Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Prošle su 32 godine od smrti europskih promatrača u Podrutama

Objavljeno:

- dana

Prekretnica u borbi Republike Hrvatske za samostalnost i neovisnost bio je tragičan događaj koji se prije 32 godine, 7. siječnja 1992. dogodio u Podrutama kod Novoga Marofa, a u kojem su poginula petorica članova Promatračke misije Europske zajednice.

Njihov nenaoružani helikopter, koji se iz Mađarske vraćao u Hrvatsku, raketama je srušio MIG 21 tadašnje JNA, a život su izgubila četvorica talijanskih časnika – Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale i Fiorenzo Ramacci te francuski časnik Jean Loup Eychenne. Kako se ne bi zaboravila žrtva koju su europski promatrači podnijeli u uspostavi mira i očuvanja demokracije,  Grad Novi Marof i ove je godine komemorativnim skupom obilježio obljetnicu ove tragedije.

Gradonačelnik Novog Marofa, zastupnik Siniša Jenkač istaknuo je da je zločin koji se dogodio bio organiziran, namjeran, osmišljen u vrhu tadašnje, još uvijek, Jugoslavenske narodne armije, agresorske vojske koja je zajedno sa srbočetinicima željela okupirati, i u to vrijeme i okupirala, trećinu hrvatskog područja.

-Bilo je to u vremenu kada se Republika Hrvatska borila oružjem za svoju samostalnost, ali borila se i politički za dokaz da su neki drugi agresori, a da mi branimo svoju opstojnost, povijesnu postojnost na ovim krajevima i želju za državom. Ovdje nije bilo ratnih djelovanja, osim u oslobađanju Varaždina, Banjščine, ali s ovog područja mnogi su sudjelovali u ratnim operacijama sve do 95. kada je velebnim operacijama – Bljeskom i Olujom, oslobođena Hrvatska – rekao je Jenkač.

Dodao je da Grad Novi Marof želi podsjetiti na važnost ovog datuma, odati počast svim braniteljima, a pogotovo onima koji su kao mirotvorci stradali upravo na nebu iznad grada.

-Oni su došli braniti mir, došli su donijeti primirje. U to vrijeme je Hrvatska na političkom planu dokazivala i pokušala uvjeriti upravo Europu koja je poslala mirotvorce, da mi nikoga ne napadamo, da se mi samo branimo i da želimo ostvariti onu vjekovnu težnju u vremenu raspada tadašnje Jugoslavije, a to je slobodna Republika Hrvatska i kao što su nekad govorili – hrvatska puška na hrvatskom ramenu, hrvatska lisnica u hrvatskom džepu – kazao je.

Jenkač je dodao kako mnogi u Europi nisu znali kakvi su odnosi tada vladali u Jugoslaviji ili nisu željeli priznati.

-Mnogi su znali, ali su kalkulirali. Igrali su politiku i to je činjenica. Nažalost, u stradanju pilota i mirotvoraca na neki način dokazali smo i taj čin, a vjerujem da će i povijest pokazati da je upravo to bila jedna od prekretnica da je upravo tadašnja Europska zajednica i čitava svjetska javnost shvatila s kime Hrvatska ima posla i sigurno je ovo bilo onaj zadnji kamenčić ili ona zadnja točka kada su se Europska zajednica i mnoge europske države na čelu s Vatikanom odlučile priznati Republiku Hrvatsku – rekao je Jenkač.

Okupljenima se obratio i saborski zastupnik Dražen Srpak, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

-Hvala vam dragi prijatelji iz Europske zajednice što ste nas u tim teškim trenucima podupirali i što ste nam pomogli da na našem putu postanemo slobodna država, dio europske zajednice, članica NATO-a i na kraju i u šengenskom prostoru, što je velika dobrobit za sve nas koji ovdje živimo – naglasio je Srpak.

Na komemoraciji u Podrutama bio je i državni tajnik Frano Matušić, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra vanjskih i europskih poslova, u čijoj su pratnji bili izaslanik ministra obrane, brigadni general Zdravko Jakop te izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Snježane Hunjet.

-Ova žrtva časnika Europske zajednice koji su sudjelovali u promatračkoj misiji je izuzetno bitna jer je pokazala solidarnost tadašnje Europske zajednice da se prostor mira i sigurnosti proširi, ne samo na europskom kontinentu nego i šire – poručio je Matušić.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec također je naglasila da se prije 32 godine kod Podruta dogodio zločin, bezuman čin, gdje su živote izgubila petorica promatrača čiji je jedini cilj bio prenositi istinu o događajima, o strahotama kojima su svjedočili na našem području.

-Oni su bili vođeni plemenitošću, hrabrošću i željeli su svjedočiti mir, osigurati mir i prenositi istinu. Međutim, bili su žrtve bezumnog čina koji se ovdje dogodio. U tom se trenutku dogodila prekretnica – oni su postali svjedoci istine, trajni zapis. Mnogi su svjetski čelnici shvatili tko je agresor, a tko žrtva, shvatili su da mir, stabilnost i sigurnost nemaju nikakvu alternativu i cijenu. Nekoliko dana nakon tog tragičnog događaja naša je domovina je međunarodno priznata – kazala je Zagorec.

Istaknula je da upravo zbog toga moramo čuvati sjećanje na poginule promatrače, pokazati im iznimnu zahvalnost i poštovanje.

-Njihovi životi, kao i životi mnogih naših branitelja, utkani su u temelje Republike Hrvatske.  Drage obitelji poginulih promatrača, vi ste u tom trenutku bili zavijeni u crno, međutim budite ponosne na svoje najmilije jer su dali nešto najvrjednije, a to je njihov život. Sastajmo se ovdje svake godine, trajno čuvajmo uspomenu i prenosimo je na mlađe naraštaje – završila je Zagorec.

Komemoraciji su nazočili i Nj. E. Fabien Fieschi, Veleposlanik Republike Francuske te Valeria Baistrocchi, Chargé d’affaires a. i. Veleposlanstva Republike Italije, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, toplička gradonačelnica Dragica Ratković, predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Podružnica Varaždinske županije, predstavnici Udruge specijalne policije PU varaždinske „Roda” i brojni drugi.

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje