Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Na otvorenju izložbe “Maska” u Varaždinu posjetitelji nisu imali maske

Objavljeno:

- dana

PRIGODNO

U mjesecu poklada i karnevala u izlozima Kerameikonove Galerija K 10 u Varaždinu  jučer je otvorena i prigodna izložba pod nazivom “Maska”.

 

 

 

Na izložbu se odazvalo 30 autora iz Hrvatske i Slovenije, a svi koji žele mogu je pogledati do 15. ožujka ove godine.

– Maska, krinka, krabulja, obrazina  istoznačnice su za  rukotvorine koje se veže uz čovjeka u svim povijesnim razdobljima  na svim geografskim  širinama i dužinama. O maski su  napisani mnogi tekstovi i analize, a maska je svojom raznolikošću,  izražajnošću, slikovitošću i skrivenim značenjem kojeg nosi, ali često i eksplikacijom, izazov svakom umjetniku. Ovom našom izložbom ne težimo dekorativnosti  i imitaciji, već želimo potaknuti umjetnika  da – dok u svojoj svakodnevici mijenja svoje osobne maske prema situaciju i prilici u kojoj se nađe – pokuša stvoriti malo umjetničko djelo u koje će unijeti vlastitu ekspresiju temeljenu na doživljaju i  iz njega proistekloj ideji kojom će kroz svoj likovni jezik i izraz iskazati svoj osobni odnos i stav prema nekom problemu, događanju, stanju ili situaciji – istaknula je Blaženka Šoić Štebih iz Kerameikona.

Kako je bilo na otvorenju izložbe “Maska” u Varaždinu pogledajte u fotogaleriji Marte Konjačić.


Izvor: Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Varaždinska Vindija traži više od 70 novih radnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija u potrazi je za više od 70 novih radnika različitih profila.

Varaždinska grupa Vindija objavila je više natječaja kojima nudi posao, uglavnom sezonski, na Jadranu, u Zagrebu, Varaždinu, Slavonskom Brodu.

Matična tvrtka Vindija tako traži 19 punioca polica u trgovinama na moru, 20 pomoćnih radnika u skladištu i proizvodnji u Varaždinu, dva referenta prodaje u Zagrebu.

Varaždinska Koka pak u potrazi je za 20 pomoćnih radnika u proizvodnji, skladištu i izlovu peradi. Također, traže dvoje tehnologa s VSS-om te troje servisnih radnika. Sva su radna mjesta u Varaždinu.

Vindija tvrtka Vindon u Slavonskom Brodu raspisala je natječaj za petero sezonskih radnika. U natječajima nisu objavljene plaće koje nude radnicima.

Grupa Vindija zadnjeg dana prosinca predlani zapošljavala je oko 4200 ljudi (60-ak manje nego godinu ranije), a matična tvrtka Vindija d.d. 1300 (oko 160 više).

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Više od 27.000 umirovljenika radi, a najviše ih je u trgovinama. Zašto? Jer su mirovine premale

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 27.000 umirovljenika u starosnoj, prijevremenoj i obiteljskoj mirovini, kao i umirovljeni vojnici, policajci i branitelji, rade uz mirovinu do polovine radnog vremena. Na kraju 2023. godine radilo ih je 27.236.

Brojka je oscilirala tijekom godine, sa skokom u vrijeme turističke sezone, nakon čega je do danas pala za oko tisuću sezonskih umirovljenika-radnika, piše portal Mirovina.hr.

Bez obzira na ta sezonska kretanja, činjenica je da rad u mirovini postaje sve popularniji. Jedan od razloga je taj što se kroz godine širio krug onih kojima je dana ta zakonska mogućnost. Drugi je nedostatak radnika i sve veća spremnost poslodavaca da zadrže ili angažiraju radnike nakon odlaska u mirovinu. Treći i glavni razlog je onaj egzistencijalni, jer su mirovine premalene s obzirom na to da su troškovi života sve veći.

U starosnoj mirovini je 16.808 (61 posto) zaposlenih, a u prijevremenoj 6.045 (22 posto) zaposlenih. Najmanje zaposlenih umirovljenika je u obiteljskoj mirovini, njih 1.101 (4 posto). Djelatnih vojnih osoba je 1.938 (7 posto), a radi i 1.344 branitelja (pet posto).

Dobar posao na obali: Radnika u mirovini čak 900 manje nego u turističkoj sezoni

Oko 90 posto umirovljenika zaposleno je kod pravnih osoba, a deset posto kod fizičkih osoba. Dvoje od troje zaposlenih su umirovljenici, dok je jedna trećina umirovljenica koje rade. Na kraju 2023. najviše ih je radilo u trgovini, njih 4.662. Slijede stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti s 3.684 zaposlenih umirovljenika, dok ih je gotovo jednako u prerađivačkoj industriji, njih 3.649. Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti okupljaju 3.086 radnika u mirovini, a gotovo jednako i građevina, 2.964 zaposlenih.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje