Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Tisuću djece u Varaždinskim Toplicama promicalo očuvanje kajkavskog govora

Objavljeno:

- dana

Kajkavijada

U hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama održana je 25. Kajkavijada, manifestacija koja promiče očuvanje kajkavskog govora i kulturne baštine. Kajkavijada je održana u organizaciji Društva „Naša djeca“ Varaždinske Toplice te pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republika Hrvatske.

Svečano otvorenje počelo je izvedbom pjesme „Dobro mi došel prijatelj“. Aranžman je posebno za Kajkavijadu napisao Zlatko Piplek, a izveo ju je tamburaški orkestar i pjevački zbor Osnovne škole „A. i I. Kukuljevića“ Varaždinske Toplice.

Kajkavijada je dječja revijalna manifestacija koja se održava s ciljem očuvanja kajkavskog govora i kulturne baštine. U programu priredbe nastupilo je oko tisuću djece iz sedam županija kajkavskog govornog područja i to iz: Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije.

Točke kojima su sudionici nastupili u programu rezultat su rada djece i njihovih voditelja tijekom cijele godine u njihovim ustanovama, a po izboru voditelja na Kajkavijadi su nastupili izvedbom samo najboljim kratkim dijelom. Sve točke koje su izvedene u cijelosti su bile na kajkavštini, a izbor teksta ili forme izvođenja od recitacija, dramskih i scenskih igara, pjesama, plesa, starinske dječje igre, dječja ostvarenja na kajkavštini, bili su izbor voditelja.

Djeca su nastupila u izvornim i stiliziranim narodnim nošnjama, ali i u svakodnevnoj odjeći, uz obvezno korištenje kajkavskog izričaja kojim se služe u svojim sredinama. Za sve zainteresirane sudionike organiziran je niz popratnih programa. Tako su sudionici prošetali Varaždinskim Toplicama uz stručno vodstvo licenciranog turističkog vodiča, igrali su dječje rimske igre, a posjetili su i Zavičajni muzej te novo otvorenu galeriju i arheološki lokalitet. Veliki broj sudionika Kajkavijade uživao je u kupanju u termalnim bazenima hotela Minerva, a bio je organiziran i ručak za sudionike iz drugih županija.

Svi sudionici kao i njihovi voditelji i ustanove, za svoj su nastup dobili priznanje u obliku srca s natpisom „KAJ“, kojeg su izradila toplička djeca s voditeljicom kreativne radionice Ljiljanom Belavić Kliček.

Zanimljivo je da je i interes djece za volontiranjem na Kajkavijadi svake godine sve veći, a time se osim primarnog cilja, očuvanja kajkavskog govora i kajkavske kulturne baštine, promiče razvijanje važnosti i navike za uključivanjem djece u korisne aktivnosti za dobrobit šire zajednice.

Vođenje programa i ove godine odradila su sama djeci, Marta Ivanek iz OŠ Ljubešćica i Lorena Valent iz OŠ Varaždinske Toplice, koja je i kao predsjednica Dječjeg Gradskog vijeća u ime sve topličke djece i DND-a uputila pozdravne riječi. Kajkavijada se održava u organizaciji Društva „Naša djeca“ Varaždinske Toplice, a svoju dugovječnost može zahvaliti prvenstveno entuzijazmu brojnih volontera koje okuplja predsjednica DND-a Smirna Turkalj.

– U ime Organizacijskog odbora zahvaljujem svim volonterima, Gradu Varaždinske Toplice i Varaždinskoj županiji, a posebno sponzorima na velikoj podršci – poručila je predsjednica Društva „Naša djeca“ Varaždinske Toplice, Smirna Turkalj.

Izvor: Foto: Damir Mrvčić

Život i društvo

FOTO Na Bio sajmu u Jurketincu velika ponuda domaćih sjemenja i prirodnih proizvoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jurketinec je i ove godine bio domaćin 2. Bio sajma kojemu je bio cilj organizirana razmjena domaćih sorti sjemenja među lokalnim stanovništvom, ali i među svim ljubiteljima prirodnog uzgoja.

Stare ili starinske sorte sjemenja manjih su prinosa, ali su otporne na bolesti i štetočine, a okusom i mirisom zaslužuju uzgajanje u manjim obiteljskim vrtovima. Ovakvi sajmovi važni su ne samo radi diseminacije takvih sorti sjemenja već i zbog prenošenja znanja, informacija i savjeta, ne bi li poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a poljoprivrednici  uspješniji.

Organizatori Bio sajma Đurđica bili su Općina Maruševec i Turistička zajednica područja Sjever Zagorja uz potporu OPG-a Štefanec.

Bio sajam Đurđica postao je jedan od brendova Maruševca i na njemu su se ponovo okupili izlagači sa sjevera Hrvatske koji su ga prepoznali kao mjesto gdje se može razmijeniti sjeme, sadnice i lukovice te predstaviti ekoproizvodi zainteresiranim građanima.

–Ovo je jedinstveni sajam u Varaždinskoj županiji s čijom smo organizacijom po prvi put započeli prošle godine i već smo dospjeli na kalendar sajmova takve vrste. Ove smo godine imali više izlagača iz Varaždinske, Međimurske i Virovitičko-podravske županije te više zainteresiranih posjetitelja koji su mogli pronaći nešto za svoj vrt, cvijetnjak ili voćnjak ali i probati proizvode domaće proizvodnje – kazao je načelnik Mario Klapša te najavio kako su iduće godine u planu izlagači iz susjednih država te internacionalizacija sajma.

Općina Maruševec zahvaljuje sudionicima sajma na dolasku, kao i predstavnicima Srednje škole Arboretum Opeka iz Vinice na individualnim savjetima posjetiteljima sajma o uzgoju sadnica te prezentaciji različitih vrsta ukrasnog drveća, grmlja i cvijeća.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu za vikend djelomično sunčano uz umjereni vjetar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U noći s petka na subotu padala je kiša i Varaždinci su se u subotu, 24. veljače probudili sa 7 Celzijusa.

Tijekom subote očekuje nas djelomično sunčano vrijeme uz dnevni maksimalac od 13 Celzijusa. Puhati će slab do umjereni južni i jugozapadni vjetar.

U nedjelju, slično vrijeme uz stupanj toplije – 14 Celzijusa. Također, nas očekuje južni i jugozapadni vjetar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje