Povežite se s nama

Život i društvo

Ljubo Jurčić na Sveučilištu Sjever: Hrvatska stagnira jer je politika prekinula vezu sa znanošću

Objavljeno:

- dana

Ugledni ekonomist u Varaždinu

Prof. dr. sc. Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održao je jučer, 6. travnja predavanje na Sveučilištu Sjever. 

Tema samog predavanja bila je “Uzroci gospodarske stagnacije i mjere ozdravljenja Republike Hrvatske” gdje se prof. dr. sc. Jurčić osvrnuo na ekonomsku poziciju Hrvatske u Europi, Europskoj uniji i svijetu.

– Tema je uvijek aktualna, danas pogotovo jer, recimo ova kriza koja se događa s Agrokorom i stagnacija Hrvatske koja se događa zadnjih desetak godina je posljedica upravo toga što je hrvatska politika prekinula vezu sa hrvatskom znanošću – rekao je prof. dr. sc. Jurčić te tako započeo predavanje koje je trajalo nešto više od jednog sata. 

Svim prisutnim studentima, od kojih je najviše bilo studenata 2. godine diplomskog studija Poslovne ekonomije, objašnjen je početak gospodarske i ekonomske krize koja je u Hrvatskoj počela 2008. godine te su pojašnjeni izvori hrvatskih gospodarskih i socijalnih problema: privatizacija, tečaj kune, pogrešna struktura investicija, devizna klauzula i reforma mirovinskog sustava. 

Dio predavanja posvećen je ideologiji “nevidljivih ruku” gdje su spomenuti temeljni izvori krize, a to su, prema prof. Jurčiću, iluzije da će Svjetski monetarni fond, Svjetska trgovinska organizacija, privatizacija, članstvo u Europskoj uniji i pristup njezinim fondovima same po sebi razviti Hrvatsku.

Profesor dr. sc. Jurčić diplomirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, okušao se u poduzetništvu i stekao vrijedno iskustvo u vanjskoj trgovini, a kao nestranački stručnjak ulazi i u 8. Vladu Republike Hrvatske premijera Ivice Račana i postaje ministar gospodarstva.

Nakon tog mandata obnaša i dužnost saborskog zastupnika, a jedno kraće vrijeme bio je i kandidat SDP-a za predsjednika Vlade pred parlamentarne izbore 2007. godine.

Osim u politici, aktivan je i u gospodarstvu pa je tako predsjednik ili član više nadzornih odbora.

Izvor:
Foto: MARTA KONJAČIĆ

Život i društvo

FOTO Otvoren spomenik poginulim policajcima: “Nadaleko je poznato koliko je sjever Hrvatske dao u obrani RH”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Domovinskom je ratu poginulo i nestalo 37 policajaca Policijske uprave Varaždin, a koja bi danas pokrivala Varaždinsku i Međimursku županiju, odnosno pripadnika SJP „Roda“ Varaždin i drugih ustrojstvenih jedinica.

Njima u čast danas je kod zgrade PU varaždinske u Varaždinu vrlo svečano i s puno pijeteta otvoren spomenik.

Obitelji poginulih i nestalih policajaca položile su ruže kod novog spomenika uz pjesmu policijske klape sv. Mihovil.

Uz branitelje i policajce počast su došli odati i brojni uvaženi gosti na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Stigao je i državni tajnik Darko Nekić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić i njegov međimurski kolega Ivan Sokač. Uz župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i zamjenika župana Međimurske županije Josipa Griveca došao je i Ivan Jarnjak, ratni ministar. Saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici također su se došli pokloniti žrtvama Domovinskog rata, kao i brojni drugi gosti.

Biskup u miru, mons. Mrzljak blagoslovio je spomenik.

– Od 185 policijskih službenika koji su prije 30 godina iz tadašnje Policijske uprave Varaždin otišli u Vukovar njih 21 je tamo poginuo. Ukupno 37 njih su položili živote za Domovinu, a sada smo kao mjesto pijeteta otvorili ovaj spomenik – rekao je Benčić.

Ministar Božinović istakao je da mu je žao što se sa spomenikom toliko čekalo te dodao da mu je drago što je on ipak otvoren u mandatu njegove vlade.

– Varaždinski policajci zaslužili su ovakav spomenik i priznanje. Drago mi je da su se ovdje okupili i sudionici tog razdoblja, ratnici i njihov ratni ministar te cjelokupni vrh policije. Nadaleko je poznato koliko je ovaj kraj, ondašnja Policijska uprava Varaždin, dala u obrani Republike Hrvatske. Varaždinski dragovoljci su bili na svim ratištima, a zlatnim će slovima ostati upisan njihov doprinos obrani Vukovara. U tim su ratnim danima pokazali da Hrvatska diše kao jedno – objasnio je ministar Božinović, ponovivši da je Varaždincima i Međimurcima zahvalna cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo koliko se građana dosad samopopisalo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj traje popis stanovništva.

U prvoj fazi provedbe popisa, do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo.

U ponedjeljak počinje digitalno popisivanje stanovništva, kazne za odbijanje idu do 5000 kuna

Državni zavod za statistiku svaki dan objavljuje podatke o tome koliko se građana samo popisalo.

U četvrtak, 16. rujna, u prvoj fazi provedbe popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), do 15 sati uspješno je popisano više od 342.000 građana.

Najviše se ljudi samopopisalo u Gradu Zagrebu, njih 109.662.

U Varaždinskoj se županiji do četvrtka popisalo 11.876 građana, a u Međimurskoj njih 7341.

Samo dan ranije, 15. rujna, bilo je 9467 građana koji su se sami popisali u Varaždinskoj županiji, a u Međimurju 6011. Podaci govore o tempu kojim se građani odluče popisati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje