Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Svečana sjednica OV-a Nedelišća: plakete Bašeku, Senčaru, umirovljenicima i mažoretkinjama

Objavljeno:

- dana

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Nedelišće u četvrtak, 30. rujna, naknadno je proslavljen Dan Općine Nedelišće, koji se obilježava 15. lipnja i čiju su proslavu odgodili lokalni izbori.

Na svečanosti, održanoj u dvorani NGC-a “Aton” u Nedelišću, uručena su priznanja zaslužnim osobama za postignute rezultate u 2019. i 2020. godini.

Sjednica je započela izvedbama državne himne i pjesme “Međimurje, kak si lepo zeleno” u prekrasnoj izvedbi Blanke Tkalčić uz klavirsku pratnju Danijela Ota. Svečanoj sjednici prisustvovali su mnogobrojni ugledni uzvanici i gosti te predstavnici iz različitih područja društvene i gospodarske djelatnosti.

Općinu Nedelišće predstavljali su predsjednik OV-a Hrvoje Kolman, načelnik Nikola Novak i njegov zamjenik Zlatko Marciuš, općinski vijećnici, djelatnici općinske uprave te predstavnici mnogobrojnih općinskih udruga. Prisutne je na početku pozdravio domaćin Hrvoje Kolman, koji je zahvalio svim mještanima i djelatnicima Općine na zajedništvu u stvaranju boljih uvjeta života u svom okruženju.

Doseljavanje mladih

Nakon što je prikazan kratki dokumentarni film što se sve radilo i gradilo u protekle dvije godine u Nedelišću i ostalih deset naselja u sastavu Općine, prisutnima se obratio Nikola Novak, načelnik Općine.

– Jedna od prvih odluka bila je povećanje sufinanciranja boravka djece u vrtiću, a prva investicija izgradnja dječjeg vrtića u Dunjkovcu. Odrastao sam u Nedelišću i želim ga gledati kako se razvija te kako u njega doseljavaju mladi. Biskupija nam je odobrila korištenje prostora za gradnju nove škole u Nedelišću. Staru školu prenamijenit ćemo za udruge, a dvoranu u dom kulture. Kad uredimo Trg Republike, bit će to pravi centar Nedelišća. Prostora za doseljavanje mladih ima, a namjeravamo proširiti i Gospodarsku zonu Goričica. Svima od srca zahvaljujem i odmah koristim priliku da čestitam dobitnicima plaketa, nagrada i priznanja – rekao je.

Plakete Općine zaslužnima su dodijelili načelnik i njegov zamjenik. Za 2019. godinu Plaketa je posthumno dodijeljena Franji Bašeku te nedelišćanskoj Podružnici Matice umirovljenika MŽ, a za 2020. godinu Josipu Senčaru iz Slakovca i Udruzi mažoretkinja Nedelišća.

Proglašene su i najbolje sportašice, sportaši, ekipe i momčadi. Za 2019. godinu to je seniorska momčad Odbojkaškog kluba “Međimurje-Centrometal” iz Črečana, a za 2020. godinu seniorska ekipa Ženskog odbojkaškog kluba “Elting” iz Nedelišća.

Za izniman doprinos sportu nagrađeni su Dušan Čakalo iz Slakovca za životno djelo i Samir Kozar, najbolji sportski djelatnik u 2020. godini.

Priznanja su uručena i učenicima i studentima za odlične uspjehe u protekle dvije godine. To su redom: Tena Klišan, Eva Horvat, Ema Topolnjak, Dora Takač, Ida Posavec, Leona Pokos i Stela Dobranić iz OŠ Nedelišće, Uma Kirić i Lana Trbović iz OŠ Macinec te studentice dobitnice dekanove nagrade Anja Škvorc i Anja Kočiš. Svečani program vodili su Aleksandra Ličanin i Dejan Buvač.

Međimurje

Međimurska priroda: Ima li rezultata nakon godine dana?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Ivana Horvat, asistentica za planiranje

Godina je prošla, godišnja doba se izmjenjuju i postavlja se pitanje ima li novosti u zaštiti prirode. Aktivnost izrade planova upravljanja za zaštićena područja i područja ekološke mreže na pola je puta. Znači da imamo još godinu dana da izradimo tri plana upravljanja koji obuhvaćaju tri zaštićena područja i osam područja ekološke mreže u Međimurskoj županiji.

Dionička radionica

Plan upravljanja za Regionalni park prednjači u aktivnostima, s obzirom na to da je prvi počeo, ali je i najopsežniji. Za cijeli park koji se nalazi u pet županija izrađuje se jedan dokument. Sukladno tome, njegova izrada je najkompleksnija. Nedavno su počele aktivnosti i za izradu plana za Spomenik prirode Bedekovićeve grabe i Natura područja Međimurje i Donje Međimurje. Krajem mjeseca započet će i izrada posljednjeg plana za Natura područje Mačkovec – ribnjak.

Prije mjesec dana sastali smo se na prvoj dioničkoj radionici za Regionalni park Mura-Drava koja se održala u Virovitici. Okupilo se oko šezdeset dionika iz različitih sektora. Svoje mišljenje su dali predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, HEP-a, lovačkih i ribolovnih saveza, turističkih zajednica, upravnih odjela, veleučilišta i fakulteta, ekoloških udruga, sportskih zajednica, jedinica lokalnih samouprava, razvojnih agencija, zavoda za prostorno uređenje i mnogi drugi.

Radionicu su vodile stručnjakinja za planiranje upravljanja Ivana Vasić i facilitatorica Ivana Laginja iz tvrtke Particip GmbH.

Ideje i mogućnosti

Dionici su imali priliku navesti svoj doprinos prirodi, ali i predložiti ideje i mogućnosti za još bolje upravljanje zaštićenim područjem. Kasnije su iznosili sve trenutne pritiske, ali i prijetnje s kojima se Regionalni park Mura-Drava može suočiti.

Na kraju je dionicima predstavljena vizija, uz mogućnost izmjene. Ona prikazuje kako bi neko područje trebalo izgledati za deset godina. Ovako zaštićeno područje Regionalnog parka vidimo mi: “Područje Mure i Drave je jedinstven prostor očuvane prirodne dinamike rijeka, mozaika šuma, vlažnih staništa i travnjaka od međunarodne važnosti i značaja na kojem čovjek kvalitetno/dobro živi te razumije i poštuje prirodu.”

Dijelimo li jednak pogled?

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 155 novih slučajeva zaraze, preminule su tri osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 347 uzoraka, od čega su evidentirana 143 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 41,2% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 26. studenoga županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljeno je 12 pozitivnih slučajeva kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 216 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1487. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 80.073 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 109 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 10 osoba, otpušteno je 11 osoba, 5 pacijenata je na invazivnoj respiraciji. Umrle su 3 osobe, muške osobe stare 65, 77 i 89 godina.

Sutra masovno cijepljenje u Murskom Središću, sljedeće subote u Čakovcu

Sutra, 27. studenoga 2021., masovno cijepljenje provodit će se u Murskom Središću, u školskoj sportskoj dvorani u terminu od 9:00 do 13:30 sati. Na cijepljenje se dolazi bez prethodne najave, a cijepit će se s 1., 2., i 3., dozom svim dostupnim cjepivima.

U subotu, 4. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Čakovcu (trijaža Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za Javno zdravstvo Međimurske županije), u subotu, 11. prosinca 2021. godine, u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, a u subotu, 18. prosinca 2021. godine, u Murskom Središću. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 7:30 u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, a od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije apelira na ustanove socijalne skrbi da u suradnji s izabranim liječnikom provedu docjepljivanje 3. dozom svojih korisnika i djelatnika te da intenzivnije prate obolijevanje unutar ustanove, bez obzira na cjepni status i obvezna testiranja.

Također, apelira na sve poslodavce, koji prema ranijim odlukama trebaju imati imenovanog COVID koordinatora, na obvezu provedbe svih epidemioloških mjera (obaveza nošenja maski, distanca, higijena, prozračivanje prostorija, dezinfekcija, posebice u garderobama, sanitarnim čvorovima i kantinama), organizaciju rada tako da se rad organizira u više smjena, rad od kuće, odnosno u skladu s epidemiološkom situacijom.

U onim školama u kojima se bilježi veće grupiranje oboljele djece i/ili nastavnog osoblja, prijedlog je da se organizira rad po modelu C, odnosno online.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje