Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Ljubešćici uskoro tri nove zgrade s javnim sadržajima i stanovima

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Moderan kvart, sa svim potrebnim sadržajima za građane, bit će napravljen u Ljubešćici.

Kod sportske dvorane provest će se projekt “Zona centralnih sadržaja”, koji sadrži sportski javni sadržaj, tri poslovno-stambene građevine i prometnicu. Površina nekretnine iznosi 16.899 metara četvornih, čija je procijenjena vrijednost 707.000 kuna.

Općini Ljubešćica darovana je nekretnina temeljem Odluke Školskog odbora o darovanju nekretnine u vlasništvu Osnovne škole Ljubešćica te Zaključka Varaždinske županije o davanju suglasnosti za raspolaganje imovinom Osnovnoj školi Ljubešćica. Načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić i Ivica Rojc, ravnatelj OŠ Ljubešćica, ugovor o darovanju nekretnine potpisali su 26. studenoga u Protupožarnom centru u Ljubešćici.

Bila je to prigoda na kojoj je široj javnosti predstavljen projekt i namjena nove “Zone centralnih sadržaja”.

– Javni prostor je bogatstvo svake sredine. Ako ga neka sredina ima više to znači da može graditi više društvenih, sportskih i kulturnih sadržaja. Veseli me da ovdje u Ljubešćici Županija kao osnivač Osnovne škole ima jedan takav prostor koji je dodijeljen Općini Ljubešćica. Ovu Općinu simboliziraju kamen i drvo, kao što je naglasio projektant, te bi upravo u tom smjeru prostor trebao biti oplemenjen. Često se postavlja pitanje je li potreban toliki broj općina. A ja pitam bi li Ljubešćica bila to što je danas i nema status općine te da građani nisu sami u mogućnosti voditi brigu o svom prostoru u sredini u kojoj žive – poručio je župan Anđelko Stričak.

Načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić pojasnio je da su već poduzeti prvi koraci u navedenom projektu.

– Tražimo nove izazove. Da bi mještani ostali na ruralnim područjima moramo im omogućiti najbolje uvjete, kao i u gradovima. U Ljubešćici imamo staru zgradu u kojoj u smještene ordinacije opće i dentalne medicine te nemamo ljekarnu. Prostornim planom imamo predviđeno 17.000 metara četvornih, koja je zona centra gdje se nešto novo može graditi. Zahvaljujući suradnji sa Županijom i Osnovnom školom uspjeli smo to zemljište dobiti u svoje vlasništvo – rekao je Horvatić.

Načelnik je dodao da će se graditi tri zgrade. Prva će biti javne namjene, za već postojeće ordinacije te ljekarna. U gornjem dijelu prve zgrade planira se multifunkcionalni prostor za 250 ljudi. Općina traži partnera za još dvije zgrade s ukupno 18 stanova te bi se tamo trebao smjestiti restoran, kafić uz dječje igralište, pekarnica, pošta i drugo.

– Želimo da mještani imaju sve što im treba da ovdje ostanu. Također, da smo mi kao vodstvo općine možemo reći da smo napravili sve da zadržimo ljude u Općini Ljubešćica. U visokoj smo fazi idejnih rješenja za dobivanje lokacijske dozvole za ovaj projekt. Do kraja ove ili početkom iduće godine dat ćemo zahtjev za dobivanje lokacijske dozvole. Pratimo što se događa s EU fondovima, čekamo novu Europsku omotnicu te se nadam da će ovakvi objekti moći participirati. Istovremeno razgovaramo s privatnim investitorima koji žele uložiti. Nadam se da ćemo već 2022. krenuti s gradnjom pristupne ceste. Nadam se da ćemo za vrijeme trenutnog mandata privesti projekt kraju – zaključio je Nenad Horvatić.

Život i društvo

Veleposlanik Države Izrael posjetio i razgledao Prvu gimnaziju Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ilan Mor danas je, 26. siječnja, posjetio i razgledao Prvu gimnaziju Varaždin.

Učenicima je održao predavanje o tragičnom stradavanju šest milijuna Židova od 1933. godine do kraja Drugog svjetskog rata.

– Drago mi što sam ponovno ovdje u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, koji su doista posebni među hrvatskim gradovima i županijama. Zadovoljstvo je bilo razgledati Prvu gimnaziju Varaždin, školu koja spaja znanost i kulturu, a raspolaže opremom koja je impresivna te vjerujem da ćemo pokrenuti suradnju izraelskih škola s vašom i drugim školama iz Varaždinske županije. Za židovsku zajednicu je 27. siječnja poseban dan, koji su Ujedinjeni narodi donošenjem rezolucije proglasili Međunarodnim danom sjećanja na sve žrtve holokausta. Toga dana je Crvena armija oslobodila logor smrti Auschwitz. U povijesti su, nažalost, postojali genocidi, no ono što se dogodilo židovskom narodu je jedinstveno. „Šoa“ je hebrejski izraz za holokaust i označava katastrofu, a to je riječ koja najbolje opisuje što je zadesilo šest milijuna Židova – rekao je Nj. E. g. Ilan Mor na početku svojega predavanja.

Pripadnici židovskog naroda pretrpjeli su strašno nasilje, nažalost i ovdje u Varaždinu, podsjetila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– U srpnju 1941. godine iz Varaždina su u svega nekoliko dana odvedeni gotovo svi Židovi. Taj tragičan događaj nam je podsjetnik da se moramo suprotstaviti svakom obliku diskriminacije i isključivosti. Posebno je važno obrazovati mlade i govoriti im o Holokaustu i svim drugim tragičnim povijesnim događajima. Zato je ovo predavanje koje je Nj. E.  Ilan Mor održao gimnazijalcima važan doprinos u prenošenju znanja mladima i podizanju svijesti koliko je važno poštovati različitosti i živjeti u međusobnom razumijevanju. Tolerancija, jednakost i sloboda nemaju i ne smiju imati alternativu – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Nj.E. Ilan Mor razgledao je suvremene kabinete Prve gimnazije, laboratorij za molekularnu biologiju i Hololab – laboratorij za izradu holograma. Riječ je o najmodernijim kabinetima  kakve nema nijedna škola u Hrvatskoj, a u koje je Varaždinska županija kao osnivač škole prošle godine uložila 1,2 milijuna kuna.

Veleposlanik je ujedno imao priliku čuti sve što Prva gimnazija Varaždin, ali i Centri izvrsnosti Varaždinske županije poduzimaju za kvalitetno obrazovanje učenika budući da je Izrael poznat po svojem programu prepoznavanja i razvoja rada s darovitim učenicima.

– Čast nam je bila ugostiti uglednog gosta, a osobito uoči Dana sjećanja na žrtve holokausta, velike tragedije. Također nam je drago što su naši učenici imali priliku čuti njegovo predavanje i tako se dodatno educirati o svemu što se događalo u to vrijeme. Naša škola je uz podršku Varaždinske županije ove godine prvi put organizirala Festival ljudskih prava, za koji želimo da postane tradicija i doprinos građanskom odgoju i obrazovanju učenika, s čim smo također upoznali Veleposlanika. U svemu tome vidim priliku za suradnju na obrazovnom planu, tim više što Izrael veliku pažnju posvećuje darovitim učenicima – rekla je ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić.

Uz učenike i djelatnike Prve gimnazije Varaždin, predavanju je prisustvovao i Milivoj Dretar, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Udruga žena Preslica u Sračincu uči heklanju žene i muškarce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga žena Preslica iz Sračinca aktivna je cijelu godinu, od organizacije mnogobrojnih događanja, do rada s djecom i mladima na očuvanju tradicije.

Svoje aktivnosti provode u Općini Sračinec, ali i putuju kao gosti diljem naše zemlje.

– U našim prostorijama u podrumu općinske zgrade nedavno smo održali radionicu heklanja. Cilj radionice bio je omogućiti našim mještanima da savladaju ovu tradicijsku vještinu koja se generacijama prenosi od baka i majki na unuke i djecu. Za ovu godinu planiramo više sličnih aktivnosti koje ćemo najaviti, pa unaprijed pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže – rekla je predsjednica Udruge žena Preslica Stanka Miko.

Iako je heklanje tradicionalno ženska aktivnost, radionici se pridružilo i nekoliko muškaraca, među kojima je bio i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje