Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Ljubešćici uskoro tri nove zgrade s javnim sadržajima i stanovima

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Moderan kvart, sa svim potrebnim sadržajima za građane, bit će napravljen u Ljubešćici.

Kod sportske dvorane provest će se projekt “Zona centralnih sadržaja”, koji sadrži sportski javni sadržaj, tri poslovno-stambene građevine i prometnicu. Površina nekretnine iznosi 16.899 metara četvornih, čija je procijenjena vrijednost 707.000 kuna.

Općini Ljubešćica darovana je nekretnina temeljem Odluke Školskog odbora o darovanju nekretnine u vlasništvu Osnovne škole Ljubešćica te Zaključka Varaždinske županije o davanju suglasnosti za raspolaganje imovinom Osnovnoj školi Ljubešćica. Načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić i Ivica Rojc, ravnatelj OŠ Ljubešćica, ugovor o darovanju nekretnine potpisali su 26. studenoga u Protupožarnom centru u Ljubešćici.

Bila je to prigoda na kojoj je široj javnosti predstavljen projekt i namjena nove “Zone centralnih sadržaja”.

– Javni prostor je bogatstvo svake sredine. Ako ga neka sredina ima više to znači da može graditi više društvenih, sportskih i kulturnih sadržaja. Veseli me da ovdje u Ljubešćici Županija kao osnivač Osnovne škole ima jedan takav prostor koji je dodijeljen Općini Ljubešćica. Ovu Općinu simboliziraju kamen i drvo, kao što je naglasio projektant, te bi upravo u tom smjeru prostor trebao biti oplemenjen. Često se postavlja pitanje je li potreban toliki broj općina. A ja pitam bi li Ljubešćica bila to što je danas i nema status općine te da građani nisu sami u mogućnosti voditi brigu o svom prostoru u sredini u kojoj žive – poručio je župan Anđelko Stričak.

Načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić pojasnio je da su već poduzeti prvi koraci u navedenom projektu.

– Tražimo nove izazove. Da bi mještani ostali na ruralnim područjima moramo im omogućiti najbolje uvjete, kao i u gradovima. U Ljubešćici imamo staru zgradu u kojoj u smještene ordinacije opće i dentalne medicine te nemamo ljekarnu. Prostornim planom imamo predviđeno 17.000 metara četvornih, koja je zona centra gdje se nešto novo može graditi. Zahvaljujući suradnji sa Županijom i Osnovnom školom uspjeli smo to zemljište dobiti u svoje vlasništvo – rekao je Horvatić.

Načelnik je dodao da će se graditi tri zgrade. Prva će biti javne namjene, za već postojeće ordinacije te ljekarna. U gornjem dijelu prve zgrade planira se multifunkcionalni prostor za 250 ljudi. Općina traži partnera za još dvije zgrade s ukupno 18 stanova te bi se tamo trebao smjestiti restoran, kafić uz dječje igralište, pekarnica, pošta i drugo.

– Želimo da mještani imaju sve što im treba da ovdje ostanu. Također, da smo mi kao vodstvo općine možemo reći da smo napravili sve da zadržimo ljude u Općini Ljubešćica. U visokoj smo fazi idejnih rješenja za dobivanje lokacijske dozvole za ovaj projekt. Do kraja ove ili početkom iduće godine dat ćemo zahtjev za dobivanje lokacijske dozvole. Pratimo što se događa s EU fondovima, čekamo novu Europsku omotnicu te se nadam da će ovakvi objekti moći participirati. Istovremeno razgovaramo s privatnim investitorima koji žele uložiti. Nadam se da ćemo već 2022. krenuti s gradnjom pristupne ceste. Nadam se da ćemo za vrijeme trenutnog mandata privesti projekt kraju – zaključio je Nenad Horvatić.

Život i društvo

Varaždinskim gimnazijalcima nagrada na eko natječaju Fonda za zaštitu okoliša – Modna lasta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola na Dan planeta Zemlje poslalo snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i negativnih utjecaja na okoliš.

Radovi pristigli na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu natječaja Modna lasta, čiji su pobjednici objavljeni povodom Dana planeta Zemlje.

Upravo su učenički radovi inspiracija i izvor kreativnih ideja kojima svatko od nas može doprinijeti zaštiti i raznolikosti našeg okoliša, a koji je svakim danom u sve većoj opasnosti od uništenja, prvenstveno zbog konzumerizma i brze mode koja je bila fokus ovogodišnjeg kreativnog natječaja. Kroz tri zadatka, niži i viši razredi osnovnih škola, srednje škole te đaci kreativci pokazali su kako možemo usporiti brzu modu i pomoći Planetu.

Stručni žiri, u kojem su sjedili predstavnici najvećih hrvatskih medijskih kuća, influencerica Mateja Frajsberger poznatija kao Click4chic te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odabrao je tri najkreativnija rada u svakoj od kategorija.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda odnijeli su Petra Atelj, Rut Fekeža, Paula Majstorović, Iris Tomljenović i Korina Židak iz Osnovne škole Vjenceslava Novaka Zagreb, pod mentorstvom razrednice Bojane Habjanec, dok je u kategoriji viših razreda pobjednica Viktorija Huljina iz Osnovne škole Banija koju je mentorirala Ankica Veseljić.

Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Dori Modrić, Jakovu Grabaru, Elizabeti Kasun, Viti Breški i Karli Kolenko iz Prve gimnazije Varaždin, koje je u kreativnom procesu podupirala prof. Ivana Žnidarić Kajić.

– Iznimno smo sretni zbog velikog odaziva učenika na ovogodišnji natječaj „Modna lasta“. Više od 150 prijava svjedoči o strasti i predanosti učenika, kad je riječ o očuvanju okoliša. To nas inspirira i potiče da svake godine ponovno pružimo priliku djeci i mladima da pokažu svoju kreativnost i brigu za naš planet, te ih nagradimo za njihov trud. Ovogodišnji pobjednici su pravi pokazatelji ekološke osviještenosti mlađih generacija te čvrsto vjerujemo kako ih je potrebno motivirati da se nastave razvijati u tom smjeru – izjavila je Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj ovog obrazovno-ekološkog natječaja bio je educirati i inspirirati djecu i mlade na usvajanje održivih navika za očuvanje Zemlje te je još jednom potvrdio koliko je važno motivirati ih da aktivno djeluju u zaštiti okoliša.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje