Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Novom Marofu dodijeljeno 49 studentskih stipendija

Objavljeno:

- dana

U studentskom budžetu svaka kuna dobro dođe. Znaju to i u Gradu Novom Marofu pa su i ove godine za svoje studente izdvojili značajna sredstva iz gradskog proračuna, a ugovori za dodjelu stipendija u akademskoj godini 2019./2020 u subotu su potpisani u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin”.

Sa studentima i njihovim roditeljima ugovore je potpisao novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Stipendije su dio našeg ulaganja u mlade žitelje našega grada i zadovoljstvo mi je što ih početkom ove godine ponovo dijelimo, kao što smo to učinili krajem prošle godine. Tada smo podijelili stipendije učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja, a ovo su sada studentske stipendije, dodijeljene po socijalnom kriteriju, ali i po kriteriju nadarenosti. Riječ je o 49 stipendija, odnosno više od 380 tisuća kuna, a na taj način lokalna samouprava pomaže našim studentima i njihovim roditeljima. Nismo dužni pomagati na taj način, ali svesrdno se trudimo motivirati mlade da studiraju, pomoći im da lakše završe studije koje su odabrali, a da onda i razmišljaju da ostaju raditi i stvarati, ako ne u Novom Marofu, onda barem na ovom širem području – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Za djecu i mlade iz novomarofskog se gradskog proračuna godišnje izdvajaju višemilijunski iznosi.

– Kada gledamo materijalna ulaganja prošle i ove godine, riječ je o više od 13 milijuna kuna, a što se tiče redovnih izdvajanja, za sufinanciranje rada dječjih vrtića i plaćanje vrtića, za pomoć Osnovnoj i Srednjoj školi Novi Marof, za studentske i učeničke stipendije i sve ono što Grad čini i čime pomaže djeci i mladima, odnosno njihovim roditeljima, radi se o iznosu od 5,5, milijuna kuna. To su značajna sredstva koja ulažemo u odgoj i obrazovanje i osobno mislim da je to vrlo važno i da na tom tragu treba i dalje ustrajati – zaključio je Jenkač.

Među studentima kojima je Grad Novi Marof ove godine dodijelio stipendije su Antonija Piskač i Marko Rabuzin.

Oboje studiraju u Zagrebu pa će mjesečno dobivati stipendiju od 800 kuna.

– Stipendija nam je itekako važna jer to su nam redoviti prihodi svaki mjesec. Predmeti su nam većinom raspoređeni tako da ne možemo raditi, pogotovo redovni studenti, tako da roditelji za nas svaki mjesec moraju izdvajati novac. Stoga će ove stipendije dobro doći svima nama koji studiramo – rekla je Antonija koja studira graditeljstvo, dok je Marko student Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

– Naravno da će mi stipendija puno značiti i pomoći. Kada studiraš, troškovi su veliki i u studentskom budžetu svaka kuna dobro dođe – istaknuo je.

 

Život i društvo

Ovogodišnja 22. Olimpijada dječjih vrtića Varaždinske županije okupila preko 450 mališana, a pobjednici stigli iz Ivanca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na stadionu „Sloboda“ u Varaždinu održale su se prave male olimpijske igre s mimohodom, paljenjem olimpijske baklje, podizanjem zastave, te pravim sportskim nadmetanjem.

Naime, radi se o 22. Olimpijadi dječjih vrtića Varaždinske županije na kojoj se natjecalo više od 450 dječaka i djevojčica iz 11 vrtića, a svoje sportsko umijeće pokazali su u disciplinama kao što su trčanje, bacanje loptice, štafeta, skok u dalj te u nogometu.

Olimpijadu je otvorila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknuvši pritom kako je zanimljivo i lijepo nazočiti događaju u kojem glavnu ulogu imaju djeca koja odmjeravaju svoje snage u nekoliko sportskih disciplina promičući na taj način olimpijske ideale kao što su zajedništvo, poštivanje pravila igre, poštivanje drugih natjecatelja te korektno navijanje.

– Danas, u ovo digitalno vrijeme, kada smo sve više pred računalima i drugim tehnologijama kao što je mobitel, itekako je važno da se djeca bave sportom i da već u ovoj predškolskoj dobi na jedan ispravan način dožive svu ljepotu i vrijednosti bavljenja sportom. Koristim priliku da osim djeci koja se natječu čestitke i pohvale uputim i organizatorima kojima su ova ponosna i nasmijana lica djece potvrda da iz godine u godinu stvaraju jednu lijepu priču i upravo zbog njih, zbog te djece, hvala im što nikad nisu ni pomislili odustati od ovako velikog i važnog projekta. Posebno hvala odgojiteljicama i odgojiteljima koji djecu zajedno s roditeljima bodre i usmjeravaju na njihovom putu odrastanja te ih potiču da se bave sportom – poručila je zamjenica župana Silvija Zagorec prilikom otvorenja.

Predsjednik Sportske zajednice Varaždinske županije Krešimir Čop, organizator natjecanja, naglasio je važnost sporta u odgoju djece.

– Uvijek govorim kako je sport više od tjelesne aktivnosti, jer on pridonosi cjelovitom razvoju osobe. Posebno tu želim istaknuti važnost samokontrole, efikasnog suočavanja s preprekama i važnost timskog rada. Kroz ovu olimpijadu djeca se dodatno povezuju, igraju, stječu neke nove prijatelje, zabavljaju se, a istovremeno usvajaju vještine koje su važne za cijeli život. Lijepo ih je vidjeti ovako vesele i razigrane – rekao je Čop zahvalivši se Varaždinskoj županiji što je povećala financijska sredstva prema Sportskoj zajednici u odnosu na prošlu godinu i to za 25%, a čak se 50 % od cijelog iznosa izdvaja za rad i aktivnosti mlađih uzrasnih kategorija.

Ovogodišnji pobjednik 22. Olimpijade dječjih vrtića Varaždinske županije su mališani dječjeg vrtića Ivančice iz Ivanca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Tradicionalna manifestacija “Dani pere” u subotu proslavila jubilarnih 10 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove je subote na prostoru Etno parka Gradišće održana manifestacija “Dani pere” u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine obilježava jubilarnih deset godina, a odnosi se na peru, tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu. Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, a udruga na taj način nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

Posjetitelji su tako mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Mnogi mještani na ocjenjivanje su donijeli svoju peru, a najboljim su podijeljene vrijedne nagrade.

Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem manifestacije istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Dani pere je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik te ovim putem pozvao sve one koji još nisu probali pero, da se odazovu na buduće manifestacije ili da, uz najavu, dođu u Udrugu Greben i probaju pero.

Voditeljica ureda Turističke zajednica Grada Novog Marofa, Renata Horvatić rekla je kako je očuvanje tradicije nekog kraja neizmjerno bogatstvo za zajednicu.

– Ako manifestacija kojom se promovira uspije okupiti i druge sudionike koji svojim aktivnostima doprinose boljoj posjećenosti i vidljivosti, turistička zajednica je ponosna. Gastro turizam sve je češći motiv dolaska u neku destinaciju, stoga takve manifestacije i potičemo i podržavamo – poručila je Horvatić.

Dodajmo i da je udruga Mladi za Marof organizirala planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje