Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Malom Bukovcu zamirisao kotlić, a djeca uživala u bicikliranju

Objavljeno:

- dana

Nakon predstavljanja knjige o Domovinskom ratu hrvatskog branitelja Ivana Betlehema pod nazivom „Umrijeti za život“ kojim je započelo obilježavanje Dana Općine Mali Bukovec, u subotu se održalo tradicionalno natjecanje u pripremi kotlića.

Osim trećeg po redu natjecanja u kuhanju kotlića, proslavu su uveličali i nastup „Ludbreških mažoretkinja” te biciklijada učenika Osnovne škola Veliki Bukovec, a za dobru zabavu bio je zadužen glazbeni sastav Gloria band.

Da je atmosfera bila odlična potvrdio je i načelnik Darko Marković koji je naglasio kako su o pobjedniku u pripremi malobukovačkog čobanca odlučivale nijanse.

– Nastavili smo s obilježavanjem Dana naše Općine i mogu reći da je atmosfera zaista bila odlična – poručio je načelnik Marković.

Inače, natjecalo se ukupno 18 ekipa, a pobjedu je odnijela ekipa Suza Plješivice, ekipa koja se natjecala uime Udruge obrtnika i zanatlija Općine Mali Bukovec. Drugo mjesto pripalo je ekipi Galko d.o.o., a treće Lovačkom društvu Prepelica.

U obilježavanje su se uključile i udruge s kojima Općina njeguje odličnu suradnju. Jedna od njih su „Ludbreške mažoretkinje”, a načelnik Marković izrazio je zadovoljstvo što se rado odazivaju na općinske manifestacije i na taj ih način potpomognu.

– To je primjer jedne lijepe suradnje kakva bi i trebala postojati. Nakon dvije pandemijske godine ljudi su bili željni druženja, pa su se zaista okupili u velikom broju zbog čega smo itekako zadovoljni – zaključio je načelnik.

Obilježavanje Dana Općine nastavilo se u nedjelju tradicionalnom likovnom kolonijom i izložbom slika u organizaciji humanitarne udruge „LUN-MLA“.

Najsvečaniji dio programa je svečana sjednica Općinskog vijeća koja će se održati u srijedu u 17 sati u Društvenom domu u Svetom Petru.

Život i društvo

Pacijenti u Hrvatskoj nekoliko će dana dobivati papirnate uputnice i recepte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pacijentima će od petka biti nešto teže doći do uputnica i recepata.

HZZO je najavio radove na sustavu CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske) zbog migracije, od petka, 26.7.2024. godine od 12 sati do ponedjeljka, 29.7.2024. godine do 12 sati.

– Obavještavamo vas kako će CEZIH zbog radova na migraciji sustava biti nedostupan od petka, 26. srpnja, od 12 sati, do ponedjeljka, 29. srpnja, do 12 sati. Radovi će se maksimalno optimizirati kako bi što ranije završili, tako je moguće da završe u ponedjeljak i prije 12 sati. Korisnici sustava CEZIH za vrijeme navedenih radova prijeći će na način rada u izvanrednim okolnostima (odnosno rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru), kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima – objavio je HZZO.

Nastavite čitati

Život i društvo

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dopustila preuzimanje Čakovečkih mlinova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Čakovečki mlinovi/Facebook

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je na prvoj razini namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi poduzetnika Mlin i pekare d.o.o., Sisak, Plodinec d.o.o., Velika Gorica, ALLIANZ ZB d.o.o. Zagreb i PBZ CO d.d., Zagreb (u svoje ime, a za račun fondova) i Čakovečki mlinovi d.d., Čakovec.

Zahtjev za ocjenom koncentracije u Čakovečkim mlinovima podnijeli su sisačka tvrtka Mlin i pekare, tvrtka Plodinec te mirovinski fondovi AZ i PBZ-CO

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) dopustila je preuzimanje Čakovečkih mlinova, ocijenivši da tom transakcijom ne dolazi do nedopuštene koncentracije niti ugrožavanja tržišnog nadmetanja, izvijestili su iz te agencije u ponedjeljak, 22. srpnja.

Zahtjev za ocjenom koncentracije u Čakovečkim mlinovima podnijeli su sisačka tvrtka Mlin i pekare, tvrtka Plodinec te mirovinski fondovi AZ i PBZ-CO, koji zajedno u toj čakovečkoj tvrtki drže blizu 65 % vlasničkog udjela. Tvrtka Mlin i pekare postala je lani najveći dioničar preuzimanjem 24,78 % dionica od bračnog para Varga. AZ fondovi posjeduju oko 21 %, PBZ-Croatia osiguranje 16 %, a Plodinec oko 4 %.

– Detaljnom analizom svih dostupnih podataka, za sva utvrđena mjerodavna tržišta, može se zaključiti da na niti jednom utvrđenom mjerodavnom tržištu ne dolazi do znatnog jačanja položaja stjecatelja. Na tržištu proizvodnje brašna, ukoliko se i promatra uže definirano tržište, odnosno teritorij Republike Hrvatske, nakon provedbe koncentracije kao i na području cijele EU, položaj sudionika koncentracije nije značajan. Kada je riječ o tržištima iz pekarske djelatnosti, provedbom predmetne koncentracije, također ne može doći do narušavanja tržišnog natjecanja kako na tržištu proizvodnje, tako niti na trgovini na veliko i na malo pekarskim proizvodima. Postoji niz poduzetnika koji su prisutni na tim tržištima, koji i proizvode pekarske proizvode, ali i sudjeluju u trgovini na veliko i na malo, a osim toga, za krajnje kupce, osim velikih poduzetnika koji su navedeni u tom dijelu, postoji i veliki broj poduzetnika prisutnih na trgovini na malo, a koji nisu dijelovi velikih poduzetnika. Također, na tržištu trgovine na malo, kako na teritoriju Republike Hrvatske, tako i na području promatranih županija, razvidno je da na niti jednom području ne dolazi do znatnog jačanja položaja stjecatelja. Uz to prisutan je veliki broj poduzetnika, posebice velikih trgovačkih lanaca, a koji spadaju među vodeće i na nacionalnoj razini te niz poduzetnika koji nisu dijelovi trgovačkih lanaca. Slijedom svega navedenog, AZTN je ocijenio da proizlazi kako nije riječ o zabranjenoj koncentraciji koja može značajno narušiti tržišno natjecanje na mjerodavnom tržištu osobito jer se tom koncentracijom ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije, odnosno da nije riječ o koncentraciji koja ima značajan učinak na tržišno natjecanje – objavio je AZTN.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje