Varaždinska komunalna tvrtka Čistoća brine o napuštenim životinjama, a sada se za cijelu priču zainteresirao i britanski BBC.

Mačke su se u Čistoći pojavile sredinom 2016. godine i djelatnici su ih odmah počeli hraniti. U zimi su im u jednoj prostoriji omogućili da se nastane. Kasnije su mačke bile vani, no lijepe životinje su se odlučile vratiti u unutrašnjost.

– Nije to ničija ideja. Mačke su same odabrale za sebe. Našle dobre ljude koji će „profurati“ njihovu ideju. Bile su one vani nakon zime, no pojavila se najpametnija mačka Flika koja je ime dobila po Herr Flicku, jer šepa i prednjim šapicama je otvorila vrata. Bilo je nekih otpora, no odustali smo i vidjeli da one moraju biti unutra  – rekao nam je Davor Skroza, direktor Čistoće.

Tako sada po uredima Čistoće mijauče 19 mačaka, a povremeno se pojavljuje i jedan mačak ribič.

– Taj mačak je cijelo vrijeme na Dravi i hrane ga ribiči, no povremeno se i on pojavljuje – smije se Skroza koji je ponosan na maleni „azil“ u tvrtki.

Odnosom djelatnika Čistoće prema životinjama oduševljen je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

– Vrlo ugodan dojam. Životinjama su pruženi ljubav i dom pa se kao čovjek automatski bolje osjećate. Ovdje postoji odgovornost prema životinjama i razvijanje nužnosti pomoći prema napuštenim životinjama. Životinje nisu krive za svoju sudbinu, a ovdje se ispravlja nepravda koja im se čini odbacujući ih. Ono što želimo je briga i odgovornost. Znači kastracija, mikoročipiranje i cijepljenje, a to se ovdje postiglo– rekao je Oman i dodao da je odgovorno držanje životinja svačija briga.

S Čistoćom Prijatelji životinja već neko vrijeme surađuju, a plod njihove suradnje su fotografije i natpisi na kamionima koji ukazuju na udomljavanje životinja.

– Planira se nastavak suradnje. Bit će to iznenađenje, jer dobra priča mora imati nastavak – zaključio je Oman.

Komentari

Komentara