Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Prvi put u svojoj povijesti Općina Sveti Ilija dodijelila javna priznanja zaslužnim mještanima

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA

Općina Sveti Ilija slavi. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća prvi put su dodijeljena javna priznanja mještanima koji su u posljednje 23 godine svojim djelovanjem doprinijeli društvenom i gospodarskom razvoju te jačanju ugleda Općine u zemlji i svijetu.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je brigadnom generalu Ivici Minđeku, no samozatajni hrvatski branitelj i bivši načelnik Općine, koji se ne voli pojavljivati u javnosti, nije stigao na proslavu.

– Ratni put, hrabrost i požrtvovnost koju je Ivica Minđek pokazao u obrani neovisnosti naše Domovine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Spremnost da Domovini pokloniš vlastiti život najveći je čin ljubavi koji čovjek može iskazati vlastitom narodu. Ivica Minđek naš je heroj i njegove zasluge u obrani Republike Hrvatske zadužile su nas da trajno čuvamo mir i teško stečenu slobodu – istaknuo je načelnik Marin Bosilj.

Sjednica je prvi put održana  u Beletincu, u školsko-sportskoj dvorani koja je otvorena prošle godine, a među uzvanicima su bili tehnički pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Milan Rezo, dosadašnji saborski zastupnik Josip Križanić, načelnik Vinice Marijan Kostanjevac, načelnik Sračinca Božidar Novoselec, načelnik Gornjeg Kneginca Goran Kaniški, načelnik Vidovca Bruno Hranić, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i drugi.

Medalje Općine Sveti Ilija posthumno su dodijeljene hrvatskim braniteljima Željku Holiju, Stjepanu Labašu i Draženu Obrstaru. Za društveni razvoj i jačanje ugleda Općine u zemlji i svijetu nagrade Općine posthumnno su dodijeljene velečasnom Vilimu Cecelji i prečasnom Ivanu Košćaku.

Nagrade je primilo još četvero dobitnika: Zlatko Kraljić te tvrtke Geobim, Croma i Piteks.

Dodijeljeno je i 12 zahvalnica. Primili su ih tvrtke Štromar, Brežnjak-trans, Transporti Martines, Fidos, Hrastek, Gašo i Plin-mont, zatim obrti Tokarska radiona Rajko Košćak, Tesarski i krovopokrivački obrt Barulek, Zajednički obrt za uzgoj cvijeća Cepanec te obiteljska poljoprivredna gospodarstva Josipa Zeljaka i Marka Tkalčeca.
 

O samozatajnom generalu Ivici Minđeku

Brigadni general Ivica Minđek bio je pripadnik Specijalne policije Policijske uprave varaždinske od ožujka 1991. do lipnja 1996. godine. Sudjelovao je na svim važnim bojištima i u oslobodilačkim akcijama od Dubrovnika do Vukovara, među kojima su Oluja, Bljesak, Maslenica, Medački džep.

Od vođe grupe i zapovjednika voda, napredovao je do zapovjednika postrojbe, a u nekoliko navrata bio je i zapovjednik kompletne linije Velebita.

Umirovljen je 1996. u činu brigadnog generala, a primio je brojna odlikovanja, među kojima su Red kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu i izravnoj ratnoj opasnosti, Red bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga RH i za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju i razvitku, te Red Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu i izravnoj ratnoj opasnosti.
 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje