Povežite se s nama

U fokusu

FOTO U Varaždinu smještena nova tvrtka AC Group koja broji oko 100 zaposlenih

Objavljeno:

- dana

U nove prostore u četvrtak na adresi Vilka Novaka 48h u Varaždinu uselila je tvrtka AC Group.

Grupacija je nastala 2002. godine, vrlo skromno iz male radionice za popravak i održavanje motornih vozila u Donjoj Voći. S godinama je tvrtka širila posao i počela je s montažom opreme za njemačke i austrijske partnere. Tvrtka sada broji oko 100 zaposlenih. Riječ je o stručnjacima različitih tehničkih profila od industrijskog programiranja, elektrotehnike, mehanike, strojarstva, pneumatike i hidraulike. Tvrtka nudi usluge servisa, najma, prodaju motornih vozila te surađuju s inozemnim partnerima na poslovima vezanim uz automobilsku industriju. – Ono na što smo naročito ponosni je suradnja s njemačkom Dühr Grupom. Ista tvrtka lakira gotova sva vozila na svijetu pa sudjelujemo tako u proizvodnji robota koji lakira sve te automobile – rekao je Željko Žmegač, direktor AC Group koja je prošle godine imala ukupni prihod od 23 milijuna kuna. Ono čime se tvrtka vodi je da naučena znanja iz inozemstva donosi i prenosi u Hrvatskoj. – Sredina u Donjoj Voći nam nije bila dovoljna pa smo sada preselili u Varaždin. Planovi su veliki i nadamo se da će nam za koju godinu taj prostor biti premalen – dodao je Žmegač i objasnio što sve imate na raspolaganju u novim prostorima u Varaždinu. – Ključna djelatnost je popravak, motornih vozila s kompletno novim ljudima. Paleta je zatvorena od A do Ž. Svaki kvari možete ovdje riješiti. Možemo raditi i metalne konstrukcije. Ostali dio je programiranje i izrada robota, ali to je još u razvoju – zaključio je Žmegač.

U fokusu

Niste sigurni na koje biralište sutra trebate izaći? Ovdje provjerite koje je vaše biračko mjesto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sutra, 17. travnja, održavaju se parlamentarni izbori. Birališta se otvaraju u 7 sati i moći će se glasovati do 19 sati.

Službena promidžba završila je u ponoć, nakon čega je u Hrvatskoj nastupila izborna šutnja. Na parlamentarnim izborima bira se 151 zastupnik i to u 12. izbornih jedinica. Varaždinska, Međimurska, Krapinsko – zagorska i mali dio Zagrebačke županije pripada III. izbornoj jedinici.

Tako je u našoj izbornoj jedinici predano čak 16 pravovaljanih kandidacijskih listi parlamentarnih stranaka i nezavisnih lista. S obzirom da postoji mogućnost preferencijalnog glasanja, u srijedu 17. travnja, moći ćete zaokružiti bilo koje od 224 ponuđenih imena kandidata. Druga je mogućnost naravno zaokružiti samo broj liste.

Svi oni koji žele provjeriti svoje podatke u registru birača te koje je točno njihovo biračko mjesto mogu to učiniti na posebnim stranicama Ministarstva uprave.

Ukoliko niste sigurni, provjerite na kojoj je adresi vaše biračko mjesto. Popis svih biračkih mjesta po izbornim jedinicama možete pronaći OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija, Mali Bukovec i Bukotermal kreću u realizaciju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i njihova tvrtka Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru i druge u Hrvatskoj.

Bukotermal je, naime, ostvario i posljednji uvjet da se krene u realizaciju ovog najvećeg projekta u povijesti Varaždinske županije: potpisan je ugovor s INA-om o kupoprodaji zemljišta na kojem se nalazi bušotina Lunjkovec-1, čime su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi.

– Riječ je o čestici koja je izrazito važna jer se na njoj nalazi bušotina Lunjkovec-1 koja će u proizvodnji električne energije služiti kao utisna bušotina za povrat ohlađene vode natrag u geotermalni rezervoar, odnosno u geotermalno ležište. Riješeni imovinsko-pravni odnosi sada omogućuju projektiranje i ishođenje građevinske dozvole za izgradnju geotermalne elektrane, vrelovoda te pripadajućih naftno-rudarskih, elektro-energetskih i strojarskih objekata. Također, kupnja ovog zemljišta je važna i za projektiranje te ishođenja lokacijskih, naftno-rudarskih i građevinskih dozvola za nove parove proizvodno–utisnih bušotina, jer se upravo na tom zemljištu planiraju dvije nove utisne bušotine – navodi direktor Bukotermala Alen Požgaj.

Ovo važno ulaganje se pokreće nakon što su istraživanja potvrdila da se na eksploatacijskom polju Lunjkovec – Kutnjak na dubini od 2.345 metara nalazi nalazište geotermalne vode topline 142 stupnja Celzija, što je odličan potencijal za proizvodnju električne energije.

Uz proizvodnju električne energije, moći će se koristiti toplinska energija snage oko 90 megavata u agrotermalne svrhe, odnosno za grijanje staklenika i plastenika za proizvodnju cvijeća, voća i povrća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje