100 sudionika iz cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Na Međunarodni dan klavira koji se obilježava 29. ožujka održat će se smotra mladih pijanista u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u organizaciji Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika klavira Republike Hrvatske te u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu i uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Na smotri mladih pijanista predstavit će se više od 100 mladih pijanista iz cijele Hrvatske, a stručno predavanje u okviru stručnog vijeća održat će red. prof. art. Srđan Čaldarević s Muzičke akademije u Zagrebu.

Pet koncerata talentiranih mladih pijanista održat će se u 10, 12, 15, 17 i 19 sati u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Međunarodni dan klavira obilježava se 88. dan u godini, što je podsjetnik da klavijatura ima 88 tipki. Iako je temeljni instrument europske glazbe još od druge polovice 18. stoljeća, klavir se u varaždinskoj Glazbenoj školi podučava tek od 1936. godine.

Umjetničko i pedagoško nasljeđe i iskustvo stvorilo je osnovu za međunarodno pijanističko natjecanje u Glazbenoj školi u Varaždinu – Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix, koji je u kratkom vremenu stekao veliki ugled te privukao velik broj natjecatelja iz cijelog svijeta.

Nastavite čitati

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje