Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U tijeku su Dani međunarodne suradnje na FOI-ju

Objavljeno:

- dana

Na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu održavaju se Dani međunarodne suradnje – FOI International Days 2021.

Iako se ovogodišnji, 13. po redu, Dani međunarodne suradnje FOI-ja, održavaju virtualno, ciljevi ovog dvodnevnog događanja ostaju jednaki kao i prošlih godina. To su u prvom redu umrežavanje sudionika, dijeljenje najboljih praksi i ideja, promoviranje međunarodnih i projektnih aktivnosti FOI-ja, kao i partnerskih sveučilišta i fakulteta.

Glavni dan događanja bio je četvrtak, 20. svibnja. Program je započeo uvodnim pozdravnim govorom dekanice Fakulteta, prof. dr. sc. Nine Begičević Ređep, nakon čega je Matija Matoković iz Europske komisije imao izlaganje na temu „Kako biti dio zelene i digitalne tranzicije – naše prilike u EU“, na što se nastavila zanimljiva panel diskusija pod nazivom „Rethinking higher education for new EU programmes“ pod moderiranjem izv. prof. dr. sc. Igora Balabana, prodekana za znanost, projekte i međunarodnu suradnju na FOI-ju.

U panelu je sudjelovalo 5 znanstvenika i stručnjaka s 5 različitih institucija: prof. dr. sc. Blaženka Divjak s FOI-ja, Matija Matoković iz EK, prof. dr. sc. Martina Rašticova s Mendel University in Brno, dr. sc. Nomeda Gudelienė s Mykolas Romeris University in Brno, prof. dr. sc. Bart Rienties s The Open University.

U drugom dijelu programa 4 predstavnika partnerskih sveučilišta predstavili su svoje studije, međunarodnu suradnju i projekte: Katharina Reh s Karlsruhe Institute of Technology iz Njemačke, Audra Dargyte Burokiene s Mykolas Romeris sveučilišta iz Litve, prof. Martina Rašticová s Mendel sveučilišta u Brnu iz Češke i prof. Bart Rienties s The Open sveučilišta iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon predstavljanja stranih sveučilišta, uslijedila je sekcija znanstveno-istraživačkog umrežavanja „Research. Innovation. Network – Growing through sharing ideas“.  Unutar ove sekcije, organizirano je pet paralelnih virtualnih rasprava na različite teme (ICT in Education, Internet of Things, Digital Transformation, Entrepreneurship and Innovation i Data Analytics). Navedene sekcije moderirali su predstavnici laboratorija te centara s FOI-ja, a sudionici sekcija bili su zaposlenici FOI-ja, vanjski suradnici te međunarodni znanstvenici i istraživači.

U poslijepodnevnom dijelu u sklopu predmeta Pregovaranje u međunarodnom okruženju održana su dva pozvana predavanja stranih gošći – prof. dr. sc. Victoria Appatova s University of Cincinnati iz SAD-a i Andreia Carita s University of Applied Scinces in Amsterdam iz Nizozemske.

Drugi dan događanja FOI International Days bit će petak, 21. svibnja. Program drugog dana posvećen je ponajprije studentima FOI-ja. Tijekom dana održat će se dva zanimljiva i motivirajuća virtualna meetupa.

„Sve je počelo s Erasmusom!“ ime je prvog meetupa koji počinje u 11 sati.  Na navedenom meetupu studenti će imati priliku uživati u inspirativnim pričama naša 4 bivša studenta koji trenutno žive i rade u različitim dijelovima svijeta (Nikoleta Glamuzina, Novi Zeland; Petra Bilić, Njemačka; Kristina Kunštek, Španjolska/Hrvatska i Ivor Šebalj, Portugal) te će ispričati svoj put od dana kada su sudjelovali u Erasmus razmjeni i/ili stručnoj praksi i završetka školovanja na FOI-ju do danas, kada imaju uspješne inozemne karijere.

U drugom dijelu, pod nazivom „Erasmus+ for young people – youth exchanges“, studenti mogu saznati više o mogućnostima koje imaju mladi u okviru Erasmus+ programa, a nisu duže mobilnosti. U 13 sati sve o tome ispričat će nam Udruga za mlade iz Novog Marofa (Mladi za Marof) koja će predstaviti kratke mobilnosti za mlade u okviru tog programa, a nekoliko studenata s nama će podijeliti svoja iskustva.

– Virtualno okruženje 13. Dana međunarodne suradnje FOI-ja omogućilo je sudionicima iz različitih dijelova Hrvatske i stranih zemalja, da se priključe ovom međunarodnom događanju iz svojih domova i ureda, te usprkos tomu, steknu nove vrijedne kontakte. Sudionici ovogodišnjeg FOI International Days tako dolaze iz 20-ak različitih zemalja Europe te iz Sjedinjenih Američkih Država. Ipak, nadamo se da ćemo dogodine imati priliku Dane međunarodne suradnje FOI-ja održati na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu – poručuju iz FOI-ja.

Život i društvo

Pješački pohod od kleti do kleti viničkim krajem dobar je način za provesti subotu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte propustiti Dan otvorenih vrata podruma (pješački pohod od kleti do kleti) u Vinici.

Manifestacija je to koju organiziraju Udruga vinogradara Vinea i Općina Vinica u subotu, 26. lipnja, s početkom od 9 sati.

Pješački pohod organizira se treći put i vinorodnim područjem Svete Barbare, Vinicabrega i Goruševnjaka.

Donacija za sudjelovanje je 30 kuna, a kod svake klijeti će domaćini pripremiti okrijepu jelom i pićem.

Nastavite čitati

Život i društvo

U četvrtak na sjeveru zemlje 35 °C, donosimo preporuke kako se zaštititi od vrućine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Prema DHMZ-u od srijede, 23. lipnja, do petka na sjeveru je velika ili vrlo velika mogućnost za toplinske valove.

U utorak, rijedu i četvrtak temperatura će prelaziti 30 °C, s time da će u četvrtak danju biti čak 35 °C na širem varaždinskom području.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom, kažu liječnici.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!