Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Projekt “1,2,3…Palim lampicu!“: podrška potencijalno darovitim učenicima i njihovim mentorima

Objavljeno:

- dana

U Međimurskoj palači turizma 13. svibnja održana je završna konferencija projekta „1, 2,3…palim lampicu! – razvoj sustava podrške (potencijalno) darovitim učenicima u Međimurskoj županiji“.

Riječ je o projektu u kojem sudjeluje 80 potencijalno darovitih učenika sedmih i osmih razreda, a osmišljen je s ciljem rješavanja problema nedostatka sustavne institucionalne potpore potencijalno darovitim učenicima, nastavnicima, mentorima i stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama. Financiran je iznosom od 799.856 kuna iz Europskog socijalnog fonda, operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Nositelj je Međimurska županija, a partneri Javna ustanova REDEA te 17 osnovnih i pet srednjih škola. Projekt je trajao dvije godine, a na samome početku nastavnici, psiholozi i pedagozi odabrali su ciljanu skupinu učenika koju karakterizira kreativnost, logičko zaključivanje, interes za specijalizirana područja te lakše usvajanje redovnog nastavnog gradiva. Učenici su tijekom dvije godine trajanja projekta sudjelovali u individualiziranim i obogaćenim programima koji se nadovezuju na sadržaje redovitog obrazovanja, a društveno-humanistički, prirodoslovno-matematički i tehnički centar pohađali su u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec, Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec i Tehničkoj školi Čakovec. Pored učenika, podršku u radu dobilo je 94 nastavnika i 24 psihologa koji rade s potencijalno darovitim učenicima te ulažu dodatne napore tijekom redovne nastave kako bi osigurali poticajnu okolinu za njihovo napredovanje, objasnila je voditeljica projekta Barbara Srnec Bujanić. – Ponekad netko tko ima talent, darovit je i kreativan, nije nužno odlikaš. Može imati slabije ocjene, a velika je šteta, i za tu osobu i za naše društvo u cjelini, ako njegova darovitost ostane neotkrivena. Ovim projektom prepoznata je darovitost učenika, kojima je ujedno pružena podrška da je i dalje izgrađuju. Iako projekt uskoro završava, stručne službe već rade na pronalaženju novih prostora u europskim fondovima – poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec. Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak istaknula je da je u većini projekata naglasak na učenicima koji imaju poteškoće u učenju, dok su đaci koji su osobito nadareni na neki način prepušteni sami sebi. No, zahvaljujući ovom projektu, kaže Blaženka Novak, to se napokon promijenilo. Da je obrazovanje jedan od najvažnijih sektora kojima se REDEA bavi, potvrdila je ravnateljica Sandra Polanec Marinović te dodala da su u pripremu natječaja krenuli s velikim entuzijazmom. – Ovo je bio izazov jer i darovita djeca trebaju drukčiju potporu od one koja se pruža u svakodnevnom obrazovanju. Cilj je da se svi zajedno više i sustavnije bavimo darovitom djecom. I dalje ćemo pratiti natječaje, vjerujem da ćemo projekt u nekom vidu i nastaviti – zaključila je Sandra Polanec Marinović.

Izradili „Besu“ kojom je Joža Horvat oplovio svijet

Emanuel Hederić i Petar Krešimir Rukavina iz Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba uz pomoć mentora Zlatka Lečeka iz Tehničke škole Čakovec izradili su „Besu“, kojom je Joža Horvat oplovio svijet. Prilikom izrade koristili su reciklirani stari žlijeb, pocinčani lim, stare šipke, tkaninu i 3-D printani materijal. Leon Katanec i Fran Krsto Pilić iz OŠ Strahoninec bavili su se programiranjem aplikacija u čemu su ih mentorirali Mirko Jambrošić, Krešimir Kočiš i Marko Ljubek. Složni su kako im je sudjelovanje u projektu bilo iznimno korisno, a priznaju i da su otkrili obrazovni put koji će slijediti po završetku osnovne škole.

Kultura

Dekanovec: paljenjem svijeća prisjetili se svestrane umjetnice Mune Orehov

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Ivan Hajdarović i njegov zamjenik Vladimir Jambrošić molitvom i paljenjem svijeća na grobu Mune Orehov iz Dekanovca obilježili su 96. obljetnicu rođenja i 9. obljetnicu smrti te svestrane pučke umjetnice.

Bila je prava kulturna djelatnica široke kreativnosti i raznolikosti u svojem umjetničkom stvaralaštvu. Pisala je pučku poeziju i šaljive pripovijesti, pjevala je međimurske i crkvene popijevke. Niz godina vodila je dramsku, pjevačku i plesnu grupu dekanovskoga Kulturno-umjetničkog društva i čuvala glazbenu te književnu baštinu Florijana Andrašeca.

Ljubav prema glazbi otkrila je u ranoj mladosti, slušajući na misnim slavljima Florijana Andrašeca i njegov crkveni zbor. Tu dobiva i nadahnuće za pjevanjem svetih pjesama i vjernicima otkriva svoj prelijepi glas koji će ovim crkvenim prostorom odzvanjati nekoliko desetljeća. Primijetivši Munu Orehov kao pravu nastavljačicu Andrašecove književnosti i jednu od rijetkih izvornih nositeljica hrvatskih govora uz rijeku Muru, Matica hrvatska Čakovec pristupila je 2001. godine tiskanju njenih stihova i proze.

Knjiga “Ftičeki zvežđidu” koja opisuje domoljublje, vjeru, ljubavne tragedije, nostalgiju, patnje i teški rad ljudi, ostaje iskreno svjedočanstvo njezina vremena. Na putu istraživanja uspjela je ostati originalna i vjerna izvornom govoru i mjesnom narječju.

Dekanovec 13. svibnja slavi i Dan Općine. “Ostanimo odgovorni!”, poručuju iz Općine, a naša se redakcija pridružuje njihovim željama te žiteljima Dekanovca također želi sve najbolje povodom uoči njihova Dana.

Nastavite čitati

Međimurje

Mlada karatistica Ana Filipović, dobitnica Priznanja “Anto Dragić”, iz Samobora se vratila s još jednom medaljom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno je u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca održana dodjela priznanja najboljim sportašima i ekipama za 2020. godinu.

Priznanje “Anto Dragić” dodjeljuje se perspektivnim mladim sportašima!

Podijeljena su i priznanja za perspektivne sportaše koja nose ime po poznatome čakovečkom sportskom djelatniku Anti Dragiću, koji nas je napustio prije pet godina. Jedna od dobitnica Priznanja za perspektivne sportaše „Anto Dragić“ tako je i 16-godišnja karatistica Ana Filipović iz Belice, članica Karate kluba „Globus“.

Borbena od vrtića

– Karateom sam se počela baviti još u vrtićkoj dobi. Za to je zaslužan moj prijatelj Žankarlo Krnjak, koji je počeo odlaziti na treninge pa me jednoga dana pozvao sa sobom da vidim kako to izgleda. Trenutačno sam članica Karate kluba „Globus“, koji se spojio s Karate klubom Mala Subotica. U Klubu s nama rade tri trenera: Dejan Slukić, s kojim najviše radim, Mladen Vizinger i Tomislav Magdalenić – kaže mlada karatistica. Zanimalo nas je kako izgledaju sami treninzi, što nam je rado opisala.

– Počinjemo sa zagrijavanjem, pri čemu radimo na osnovnim tehnikama. Ponekad imamo jedan, a ponekad dva treninga dnevno. Ako su dva, tada je jutarnji trening više taktički usmjeren – to su situacije iz borbe do kojih bi moglo doći, tada radimo na reakcijama. Večernji trening pak je u tome slučaju posvećen kondicijskim vježbama i sparingu, odnosno međusobnim borbama.

Kad sam krenula u srednju školu, teško mi je bilo pomiriti školske obveze i treninge, no online nastava mi je bila od velike pomoći (smijeh), a u međuvremenu sam uspjela dobro organizirati i posložiti aktivnosti. Dobra organizacija olakšava život! – smatra Ana, inače učenica 2. GM razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije u Tehničkoj školi Čakovec. Dodaje da joj puno znači i što su profesori, ali i prijatelji, puni tolerancije i razumijevanja za njezine sportske aspiracije.

– Sve se uspijemo dogovoriti, a osobitu podršku pritom mi pruža razrednica, profesorica Renata Turk. Što se prijatelja tiče, naravno da i za njih nađem vremena: povremeno moram prije otići s kakvog rođendana, no računam na to da znaju kako funkcioniram i da me neće previše špotati! (smijeh) – objašnjava. Zahvaljujući karateu, ističe, upoznala je mnoge nove ljude i stekla puno prijatelja, pa i najbolju prijateljicu Nikolinu Golomboš.

Majstorica crnog pojasa

Na državnom ekipnom Prvenstvu Hrvatske s kolegicama kadetkinjama Sarom Novak i Emom Marčec u Novigradu 2018. godine Ana je osvojila treće mjesto – bila joj je to prva državna medalja. Godinu kasnije Emu Marčec zamijenila je Leona Gulija te su djevojke u tome sastavu na državnom u Sesvetama bile još uspješnije i osvojile srebro. Na prošlogodišnjem državnom natjecanju u Rijeci osvojila je drugo mjesto među juniorkama, prethodno osvojivši zlato na Međimurje Openu u rujnu. Protekloga vikenda Ana je u Samoboru također nastupila na Prvenstvu Hrvatske: kući se vratila s broncom oko vrata. Nedavno je položila ispit za majstorsko zvanje crnoga pojasa.

(Bronč)Ana iznimno važnom smatra podršku obitelji i bliskih osoba. Najveću potporu pružaju joj majka Nikolina, otac Tomislav, bake i djedovi, starija sestra Tea i mlađi brat Petar, koji se također bavi karateom.

– Ono čega mnogi ljudi nisu svjesni, a što svakako moram istaknuti, zasluge su koje za naše uspjehe imaju naši treneri. Oni u nas ulažu puno vremena – to publika, nažalost, ne vidi, a mi znamo koliki dio uspjeha pripada i treneru. Iznimno je važna i podrška obitelji te bližnjih ljudi; bez toga ništa! – zaključuje perspektivna sportašica, koja će nakon srednje škole razmisliti hoće li studirati agronomiju i nastaviti obiteljsku poljoprivrednu tradiciju ili upisati vojnu akademiju…

Ana je iz Samobora protekloga vikenda donijela broncu, a uskoro će joj postati teško skladištiti sve medalje…

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!