Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Ljubešćici uskoro tri nove zgrade s javnim sadržajima i stanovima

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Moderan kvart, sa svim potrebnim sadržajima za građane, bit će napravljen u Ljubešćici.

Kod sportske dvorane provest će se projekt “Zona centralnih sadržaja”, koji sadrži sportski javni sadržaj, tri poslovno-stambene građevine i prometnicu. Površina nekretnine iznosi 16.899 metara četvornih, čija je procijenjena vrijednost 707.000 kuna.

Općini Ljubešćica darovana je nekretnina temeljem Odluke Školskog odbora o darovanju nekretnine u vlasništvu Osnovne škole Ljubešćica te Zaključka Varaždinske županije o davanju suglasnosti za raspolaganje imovinom Osnovnoj školi Ljubešćica. Načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić i Ivica Rojc, ravnatelj OŠ Ljubešćica, ugovor o darovanju nekretnine potpisali su 26. studenoga u Protupožarnom centru u Ljubešćici.

Bila je to prigoda na kojoj je široj javnosti predstavljen projekt i namjena nove “Zone centralnih sadržaja”.

– Javni prostor je bogatstvo svake sredine. Ako ga neka sredina ima više to znači da može graditi više društvenih, sportskih i kulturnih sadržaja. Veseli me da ovdje u Ljubešćici Županija kao osnivač Osnovne škole ima jedan takav prostor koji je dodijeljen Općini Ljubešćica. Ovu Općinu simboliziraju kamen i drvo, kao što je naglasio projektant, te bi upravo u tom smjeru prostor trebao biti oplemenjen. Često se postavlja pitanje je li potreban toliki broj općina. A ja pitam bi li Ljubešćica bila to što je danas i nema status općine te da građani nisu sami u mogućnosti voditi brigu o svom prostoru u sredini u kojoj žive – poručio je župan Anđelko Stričak.

Načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić pojasnio je da su već poduzeti prvi koraci u navedenom projektu.

– Tražimo nove izazove. Da bi mještani ostali na ruralnim područjima moramo im omogućiti najbolje uvjete, kao i u gradovima. U Ljubešćici imamo staru zgradu u kojoj u smještene ordinacije opće i dentalne medicine te nemamo ljekarnu. Prostornim planom imamo predviđeno 17.000 metara četvornih, koja je zona centra gdje se nešto novo može graditi. Zahvaljujući suradnji sa Županijom i Osnovnom školom uspjeli smo to zemljište dobiti u svoje vlasništvo – rekao je Horvatić.

Načelnik je dodao da će se graditi tri zgrade. Prva će biti javne namjene, za već postojeće ordinacije te ljekarna. U gornjem dijelu prve zgrade planira se multifunkcionalni prostor za 250 ljudi. Općina traži partnera za još dvije zgrade s ukupno 18 stanova te bi se tamo trebao smjestiti restoran, kafić uz dječje igralište, pekarnica, pošta i drugo.

– Želimo da mještani imaju sve što im treba da ovdje ostanu. Također, da smo mi kao vodstvo općine možemo reći da smo napravili sve da zadržimo ljude u Općini Ljubešćica. U visokoj smo fazi idejnih rješenja za dobivanje lokacijske dozvole za ovaj projekt. Do kraja ove ili početkom iduće godine dat ćemo zahtjev za dobivanje lokacijske dozvole. Pratimo što se događa s EU fondovima, čekamo novu Europsku omotnicu te se nadam da će ovakvi objekti moći participirati. Istovremeno razgovaramo s privatnim investitorima koji žele uložiti. Nadam se da ćemo već 2022. krenuti s gradnjom pristupne ceste. Nadam se da ćemo za vrijeme trenutnog mandata privesti projekt kraju – zaključio je Nenad Horvatić.

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Zvjezdana Kušter i pas Tesla iz čakovečke stanice HGSS-a otišli spašavati živote iz ruševina u Turskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: HGSS Stanica Čakovec/Facebook

Hrvatski tim od 40 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 10 potražnih pasa krenuli su u ponedjeljak, 6. veljače 2023., oko 18 sati prema Gaziantepu u Turskoj koju su 6. veljače pogodili razorni potresi, kako bi pomogli u spašavanju unesrećenih osoba iz ruševina. 

Među njima su i Zvjezdana Kušter i pas Tesla, potražni tim iz Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Čakovec.

Ovaj tim osposobljen je za poslušnost, prepreke i traženje u ruševinama te poslušnost i traženje u lavinama, a dodajmo i da je Tesla sa svojom vlasnicom u Ljubljani u listopadu prošle godine uspješno položio i međunarodni ispit poslušnosti, prepreka i traženja u šumama, objavili su lani iz HGSS-a.

– Prema odluci Vlade, 40-ak pripadnika Civilne zaštite RH na putu je prema Turskoj kako bi pomogli domaćim kolegama na potresom pogođenom području. Zvjezdani Kušter i Tesli, potražnom timu Stanice Čakovec koji vrijedno trenira u sklopu Modula za odgovor na velike katastrofe i potrese MUSAR, želimo sretan put i što više spašenih! – napisali su na Facebooku iz HGSS Stanice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje