Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Prvi put u svojoj povijesti Općina Sveti Ilija dodijelila javna priznanja zaslužnim mještanima

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA

Općina Sveti Ilija slavi. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća prvi put su dodijeljena javna priznanja mještanima koji su u posljednje 23 godine svojim djelovanjem doprinijeli društvenom i gospodarskom razvoju te jačanju ugleda Općine u zemlji i svijetu.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je brigadnom generalu Ivici Minđeku, no samozatajni hrvatski branitelj i bivši načelnik Općine, koji se ne voli pojavljivati u javnosti, nije stigao na proslavu.

– Ratni put, hrabrost i požrtvovnost koju je Ivica Minđek pokazao u obrani neovisnosti naše Domovine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Spremnost da Domovini pokloniš vlastiti život najveći je čin ljubavi koji čovjek može iskazati vlastitom narodu. Ivica Minđek naš je heroj i njegove zasluge u obrani Republike Hrvatske zadužile su nas da trajno čuvamo mir i teško stečenu slobodu – istaknuo je načelnik Marin Bosilj.

Sjednica je prvi put održana  u Beletincu, u školsko-sportskoj dvorani koja je otvorena prošle godine, a među uzvanicima su bili tehnički pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Milan Rezo, dosadašnji saborski zastupnik Josip Križanić, načelnik Vinice Marijan Kostanjevac, načelnik Sračinca Božidar Novoselec, načelnik Gornjeg Kneginca Goran Kaniški, načelnik Vidovca Bruno Hranić, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i drugi.

Medalje Općine Sveti Ilija posthumno su dodijeljene hrvatskim braniteljima Željku Holiju, Stjepanu Labašu i Draženu Obrstaru. Za društveni razvoj i jačanje ugleda Općine u zemlji i svijetu nagrade Općine posthumnno su dodijeljene velečasnom Vilimu Cecelji i prečasnom Ivanu Košćaku.

Nagrade je primilo još četvero dobitnika: Zlatko Kraljić te tvrtke Geobim, Croma i Piteks.

Dodijeljeno je i 12 zahvalnica. Primili su ih tvrtke Štromar, Brežnjak-trans, Transporti Martines, Fidos, Hrastek, Gašo i Plin-mont, zatim obrti Tokarska radiona Rajko Košćak, Tesarski i krovopokrivački obrt Barulek, Zajednički obrt za uzgoj cvijeća Cepanec te obiteljska poljoprivredna gospodarstva Josipa Zeljaka i Marka Tkalčeca.
 

O samozatajnom generalu Ivici Minđeku

Brigadni general Ivica Minđek bio je pripadnik Specijalne policije Policijske uprave varaždinske od ožujka 1991. do lipnja 1996. godine. Sudjelovao je na svim važnim bojištima i u oslobodilačkim akcijama od Dubrovnika do Vukovara, među kojima su Oluja, Bljesak, Maslenica, Medački džep.

Od vođe grupe i zapovjednika voda, napredovao je do zapovjednika postrojbe, a u nekoliko navrata bio je i zapovjednik kompletne linije Velebita.

Umirovljen je 1996. u činu brigadnog generala, a primio je brojna odlikovanja, među kojima su Red kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu i izravnoj ratnoj opasnosti, Red bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga RH i za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju i razvitku, te Red Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu i izravnoj ratnoj opasnosti.
 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje