Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Provedeno uklanjanje ilegalnih čeka s kojih se provodi i krivolov zaštićenih vrsta!

Objavljeno:

- dana

U petak, 5. ožujka, na akumulacijskome jezeru HE Dubrava kod Preloga provedena je akcija uklanjanja krivolovnih čeka.

U akciji su sudjelovali Javna ustanova za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ i Javna ustanova „Priroda“ Varaždinske županije uz potporu Udruge „Biom“ i logističku pomoć Hrvatske gorske službe spašavanja. O akciji smo razgovarali s glavnim čuvarom prirode u Javnoj ustanovi „Međimurska priroda“ Velimirom Bašekom.

S međimurske i varaždinske strane

– Dojavu o postojanju ilegalnih lovačkih čeka dobili smo od Udruge „Biom“. Nakon toga smo uz podršku HGSS-a, s kojim radimo na nadzoru vodenih površina, izašli na teren. Utvrdili smo da se na spomenutome području nalazi čak sedam čeka: tri su bile na međimurskoj, a četiri na varaždinskoj strani. Budući da Hrvatska elektroprivreda, koja također upravlja tim područjem, mora izdati suglasnost za sve građevinske zahvate koji se tamo provode, poslali smo im upit u kojem smo postavili pitanje jesu li ikomu dopustili gradnju čeke ili više njih.

Od njih nam je stigao odgovor da nikad nisu izdali suglasnost za gradnju. Osim toga, lovačka društva koja imaju lovišta na tome području takvu suglasnost trebala bi tražiti od „Međimurske prirode“ kao Javne ustanove, što nijedno društvo nije učinilo. Iz Lovačkoga saveza Međimurske županije javili su nam da te lovno-tehničke objekte nemaju zabilježene u svojim knjigama – objašnjava Bašek.

Dodaje da je sav materijal o saznanjima vezanima uz spomenute objekte proslijedio i svojim kolegama iz Javne ustanove „Priroda“ u Varaždinskoj županiji, s obzirom na činjenicu da „Međimurska priroda“ ima ovlasti samo na području svoje županije.

– Svoja saznanja proslijedio sam i lovnomu inspektoru te je on pristao izaći s nama na teren. Vratili smo se do ilegalnih čeka, opet uz podršku HGSS-a, inspektor je sastavio zapisnik, a kontaktiravši LD „Patka“ Sveti Đurđ, čije je lovno područje na varaždinskoj strani, provjerio je imaju li oni čeke u svojim knjigama, na što je dobio negativan odgovor. Navedene čeke navodno su koristili pojedinci koji nisu članovi lovačkoga društva. Nakon što smo zaključili da su objekti bespravno izgrađeni, u dogovoru s Udrugom „Biom“ odlučili smo krenuti u akciju uklanjanja, s čime se HEP složio. „Biom“ već ima sličnih iskustava, jer su prethodno već uklanjali čeke na Ormoškome jezeru, a nebrojeno puta i u dolini Neretve. Protekloga petka, 5. ožujka, konačno smo krenuli u akciju uklanjanja – kaže međimurski rendžer.

Pucali na zaštićene vrste!

Konstrukcije objekata koje su uklanjali bile su napravljene od građevinskih skela i drugih improviziranih materijala, zbog čega je teško bilo predvidjeti koliko ih će lako biti ukloniti i s kojim će se problemima potencijalno susresti.

– Dosad smo uklonili pet od navedenih sedam čeka. Preostale dvije uklonit ćemo vjerojatno tijekom ovoga tjedna, ovisno o vremenskim uvjetima. Na poprištu smo pronašli i izvukli i jednu mrežu zapletaču duljine od oko 20 metara, koja je bila puna divera (deverika). Što se tiče elementa krivolova, moram napomenuti da Javna ustanova „Međimurska priroda“, Udruga „Biom“ i mnogobrojni volonteri svake godine tijekom siječnja provode zimsko prebrojavanje ptica močvarica.

Na prošlogodišnjem prebrojavanju članovi „Bioma“ na jednoj od tih čeka fotografirali su dvije osobe koje su pucale. U ono vrijeme zabilježili smo pet-šest vrsta pataka i gusaka, od kojih su samo dvije lovne. Ostale ne samo da nisu lovne, nego su i strogo zaštićene, a s obzirom na činjenicu da lete u izmiješanome jatu, u njih se ne smije pucati – selektivan lov nemoguć je uz korištenje sačmarice. Dakle, ne samo da su čeke bespravno izgrađene, već se s njih provodi i krivolov! – naglašava glavni čuvar prirode Bašek.

Velimir Bašek je glavni čuvar prirode u Javnoj ustanovi “Međimurska priroda”

Ističe i podršku Grada Preloga, s obzirom na činjenicu da se tamošnji komunalni redar obvezao zbrinuti sav uklonjeni materijal uz pomoć Gradskoga komunalnog poduzeća „Pre-kom“.

Ključna suradnja

Udruga „Biom“ je nevladina organizacija koja se bavi zaštitom prirode, njenom promidžbom i popularizacijom. Očuvanju prirode doprinose putem rada na očuvanju staništa i podizanju kvalitete staništa za divlje vrste, borbe protiv krivolova, sudjelovanja u izradi raznih dokumenata vezanih uz sektorske politike, edukacije djelatnika u sustavu zaštite prirode, rada s volonterima te čitavoga niza drugih aktivnosti.

Na poprištu su pronašli i izvukli i jednu mrežu zapletaču dužine od oko 20 metara!

– Veseli nas ovako složna akcija institucija u suzbijanju ilegalnog ubijanja ptica! – poručuju.

Međimurje

U Međimurju sedam novih slučajeva zaraze, udio pozitivnih od testiranih pao na 6,8 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 56 uzoraka, od čega je evidentirano 7 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus, priopćio je 19. lipnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 9 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 56.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nije bilo hospitaliziranih, otpušten je 1 pacijent, a 2 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Epidemiološka situacija se i ovoga tjedna popravlja te je udio pozitivnih osoba u broju testiranja pao na 6,8%. 7-dnevna incidencija testiranja PCR metodom je 38, dok je 14-dnevna incidencija 111 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Tijekom vikenda nastavlja se cijepljenje građana.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Preloški umirovljenici proslavili 50 i 60 godina braka: “Recept za tako veliki jubilej je unikatan”

Objavljeno:

- dana

Ivan Agnezović

U četvrtak, 17. lipnja, u Muzeju „Croata Insulanus“ u Prelogu održana je svečanost povodom obilježavanja 50 i 60 godina braka umirovljenika s područja Grada Preloga.

Velikih 50 godina braka proslavilo je osam parova, dok su dijamantnih 60 godina proslavila tri bračna para.

Marta i Branko Horvat iz Orehovice, Vera i Pavao Mikec iz Otoka, Marija i Franjo Matić iz Podbresta, Marija i Đuro Matić, Katarina i Vladimir Pavčec iz Preloga, Nada i Antun Mlinarec iz Preloga, Neva i Vinko Filipić iz Preloga te Anica i Stjepan Bahlen također iz Preloga proslavili su 50 godina braka, dok su Marija i Rok Sokač iz Draškovca, Marija i Valent Barić iz Donjeg Pustakovca te Nada i Pavao Kalšan iz Prela proslavili 60 godina braka.

Zdravlja i ljubavi

Program je vodila dopredsjednica Udruge umirovljenika Prelog Antonija Krleža, a svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek i župan Međimurske županije Matija Posavec koji su pozdravili sve prisutne, slavljenicima čestitali na lijepim obljetnicama te im zaželjeli puno zdravlja, sreće i ljubavi u narednim godinama.

Župan Posavec istaknuo je dobru suradnju Županije i Udruge umirovljenika te poručio da očekuje istu takvu ili još bolju u vremenu koje slijedi.

– Recept za tako veliki jubilej nije univerzalan, već je unikatan, a glavni sastojci su puno ljubavi, razumijevanja i bezuvjetna podrška. Slavite velike brojke i trebate biti ponosni. Nažalost, koronavirus nas je spriječio da se okupimo i proslavimo u još većem broju, stoga svima želim najviše zdravlja i uživanja s vašim obiteljima, a pogotovo unucima i praunucima – rekla je dopredsjednica Udruge umirovljenika Antonija Krleža.

Uslijedio je zatim prigodni program koji su pripremili članovi Udruge umirovljenika. Prva je nastupala Marija Bermanec sa svojom pjesmom naziva „Jesen“, a potom je plesno-scenska sekcija izvela dramsko-scenski skeč pod nazivom „Priločke su mlade snehe“.

Katarina Herman recitirala je „Hvalospjev ljubavi“, nakon koje su nastupale Ivanka Novak pa Marija Markač sa svojim čestitkama koje su napisale prigodno za slavljenike.

Druženje

Na kraju programa slavljenici su od Udruge dobili darove, a razveselio ih je i župan Posavec sa svojim darovima koje im je uručio.

Uslijedilo je zajedničko fotografiranje i druženje uz zakusku, sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama.

Organizatorica i koordinatorica proslave je Mateja Balent, a volonteri na ovom okupljanju bili su Olga Hoblaj, Nevenka Kovačić, Štefica Novak, Nina Pilaš i Marija Markač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!