Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Tisuću djece u Varaždinskim Toplicama promicalo očuvanje kajkavskog govora

Objavljeno:

- dana

Kajkavijada

U hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama održana je 25. Kajkavijada, manifestacija koja promiče očuvanje kajkavskog govora i kulturne baštine. Kajkavijada je održana u organizaciji Društva „Naša djeca“ Varaždinske Toplice te pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republika Hrvatske.

Svečano otvorenje počelo je izvedbom pjesme „Dobro mi došel prijatelj“. Aranžman je posebno za Kajkavijadu napisao Zlatko Piplek, a izveo ju je tamburaški orkestar i pjevački zbor Osnovne škole „A. i I. Kukuljevića“ Varaždinske Toplice.

Kajkavijada je dječja revijalna manifestacija koja se održava s ciljem očuvanja kajkavskog govora i kulturne baštine. U programu priredbe nastupilo je oko tisuću djece iz sedam županija kajkavskog govornog područja i to iz: Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije.

Točke kojima su sudionici nastupili u programu rezultat su rada djece i njihovih voditelja tijekom cijele godine u njihovim ustanovama, a po izboru voditelja na Kajkavijadi su nastupili izvedbom samo najboljim kratkim dijelom. Sve točke koje su izvedene u cijelosti su bile na kajkavštini, a izbor teksta ili forme izvođenja od recitacija, dramskih i scenskih igara, pjesama, plesa, starinske dječje igre, dječja ostvarenja na kajkavštini, bili su izbor voditelja.

Djeca su nastupila u izvornim i stiliziranim narodnim nošnjama, ali i u svakodnevnoj odjeći, uz obvezno korištenje kajkavskog izričaja kojim se služe u svojim sredinama. Za sve zainteresirane sudionike organiziran je niz popratnih programa. Tako su sudionici prošetali Varaždinskim Toplicama uz stručno vodstvo licenciranog turističkog vodiča, igrali su dječje rimske igre, a posjetili su i Zavičajni muzej te novo otvorenu galeriju i arheološki lokalitet. Veliki broj sudionika Kajkavijade uživao je u kupanju u termalnim bazenima hotela Minerva, a bio je organiziran i ručak za sudionike iz drugih županija.

Svi sudionici kao i njihovi voditelji i ustanove, za svoj su nastup dobili priznanje u obliku srca s natpisom „KAJ“, kojeg su izradila toplička djeca s voditeljicom kreativne radionice Ljiljanom Belavić Kliček.

Zanimljivo je da je i interes djece za volontiranjem na Kajkavijadi svake godine sve veći, a time se osim primarnog cilja, očuvanja kajkavskog govora i kajkavske kulturne baštine, promiče razvijanje važnosti i navike za uključivanjem djece u korisne aktivnosti za dobrobit šire zajednice.

Vođenje programa i ove godine odradila su sama djeci, Marta Ivanek iz OŠ Ljubešćica i Lorena Valent iz OŠ Varaždinske Toplice, koja je i kao predsjednica Dječjeg Gradskog vijeća u ime sve topličke djece i DND-a uputila pozdravne riječi. Kajkavijada se održava u organizaciji Društva „Naša djeca“ Varaždinske Toplice, a svoju dugovječnost može zahvaliti prvenstveno entuzijazmu brojnih volontera koje okuplja predsjednica DND-a Smirna Turkalj.

– U ime Organizacijskog odbora zahvaljujem svim volonterima, Gradu Varaždinske Toplice i Varaždinskoj županiji, a posebno sponzorima na velikoj podršci – poručila je predsjednica Društva „Naša djeca“ Varaždinske Toplice, Smirna Turkalj.

Izvor: Foto: Damir Mrvčić

Život i društvo

FOTO Obilazak radova: Vila Oršić na jesen će biti spremna za novu generaciju studenata FOI-ja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković danas su, 29. lipnja, sa dekanicom Fakulteta organizacije i informatike Varaždin prof.dr.sc. Ninom Begičević Ređep i prodekanicom za poslovanje i ljudske potencijale prof.dr.sc. Marinom Klačmer Čalopa obišli radove na uređenju Vile Oršić.

Riječ je o povijesnoj zgradi u centru grada Varaždina koja će od jeseni biti u potpunosti obnovljena, čime će se proširiti kapaciteti Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Vila je u vlasništvu Grada Varaždina, ali je dana na upravljanje Fakultetu organizacija i informatike uz plaćanje mjesečnog najma.

Varaždinski FOI proširuje vlastite kapacitete i uskoro useljava u zgradu Vile Oršić koja bi trebala biti u potpunosti obnovljena do početka nove akademske godine, a u njoj će se smjestiti nekoliko dvorana za izvođenje laboratorijske nastave, IoT Laboratorij, Work based learning (WBL) Lab, FOI-jev Centar za usavršavanje, kabineti kao i drugi prostori za razvoj istraživačkih potencijala studenata i znanstvenika.

U tijeku su intenzivni radovi na uređenju unutrašnjeg prostora, dok je vanjska ovojnica zgrade već gotovo u cijelosti obnovljena. Povijesna zgrada s pripadajućim dvorištem ukupne je površine 4.327 četvornih metara, a prostorno se nalazi uz česticu zgrade sadašnjeg objekta FOI 2, a na kojoj je planiran projekt Sveučilišni Kampus Varaždin – faza II.

Zgrada je dana na korištenje FOI-ju odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždina u svrhu realizacije obrazovnih aktivnosti i unaprjeđenja visokog obrazovanja u gradu Varaždinu i u cijeloj regiji sjeverozapadne Hrvatske.

Vila Oršić nažalost neće riješiti nedostatne prostorne kapacitete Fakulteta organizacije i informatike (FOI), istaknuo je pri obilasku, no FOI se odlučio preuzeti pravo upravljanja nad zgradom kako bi spasio ovu građevinu od propadanja i na taj način pridonijeti Gradu Varaždinu u realizaciji urbanog kampusa i vizije sveučilišnog Grada.

U obnovu zgrade FOI će uložiti 4,5 milijuna kuna vlastitih i projektnih sredstava, uz to što plaća mjesečnu naknadu za pravo upravljanja Gradu Varaždinu.

– Smatramo to našim doprinosom gradu Varaždinu s ciljem spašavanja ove zgrade. Zanimljiva je činjenica da su u trenutku kada smo ju preuzeli, samo troškovi odvoza smeća iz zgrade iznosili 40.000,00 kuna – istaknula je dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep.

Nakon više od desetljeća sustavnog propadanja Vile Oršić, FOI je uz pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Grada Varaždina, Varaždinske županije, partnerskih poduzeća i projektnih sredstava, uspio osigurati financijska sredstva za početak obnove jedne od najljepših građevina u Gradu Varaždinu, koja se nalazi unutar povijesne urbanističke cjeline, u ulici Petra Preradovića i koja je upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Do sada je u obnovu utrošeno oko 4,3 milijuna kuna sredstava, a prema projekcijama troškovnika radova cijela obnova iznosit će 8,5 milijuna kuna, od čega će FOI osigurati iz vlastitih izvora više od 4 milijuna kuna.

– Moramo naglasiti i podršku naših tvrtki partnera – prvenstveno IT tvrtki koje nam pomažu u renoviranju i obnovi Vile – naglasila je dekanica Begičević Ređep.

– Mi smo do sada u Vili Oršić napravili manje intervencije u prostoru kako bi ga u potpunosti prenamijenili za potrebe izvođenja nastave i znanstveno- istraživačkih aktivnosti, tako da smo u potpunosti poštovali njen povijesni izgled poštujući mišljenje konzervatora i spriječili daljnje propadanje jednog od najljepših zdanja u gradu – kazala je dekanica Begičević Ređep.

– Iskorakom u područja kao što su Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava, FOI ulazi u nova, inovativna i interdisciplinarna područja, što će zahtijevati i dodatne prostorne kapacitete za istraživanje i razvoj – zaključila je.

Trenutno na FOI-ju studira oko 2600 studenata, a aktivno je više od 35 velikih znanstvenih i razvojnih projekata i jedanaest laboratorija, osam centara i dva ureda za podršku studentima.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković izrazito su zadovoljni kako radovi na Vili napreduju.

– Grad Varaždin do sada je dao nešto više od milijun kuna za obnovu Vile te će osigurati i  dodatna sredstva kako bi Vila Oršić na jesen bila spremna za novu generaciju studenata Fakulteta organizacije i informatike i kako bi studenti koji se odluče na studij u Varaždinu imali sve što im je potrebno za kvalitetan boravak, obrazovanje i usavršavanje u Varaždinu te kako bi se odlučili ostati živjeti i raditi u našem Gradu – naglasio je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Polaznici Dječjeg vrtića „Žibeki“ posjetili su III. osnovnu školu Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

III. OŠ Čakovec

Polaznici Dječjeg vrtića „Žibeki“ posjetili su III. osnovnu školu Čakovec, a domaćini su im bili učenici 1.a razreda.

U okviru susreta za djecu je organizirana zajednička radionica slušanja, prepričavanja priča i izvedbe igrokaza, na hrvatskom i engleskom jeziku. Tako su polaznici vrtića, većinom predškolci, i učenici prvog razreda zajedno pogledali animirani film na engleskom jeziku „Lisica i roda“, naučili ključne riječi na engleskom jeziku i razgovarali o sadržaju i pouci ove basne. Učenici prvog razreda izveli su kratki istoimeni igrokaz na engleskom jeziku.

U drugom dijelu susreta djeca su uživala slušajući priče, a program su organizirale i vodile Branka Lamza, učiteljica engleskog jezika, i Nina Vugrinec, školska knjižničarka II. OŠ Čakovec. Djeca iz DV-a „Žibeki“ sudjelovala su pod vodstvom odgojiteljica Edite Lučić i Andrijane Vabec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje