Povežite se s nama

Nekategorizirano

FOTO Svečanost u katedrali: otvorene su 51. Varaždinske barokne večeri

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Jučerašnjim svečanim koncertom otvorenja u varaždinskoj katedrali započele su 51. Varaždinske barokne večeri čija je zemlja partner Slovenija.

Baroknom orkestru Musica cubicularis kojeg predvodi Domen Marinčič, ravnatelj partnerskog festivala Radovljica, pridružili su se na svečanom koncertu poznata hrvatska sopranistica Ivana Lazar, a zajedno su izveli program od nazivom „Euterpa, Terpsihora i Erato-svečano otvorenje s muzama glazbe, plesa i pjevanja“.

Uzvanicima na koncertu, kao i slušateljima Hrvatskog radija Trećeg programa, te gledateljima Trećeg programa Hrvatske televizije u prijenosu uživo pružena je jedinstvena prilika te su uživali u biranom baroknom programu satkanom od djela Lullya, Händla i Rebela, nakon kojeg je uslijedio već tradicionalno vanjski dio otvorenja.

Do 29. rujna, kada će na prigodnoj svečanosti članovi Festivalskog žirija obznaniti odluke o dobitnicima ovogodišnjih festivalskih nagrada, bit će održano 30-tak koncerata.

Osim u Varaždinu i Trakošćanu, Barokne večeri ove festivalske godine gostovati će u Prelogu, Ludbregu, Krapini, Belecu, Križevcima, Nedelišću, Varaždinskim Toplicama, Vinici, Svetom Jurju na Bregu, Gornjem Knegincu, Miholcu, te u slovenskom Šmarju pri Jelšah.

Nekategorizirano

FOTO Adventska čarolija u Županijskoj palači nadmašila sve dosad viđeno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija će se i ove godine atraktivnim sadržajima uključiti u adventsku čaroliju pa je već jučer navečer najljepše dvorište u Varaždinu, ono barokne palače Varaždinske županije postalo jedinstvena atraktivna kulisa za fotografiranje i snimanje vlastite razglednice te kreiranje nezaboravnih uspomena.

Naime, Božićne jelke ukrašene su drvenim igračkama i jabukama kojima su se tradicionalno ukrašavali domovi u blagdansko doba u našem kraju.

Ukrašeno dvorište obišli su i župan Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec te direktor Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini.

Kako je istaknula zamjenica župana, u dvorištu, odnosno atriju nalazi se “Sandučić dobrih želja” u kojem je, baš kao u neka prošla vremena moguće ostaviti pisanu poruku i zaželjeti nešto lijepo i originalno.

– Za svu malu i veliku djecu te kreativce postavili smo taj sandučić, a tri najljepše i najkreativnije želje biti će i nagrađene. Advent kao predbožićno razdoblje je najljepše i najveselije razdoblje, poglavito djeci koja uživaju u okićenim borovima, dekoracijama i naravno darovima. Sigurna sam da se ova naša adventska čarolija odlično uklapa u cijelu adventsku priču u ovome gradu, a pripremili smo i još nekoliko lijepih događaja vezanih za ovo razdoblje – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec i pozvala sve da obiđu Županijsku palaču te da svojom posjetom doprinesu adventskoj čaroliji.

Nastavite čitati

Nekategorizirano

Međimurje u ponedjeljak broji 70 novooboljelih od koronavirusa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 137 uzoraka, od čega je zabilježeno 56 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 40,8 % od broja testiranih.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirano je 508 osoba te je evidentirano 14 pozitivnih nalaza.

U protekla 24 sata oporavilo se 88 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 779. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 75 166 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 pacijenata, otpuštena su 2 pacijenta, 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji, nema preminulih osoba.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec i svake treće subote u mjesecu u trijaži Županijske bolnice Čakovec od 9 do 12 sati.

Cijepljenje se odvija i u Ljekarni Kotoriba 4., 8. i 17. studenoga od 12 do 17 sati uz prethodnu najavu na broj 040/682-750, kao i u Ljekarni Štrigova 16. studenoga od 12 do 17 sati te 23. studenoga od 12 do 15 sati uz prethodnu najavu na broj 040/851-006.

Stožer Civilne zaštite Međimurske županije apelira na građane na nošenje maski na mjestima gdje se okuplja više ljudi, kao i na korištenje maski na grobljima ovih dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje