Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Svečano otvoren Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskim Toplicama predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u četvrtak je svečano otvorio Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice.

U objektu, opremljenom najsuvremenijim uređajima za robotsku rehabilitaciju, bit će osigurana sva potrebna skrb za pacijente iz cijele Hrvatske s teškim ozljedama ili bolestima kralježnice. Ulaganje je vrijedno 18,4 milijuna eura, od čega je 11 milijuna eura bespovratnih EU sredstava, 6,5 milijuna eura osiguralo je Ministarstvo zdravstva, a Specijalna bolnica osigurala je 770 tisuća eura. Centar se prostire na 6.700 četvornih metara, a kapaciteta je 75 kreveta te dodatnih pet kreveta u dnevnoj bolnici.

 – Spinalni centar predstavlja novu kvalitetu zdravstvene usluge, a učinili smo sve da se financijska konstrukcija ovoga projekta zaokruži. Čestitam svima i zahvaljujem. Nadam se da će brojni pacijenti, uključujući ukrajinske ratne veterane koji su trenutno ovdje, dobiti najbolju uslugu i skrb. Riječ je o pacijentima s vrlo teškim situacijama te je stoga posebno važno da naš zdravstveni sustav pruža maksimalnu njegu onima kojima je najpotrebnija. Dosad smo u našem mandatu ukupno uložili više od 900 milijuna eura u različite aktivnosti u zdravstvu. Kad se realiziraju svi projekti koje smo pripremili, osobito kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, ulaganja će prijeći dvije milijarde eura. To govori puno o tome koliko nam je zdravstvo važno – istaknuo je premijer Plenković.

 Ovaj Nacionalni rehabilitacijski centar ima izniman značaj, napomenuo je ministar zdravstva Vili Beroš. – Godišnje u Hrvatskoj oko 500 osoba obolijeva od takozvane parapareze, paraplegije i tetrapareze. U ovom trenutku imamo više od 8.000 osoba koje su invalidi zbog ozljeda spinalne regije, a godišnje imamo više od 14.000 hospitalizacija. Sada imamo novi, suvremeni centar koji će promijeniti paradigmu liječenja i rehabilitacije naših bolesnika – naveo je ministar Beroš.

 Ostvario se san svih nas koji se godinama bavimo rehabilitacijom pacijenata s ozljedama i bolestima kralježnične moždine, rekao je ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice Denis Kovačić. 

– U našoj Specijalnoj bolnici jedini se u Hrvatskoj već desetljećima bavimo rehabilitacijom pacijenata s ozljedama i bolestima kralježnične moždine, koji zahtijevaju specifičan pristup i tretman. Ne moraju svi koji završe u kolicima biti proglašeni trajnim invalidima, već treba težiti da se pomoću medicinske rehabilitacije maksimalno integriraju u svakodnevne aktivnosti. Ovaj Nacionalni centar, koji je opremljen najsuvremenijim uređajima, sada će još jače raditi upravo na tom cilju – istaknuo je ravnatelj Specijalne bolnice Denis Kovačić.

U tome će pomoći najsuvremenija oprema. – Pojedinačnih robotiziranih uređaja za rehabilitaciju ima i u drugim ustanovama, ali koncentracije svih vrsta takvih uređaja na jednom mjestu u javnoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj dosada nije bilo. Posebno bih izdvojio uređaj za robotski potpomognuti hod vrijedan 400.000 eura i antigravitacijsku platformu vrijednu 80.000 eura. Robot sam po sebi znači puno, ali bit dobre rehabilitacije je spoj educiranog fizioterapeuta i ostalih stručnjaka koji sudjeluju u rehabilitaciji, timskog rada i najmodernijih medicinskih uređaja – pojasnio je i zahvalio Vladi RH, Ministarstvu zdravstva i Varaždinskoj županiji.

 S ponosom mogu reći da je napokon, nakon više desetljeća čekanja, izgrađen, opremljen i sada svečano otvoren Nacionalni centar, napomenuo je župan Anđelko Stričak.

 – Iza uspješne realizacije ovog projekta stoji niz ljudi, a svima od srca zahvaljujem i čestitam. Specijalna bolnica Varaždinske Toplice je već godinama prepoznata kao vrhunska ustanova za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Otvorenjem ovog Centra postaju javna zdravstvena ustanova u kojoj će iskusni liječnici, fizioterapeuti i drugi medicinski djelatnici s pacijentima raditi i uz pomoć najmodernije robotske opreme. Nije bilo lako realizirati ovaj projekt jer je tijekom njegove realizacije počela ruska agresija na Ukrajinu, porasle su cijene energenata i građevinskih radova i cijeli je projekt došao pod upitnik. No, uspjeli smo riješiti sve, a Specijalnu bolnicu razvijamo dalje kroz sedam niša. Zahvaljujem Vladi RH, premijeru Plenkoviću i ministru Berošu na podršci – istaknuo je župan Stričak.

 – Ovo je poseban dan za naš grad i županiju, za sve građane Lijepe naše kojima će ovaj Rehabilitacijski centar pružiti priliku za bolji život unatoč preprekama u iznimno teškim trenucima. Ovaj centar nije samo zgrada, već mjesto nade, podrške i nesebične brige. Ova investicija nije samo ugrađivanje betona i čelika, već je investicija u ljude, investicija u našu zajednicu i u bolju budućnost – navela je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

 Prisutnima se obratio i Damir Habijan, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i saborski zastupnik. – Drago mi je da danas svjedočimo ovome događaju na koji se čekalo gotovo 50 godina. Čestitam ravnatelju Kovačiću, djelatnicima Specijalne bolnice te zahvaljujem resornom ministarstvu i Vladi RH – rekao je Habijan.

 Uz predsjednika Županijske skupštine Varaždinske županije Josipa Križanića i zamjenicu župana Silviju Zagorec, svečanom otvorenju prisustvovali su brojni uzvanici, među kojima saborski zastupnici Maja Grba-Bujević, ujedno ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Ljubica Lukačić, Krunoslav Katičić, Predrag Štromar i Barbara Antolić Vupora, gradonačelnici i načelnici s područja Varaždinske županije, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić, ravnatelji državnih, županijskih i specijalnih bolnica te zdravstvenih ustanova, vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije, vijećnici Gradskog vijeća Varaždinske Toplice i brojni drugi uzvanici.

 Objekt je blagoslovio preč. Anđelko Košćak, biskupski vikar za kler, delegat varaždinskog biskupa Bože Radoša.

U fokusu

Provjerili smo koji su gradovi i općine povećali porez na kuće za odmor u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava pozvala je sve građane da do 31. ožujka ove godine predaju prijavu u kojoj će navesti koje im nekretnine služe za odmor, a ako to ne učine, dužnost i nadležnost gradova i općina je da to učine umjesto njih. Radi se o temi zanimljivoj svima koji posjeduju bilo koju vrstu kuće za odmor, a posljednjih je dana vrlo aktualna.

Porez na kuće za odmor reguliran je Zakonom o lokalnim porezima.

Kućom za odmor smatra se svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koriste povremeno ili sezonski. Gospodarstvene zgrade koje služe za smještaj poljoprivrednih strojeva, oruđa i drugog pribora ne spadaju u kuće za odmor.

Porezni obveznik je pravna i fizička osoba koja je vlasnik kuće za odmor i to ako je grad odnosno općina na čijem području se nalazi kuća za odmor propisala plaćanje toga poreza.
Podatke bitne za oporezivanje (mjesto gdje se nalazi kuća za odmor, korisnu površinu kuće za odmor te podatke o poreznom obvezniku) obveznik treba dostaviti nadležnom poreznom tijelu do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez na kuće za odmor. Za obveznike koji ne dostave podatke za utvrđivanje poreza na kuće za odmor predviđene su novčane kazne.

Porez na kuće za odmor plaća se u iznosu od 0,60 do 5 eura po metru četvornom korisne površine kuće za odmor. Visinu poreza na kuće za odmor propisuje svojom odlukom predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave, znači grad ili općina na čijem se području kuća nalazi.

Prijava prebivališta na adresu kuće za odmor nije osnova za oslobođenje od plaćanja poreza nego stvarno postojanje prebivališta treba dokazati drugom dokumentacijom, objavila je Porezna uprava. To se može dokazati primjerice računima za komunalne usluge, dokumentacijom za mjesno izabranog obiteljskog liječnika, potvrdom o prijavi prebivališta članova uže obitelji odnosno za djecu ako se ista nalaze na poreznoj kartici i slično.
Plaća se u roku od 15 dana od dana dostave rješenja o utvrđivanju poreza.

Ovo znači da su mnogi već plaćali porez na kuće za odmor, samo će većina poreznim izmjenama plaćati više, a za druge se ne mijenja ništa.

Porezna uprava objavila je podatke o tome kakvi su bili porezi na kuće za odmor po lokalnim jedinicama u 2023. godini, a kakvi u ovoj godini. Za povećanje u aktualnoj godini odlučilo se u našoj zemlji 240 jedinica lokalne samouprave. Podsjetimo, u Hrvatskoj djeluje 566 jedinica lokalne samouprave.

Sjever

Provjerili smo podatke Porezne uprave za neke općine i gradove u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. U Čakovcu i Varaždinu vlasnici i dalje ništa ne naplaćuju. Porez na kuće za odmor u ova dva grada i dalje iznosi nula eura. Jednako je u brojnim gradovima i općinama.

U Murskom Središću, jednako kao lani, ovaj porez iznosi 1,20 eura, a u Prelogu i Nedelišću je on nula eura. U Međimurju najveći porez na kuće za odmor imaju Sveti Juraj na Bregu i Selnica te on iznosi 1,60 eura po metru četvornom.

U Varaždinskoj županiji u odnosu na 2023. porez na kuće za odmor povećao je Grad Ivanec, s 0,93 na 1,50 eura. U Ludbregu ovaj porez iznosi između 1,33 i 1,66 eura, a u Lepoglavi jedan euro, što je povećanje od 20 centi u odnosu na 2023. Varaždinske Toplice su također povećale navedeni porez, s 1,33 eura na 2,50 eura. Novi Marof je također za ovu godinu povećao ovaj porez – s 1,33 eura na 1,40.

Najveće poreze na kuće za odmor u Varaždinskoj županiji imaju Ljubešćica, Maruševec, Petrijanec i Vidovec te on iznosi tri eura po metru četvornom. Najveće povećanje je za Općinu Petrijanec; s nula eura na tri.

Liječnička potvrda za vikendicu?

Radi netočnih navoda medijskih članaka proteklih tjedana da stiže novi porez na vikendice te da će onome tko ga želi izbjeći trebati potvrda liječnika opće prakse oglasila se i Porezna uprava.

– Prema Zakonu o lokalnim porezima (ZLP), porez na kuće za odmor je opcijski porez što znači da jedinice lokalne samouprave svojom odlukom odlučuju o uvođenju poreza na kuće za odmor. Uz donošenje odluke o uvođenju poreza na kuće za odmor, jedinice lokalne samouprave ovlaštene su propisati visinu poreza, u granicama propisanim odredbama ZLP-a, ovisno o mjestu, starosti, stanju infrastrukture te drugim okolnostima bitnim za korištenje kuće za odmor te nadležno porezno tijelo za utvrđivanje i naplatu poreza. Za utvrđivanje obveze poreza na kuće za odmor bitno je utvrditi radi li se o zgradi ili dijelu zgrade ili stanu koji se koristi povremeno ili sezonski odnosno bitno je utvrditi da predmetna nekretnina nema namjenu trajnog korištenja (za stanovanje vlasnika ili druge osobe ili u drugu trajnu svrhu korištenja). Nekretnina koja se koristi tijekom cijele godine (neovisno o načinu njenog korištenja odnosno o tome koristi li je vlasnik za svoje stanovanje ili je ona u najmu ili zakupu tijekom cijele godine) ne smatra se kućom za odmor u smislu ZLP-a. Ako se pak nekretnina ili njen dio za iznajmljivanje koristi povremeno ili sezonski, dok se ostatak godine ne koristi, ta se nekretnina smatra kućom za odmor u smislu ZLP-a i njen je vlasnik obveznik plaćanja poreza na kuće za odmor. Teret dokazivanja svih činjenica i okolnosti prema kojima se utvrđuje da se određena nekretnina ne koristi povremeno ili sezonski nego za stalno stanovanje snosi porezni obveznik. Isto tako sama činjenica da porezni obveznik ima prijavljeno prebivalište na toj nekretnini i/ili činjenica da se radi o jedinoj nekretnini koju ima porezni obveznik ili porezni obveznik ima prijavljen privremeni boravak na mjestu gdje se nalazi nekretnina same po sebi ne znači da se nekretnina koristi za stalno stanovanje. Prilikom provođenja postupka dokazivanja statusa kuće za odmor prema odredbama Općeg poreznog zakona porezno tijelo dužno je utvrđivati sve činjenice koje su bitne za donošenje zakonite i pravilne odluke, pri čemu je s jednakom pažnjom dužno utvrditi i one činjenice koje idu u prilog poreznog obveznika, te samo utvrđuje koje će se radnje u postupku poduzimati i u kojem opsegu. Ovim putem naglašavamo kako Zakonom o lokalnim porezima nije propisana dokumentacija za postupak utvrđivanja statusa korištenja kuće za odmor, kao ni to da je primjerice liječnička potvrda odlučujući dokaz u provođenju tog postupka – pojasnili su iz Porezne uprave.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv međimurskog župana Matije Posavca za zloporabu ovlasti i primanje mita kako bi njegov suoptuženik Josip Kobal bio ponovno imenovan za člana upravnog vijeća Županijske uprave za ceste.

– Sud nije prihvatio argumentaciju obrane te ćemo tijekom glavne rasprave nastaviti dokazivati ono što smo tvrdili u dosadašnjem tijeku postupka – rekao je nakon sjednice odvjetnik Tomislav Barišić koji brani trećeoptuženog Milorada Novkovića, javlja dnevnik.hr.

Dodao je da je sud odbio prijedloge obrane za izdvajanjem dokaza za koje obrana smatra da su nezakonito prikupljeni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje