Povežite se s nama

Život i društvo

Ljubo Jurčić na Sveučilištu Sjever: Hrvatska stagnira jer je politika prekinula vezu sa znanošću

Objavljeno:

- dana

Ugledni ekonomist u Varaždinu

Prof. dr. sc. Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održao je jučer, 6. travnja predavanje na Sveučilištu Sjever. 

Tema samog predavanja bila je “Uzroci gospodarske stagnacije i mjere ozdravljenja Republike Hrvatske” gdje se prof. dr. sc. Jurčić osvrnuo na ekonomsku poziciju Hrvatske u Europi, Europskoj uniji i svijetu.

– Tema je uvijek aktualna, danas pogotovo jer, recimo ova kriza koja se događa s Agrokorom i stagnacija Hrvatske koja se događa zadnjih desetak godina je posljedica upravo toga što je hrvatska politika prekinula vezu sa hrvatskom znanošću – rekao je prof. dr. sc. Jurčić te tako započeo predavanje koje je trajalo nešto više od jednog sata. 

Svim prisutnim studentima, od kojih je najviše bilo studenata 2. godine diplomskog studija Poslovne ekonomije, objašnjen je početak gospodarske i ekonomske krize koja je u Hrvatskoj počela 2008. godine te su pojašnjeni izvori hrvatskih gospodarskih i socijalnih problema: privatizacija, tečaj kune, pogrešna struktura investicija, devizna klauzula i reforma mirovinskog sustava. 

Dio predavanja posvećen je ideologiji “nevidljivih ruku” gdje su spomenuti temeljni izvori krize, a to su, prema prof. Jurčiću, iluzije da će Svjetski monetarni fond, Svjetska trgovinska organizacija, privatizacija, članstvo u Europskoj uniji i pristup njezinim fondovima same po sebi razviti Hrvatsku.

Profesor dr. sc. Jurčić diplomirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, okušao se u poduzetništvu i stekao vrijedno iskustvo u vanjskoj trgovini, a kao nestranački stručnjak ulazi i u 8. Vladu Republike Hrvatske premijera Ivice Račana i postaje ministar gospodarstva.

Nakon tog mandata obnaša i dužnost saborskog zastupnika, a jedno kraće vrijeme bio je i kandidat SDP-a za predsjednika Vlade pred parlamentarne izbore 2007. godine.

Osim u politici, aktivan je i u gospodarstvu pa je tako predsjednik ili član više nadzornih odbora.

Izvor:
Foto: MARTA KONJAČIĆ

Život i društvo

Ludbreška komunalna tvrtka Lukom najavila smanjenje cijena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U gradskom komunalnom poduzeću Lukom najavili su smanjenje cijena grobnih naknada. Krajem 2022. godine građani su primili uplatnice s dvostruko većom cijenom spomenute komunalne usluge. Novi direktor Krešimir Horvat je pak odlučio cijenu smanjiti, kako je i obećao.

-Dobili smo suglasnost gradske uprave o smanjenju grobne naknade za deset posto. U ovom trenutku veće smanjenje nije moguće jer imamo dosta planiranih investicija, posebice na samom groblju. Trenutno tako imamo radove na dva groblja, gradskom u Ludbregu i mjesnom u Selniku. Na obje lokacije u tijeku je bojanje grobnih kuća, a uskoro krećemo i s uređenjem staza. U Selniku će biti šljunčane dok će dio staza u Ludbregu imati tlakavce – pojašnjava Krešimir Horvat, direktor Lukoma.

Pored gradskog groblja u Ludbregu započeli su i radovi na pripremi budućeg rasadnika.

-U fazi smo navoza zemlje, a stavljen je i kompost. Ideja je da u početnoj fazi rasadnik služi za potrebe komunalnog poduzeća, a kasnije je u planu i širenje. U nekoj sljedećem razdoblju tako planiramo napraviti plastenik te krenuti s hidroponskim uzgojem povrća – najavljuje Horvat.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Martijanec organizira zelenu čistku i pozivaju sve mještane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Martijanec organizira 3. Zelenu čistku te su stoga pozvali mještane i sve zainteresirane da se pridruže.

Treća zelena čistka održat će se u subotu 2. ožujka subota s početkom u 9 sati, a okupljanje će biti u Vrbanovcu, kod nogometnog igrališta, ulica Brigade braće Radić 33a.

– Predviđeno vrijeme trajanja je od 9 do 12 sati, a svi su pozvani na druženje i ručak u 12 sati na nogometnom igralištu u Vrbanovcu. U slučaju pitanja možete kontaktirati Općinu Martijanec na broj 042/207-887. Rukavice i vreće će osigurati Općina Martijanec – ističu iz Općine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje