Povežite se s nama

Život i društvo

Ljubo Jurčić na Sveučilištu Sjever: Hrvatska stagnira jer je politika prekinula vezu sa znanošću

Objavljeno:

- dana

Ugledni ekonomist u Varaždinu

Prof. dr. sc. Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održao je jučer, 6. travnja predavanje na Sveučilištu Sjever. 

Tema samog predavanja bila je “Uzroci gospodarske stagnacije i mjere ozdravljenja Republike Hrvatske” gdje se prof. dr. sc. Jurčić osvrnuo na ekonomsku poziciju Hrvatske u Europi, Europskoj uniji i svijetu.

– Tema je uvijek aktualna, danas pogotovo jer, recimo ova kriza koja se događa s Agrokorom i stagnacija Hrvatske koja se događa zadnjih desetak godina je posljedica upravo toga što je hrvatska politika prekinula vezu sa hrvatskom znanošću – rekao je prof. dr. sc. Jurčić te tako započeo predavanje koje je trajalo nešto više od jednog sata. 

Svim prisutnim studentima, od kojih je najviše bilo studenata 2. godine diplomskog studija Poslovne ekonomije, objašnjen je početak gospodarske i ekonomske krize koja je u Hrvatskoj počela 2008. godine te su pojašnjeni izvori hrvatskih gospodarskih i socijalnih problema: privatizacija, tečaj kune, pogrešna struktura investicija, devizna klauzula i reforma mirovinskog sustava. 

Dio predavanja posvećen je ideologiji “nevidljivih ruku” gdje su spomenuti temeljni izvori krize, a to su, prema prof. Jurčiću, iluzije da će Svjetski monetarni fond, Svjetska trgovinska organizacija, privatizacija, članstvo u Europskoj uniji i pristup njezinim fondovima same po sebi razviti Hrvatsku.

Profesor dr. sc. Jurčić diplomirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, okušao se u poduzetništvu i stekao vrijedno iskustvo u vanjskoj trgovini, a kao nestranački stručnjak ulazi i u 8. Vladu Republike Hrvatske premijera Ivice Račana i postaje ministar gospodarstva.

Nakon tog mandata obnaša i dužnost saborskog zastupnika, a jedno kraće vrijeme bio je i kandidat SDP-a za predsjednika Vlade pred parlamentarne izbore 2007. godine.

Osim u politici, aktivan je i u gospodarstvu pa je tako predsjednik ili član više nadzornih odbora.

Izvor:
Foto: MARTA KONJAČIĆ

Život i društvo

Dan ružičaste vrpce obilježen u Varaždinu: žene mislite na sebe i vodite brigu o svojem zdravlju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a vrhunac obilježavanja je Dan ružičaste vrpce, koji se održava svake godine prve subote u listopadu. Mammae klub Varaždin, udruga žena oboljelih na dojku u subotu, 1. listopada je 23. put obilježila Dan ružičaste vrpce.

Rak dojke je najčešća zloćudna bolest žena u razvijenom svijetu, iako, od raka dojke mogu oboljeti i muškarci.

– Svaka četvrta žena i svaki treći muškarac će do 2025. godine oboljeti od neke vrste karcinoma. Današnji dan posvećen je raku dojke, a mi smo ovdje kao i svake godine i neka vam ne budemo dosadne sa svojim ružičastim vrpcama, brošurama i ponavljanjem uvijek iste rečenice – žene mislite na sebe i vodite brigu o svojem zdravlju. Uzmite našu brošuru, pročitajte je barem jednom mjesečno i učinite ono što vam u njoj savjetuju – rekla je Marija Hrašćanec, predsjednica Mammae kluba Varaždin te je zahvalila Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu na podršci.

Podršku ovoj akciji dala je i zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Rak dojke je najčešća maligna bolest u ženskoj populaciji. Nažalost, kao što znamo, bolest ne zna za godine, i iako se najčešće javlja kod žena iznad 50 godina, može se javiti i kod mlađih žena, a isto tako i kod muškaraca. Stoga su nam ovakve akcije važne i podržavamo ih jer želimo motivirati žene i muškarce, da brinu o svom zdravlju, da idu na preventivne preglede i da imaju povjerenja u svoje liječnike. Ponosna sam kada vidim Vas, članice udruge, koje ste prošle taj nevjerojatno težak put do izlječenja. Vi nam dajete nadu i ovdje smo da vas podržimo u vašem radu i da omogućimo da se čuje Vaš glas – rekla je zamjenica Zagorec te je pozvala sve žene i muškarce, svih dobi, da redovito obavljaju preglede jer je upravo rano otkrivanje ove bolesti ključno za uspješno izlječenje.

Svoju podršku radu Mammae kluba Varaždin dao je i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Točno u podne u znak sjećanja na preminule članice Mammae kluba Varaždin u zrak su pušteni ružičasti baloni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenici i učitelji VI. osnovne škole Varaždin sudjelovali su u Erasmus+ KA2 projektu “Breaking Barriers

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici i učitelji VI. osnovne škole Varaždin sudjelovali su u Erasmus+ KA2 projektu “Breaking Barriers” koji je završio krajem rujna.

Obzirom na sve izazove izazvane pandemijom COVID-a, projekt se odvijao prema planu, samo što su neki njegovi dijelovi, umjesto u fizičkom obliku, održani virtualno. Zemlje sudionice projekta bile su Španjolska, Švedska, Portugal, Slovačka i Hrvatska.

Kako se projekt bližio kraju, tako su učitelji VI. osnovne škole Varaždin, potaknuti predivnim iskustvima naših učenika sudjelovanjem u mobilnostima, odlučili održati zadnju, fizičku mobilnost u Varaždinu kako bi zaključili ovaj projekt i isplanirali novi.

Na posljednjoj mobilnosti sudjelovale su po dvije učiteljice iz zemalja partnera; Slovačke, Švedske i Portugala, koje su u Varaždin stigle u nedjelju 25.rujna 2022. u poslijepodnevnim satima. Ponedjeljak i utorak bili su rezervirani za obilazak škole, rad na završetku postojećeg projekta te planiranju novog Erasmus+ KA2 projekta. U ponedjeljak navečer organizirano je prigodno druženje uz domaću hranu.

U utorak gosti su obišli Varaždin, a večer je protekla veselo, no radno te su dogovorene nove suradnje. Mobilnost je završila u srijedu. Ravnatelj VI. osnovne škole Varaždin Mario Stančić, učiteljica hrvatskoga jezika Ivana Canjuga i njihovi gosti otišli su na prijem u Gradsku vijećnicu gdje su ih primili zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković, pročelnica Vesna Haluga i pročelnica Danijela Vusić. Na prijemu razgovaralo se o sustavu obrazovanja u zemljama sudionicama te o uvođenju građanskog odgoja u sve osnovne škole u gradu. Svi su bili veoma zadovoljni onim što su čuli i odlučili su iskoristiti nove spoznaje u budućim projektima. Nakon posjeta Gradu, domaćini su gostima pokazali glavni grad Hrvatske, Zagreb i sve njegove ljepote.

Projekt je završio u planiranjima novih suradnji, a svi su se složili kako Erasmus+ pruža predivna iskustva za učenike i učitelje te omogućuje stjecanje novih prijatelja što sve iznimno veseli i motivira za planiranje budućih projekata.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje