Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U varaždinskom Kazalištu svečano otvoren ovogodišnji Lidrano!

Objavljeno:

- dana

U gledalištu HNK Varaždin danas je svečano otvoren Lidrano 2019 – županijska smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva.

Domaćin Županijske smotre Lidrano za osnovne škole ove godine je Osnovna škola Šemovec, a za srednje škole Prva gimnazija Varaždin. Otvorenju je uz veliki broj profesora, učitelja, mentora i učenika prisustvovao i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, a prisutnima se na početku smotre obratila ravnateljica Osnovne škole Šemovec Marina Hižak, koja je izrazila zadovoljstvo što je upravo škola iz Šemovca domaćin ove vrijedne i tradicionalne smotre te je učenicima poželjela puno sreće i lijepog druženja. Zamjenik župana Paljak je otvorivši smotru naznačio da na Lidranu učenici pokazuju svoje umijeće, kreativnost, književno i scensko stvaralaštvo, odnosno da je Lidrano svojevrsna rapsodija mašte i umjetničke kreativnosti naših učenika. – Lidrano je natjecanje koje ima drugačiju formu od ostalih i zato je iznimno zanimljivo. Sva djeca zaslužuju pozornost i svima im se trebati odati priznanje i poželjeti sreća na državnim natjecanjima te ćemo vidjeti što će oni ponuditi ove godine, a siguran sam da će ponuditi ono najbolje. Uvijek ponavljam da je temeljni cilj samoga Lidrana njegovanje hrvatskog jezika i promicanje literarnoga, dramsko-scenskoga i novinarskoga izraza dok radovi predstavljaju rezultat neprekinutog rada voditelja s učenikom ili skupinom tijekom cijele školske godine. Čestitke Osnovnoj školi Šemovec i Prvoj gimnaziji Varaždin na odličnoj organizaciji – zaključio je zamjenik župana.

Ove godine će na Lidranu biti izvedeno 18 pojedinačnih scenskih nastupa i 18 skupina s ukupno 138 učenika. Na Županijskoj smotri Lidrano za osnovne škole sudjeluju i učenici s 36 radova u kategoriji literarnih radova, 30 radova u kategoriji samostalni novinarski radovi, 10 tiskanih i jedan digitalni školski list, te osam radova u kategoriji radijski izraz. Ukupni broj sudionika LiDraNo za osnovne škole je 249. U kategoriji srednjih škola sudjeluju učenici s 13 literarnih radova, šest samostalnih novinarskih radova, jedan školski list, dvije radijske emisije i jedna radio igra. Ukupno sudjeluje 34 učenika. Sveukupan broj srednjoškolaca koji sudjeluje na Županijskoj smotri LiDraNo je 84.

Život i društvo

Ludbreška komunalna tvrtka Lukom najavila smanjenje cijena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U gradskom komunalnom poduzeću Lukom najavili su smanjenje cijena grobnih naknada. Krajem 2022. godine građani su primili uplatnice s dvostruko većom cijenom spomenute komunalne usluge. Novi direktor Krešimir Horvat je pak odlučio cijenu smanjiti, kako je i obećao.

-Dobili smo suglasnost gradske uprave o smanjenju grobne naknade za deset posto. U ovom trenutku veće smanjenje nije moguće jer imamo dosta planiranih investicija, posebice na samom groblju. Trenutno tako imamo radove na dva groblja, gradskom u Ludbregu i mjesnom u Selniku. Na obje lokacije u tijeku je bojanje grobnih kuća, a uskoro krećemo i s uređenjem staza. U Selniku će biti šljunčane dok će dio staza u Ludbregu imati tlakavce – pojašnjava Krešimir Horvat, direktor Lukoma.

Pored gradskog groblja u Ludbregu započeli su i radovi na pripremi budućeg rasadnika.

-U fazi smo navoza zemlje, a stavljen je i kompost. Ideja je da u početnoj fazi rasadnik služi za potrebe komunalnog poduzeća, a kasnije je u planu i širenje. U nekoj sljedećem razdoblju tako planiramo napraviti plastenik te krenuti s hidroponskim uzgojem povrća – najavljuje Horvat.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Martijanec organizira zelenu čistku i pozivaju sve mještane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Martijanec organizira 3. Zelenu čistku te su stoga pozvali mještane i sve zainteresirane da se pridruže.

Treća zelena čistka održat će se u subotu 2. ožujka subota s početkom u 9 sati, a okupljanje će biti u Vrbanovcu, kod nogometnog igrališta, ulica Brigade braće Radić 33a.

– Predviđeno vrijeme trajanja je od 9 do 12 sati, a svi su pozvani na druženje i ručak u 12 sati na nogometnom igralištu u Vrbanovcu. U slučaju pitanja možete kontaktirati Općinu Martijanec na broj 042/207-887. Rukavice i vreće će osigurati Općina Martijanec – ističu iz Općine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje