Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Uz Dane kruha školarci i vrtićari u Biškupcu mijesili tijesto te spravljali klipiče

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Povodom Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje koji se obilježavaju svake godine tijekom listopada, Udruga žena „Zipka“ iz Črnca Biškupečkog u četvrtak je organizirala osebujno druženje s školarcima i vrtićarima.

Naime, u prostorima Društvenog doma Biškupec (bivši VII. mjesni odbor), članice spomenute Udruge od 8.30 do 13 sati ugostile su djecu iz III. Osnovne škole Varaždin i Dječjeg vrtića Biškupšec.

Kako doznajemo od Sanje Brežni-Blažunaj, riječ je o prvoj manifestaciji Udruge žena „Zipka“ koja je osnovana 25, svibnja 2023. godine.

– S obzirom na to da su svuda oko nas zadovoljna i nasmiješena lica četrdesetak mališana, očigledno smo uspješno položile svojevrstan „prijemni ispit“. Naime, u ovoj prigodi potrudile smo se prezentirati običaje i baštinu našeg kraja na kreativan način. Stoga smo zajednički mijesili tijesto kako bi spravili kruh i klipiče prema starom varaždinskom receptu – objasnila je predsjednica Udruge koja je između ostaloga registrirana za obavljanje humanitarnih djelatnosti i zaštitu zdravlja…

I dok su mališani uživali u slasnim zalogajima, jer klipiči su ipak nešto najbolje od peciva koje se može poslužiti na stolovima za objed,  deset aktivnih članica „Zipke“ potrudilo se da najmlađi štošta doznaju i o kulturi ophođenja s hranom.

– Naše članice verzirane su za spravljanje tradicionalnih kolača, pletenje, šivanje i druge djelatnosti vezane uz očuvanje baštine. Cilj nam je da zajednici pružimo nešto vrijedno i raduje nas da imamo podršku razrednica, asistentica u nastavi i vrtićkih teta. Potrudile smo se oko aranžiranja plodova jeseni i prostor za ovo druženje uredile smo za svega nekoliko sati. Najmlađe članice Udruge imaju 25 godina i odlično surađuju s našim umirovljenicama koje zaista imaju zlatne ruke. Zahvaljujemo Gradu Varaždinu na ustupanju Doma za provođenje aktivnosti, ali i gospodinu Juraju Rožiću koji je donedavno vodio VII. mjesni odbor u kojem su nas iznimno lijepo prihvatili – naglasila je Brežni-Blažunaj koja oko sebe uspješno okuplja dame spremne da svoje slobodno vrijeme iskoriste za pripremu i provedbu ovakvih hvale vrijednih manifestacija.

Dodajmo da će 2. prosinca u prostorima Društvenog doma Biškupec biti održana priredba pod nazivom „Kak je bilo negdar, a kak je denes“, koja dočarava običaje vezane uz Došaće.  

– Namjeravamo povezati tradicionalne i moderne običaje. Ugostit ćemo folkloraše KUD-a Vinica i članove Udruge „Preslica“ iz Sračinca koja će izvesti prigodnu – adventsku predstavu. Nakon ovog – Božića u Biškupcu, iduće godine slijede manifestacija „Nosi crveno“ i obilježavanje Florijanova u Črncu Biškupečkom – zaključila je Sanja Brežni-Blažunaj.

Kako je to sve skupa danas izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

rbt

Život i društvo

Crveni križ Varaždin organizira besplatan prijevoz za starije od 65 godina na području Varaždina i njegovog prstena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin do kraja 2024. godine provodi projekt “Pelamo se? 3”.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u sklopu programa „Pelamo se? 3“ provodi uslugu besplatnog prijevoza za osobe starije od 65 godina na području Varaždina i varaždinskog prstena.

Mogućnost besplatnog prijevoza imaju osobe starije od 65 godina koje žive na području Varaždina ili okolnih 10 općina (Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica).

Zainteresirane starije osobe mogu se javiti i rezervirati slobodan termin radnim danom od 8 do 15 sati na broj telefona: 099/370 1570.

Usluga prijevoza u sklopu ovog programa je socijalna usluga namijenjena isključivo starijim osobama u potrebi koje si same ne mogu priuštiti ili organizirati prijevoz na njima važna mjesta kao na primjer odlazak liječniku, na terapiju, u crkvu, u posjet rodbini i slično. Usluga ne podrazumijeva pratnju korisnika, ona se može organizirati ukoliko korisnik za nju ima realnu potrebu (teže se kreće i sl.) te ukoliko je korisnik nikako ne može sam organizirati. Korisnik je obavezan pratnju unaprijed dogovoriti prilikom rezervacije termina. Usluga nije namijenjena osobama koje si same mogu osigurati plaćanje navedene usluge (npr. taxi prijevoz).

Program „Pelamo se? 3“ usmjeren je na unapređenje kvalitete života starijih osoba, a glavna aktivnost programa je pružanje usluge prijevoza za osobe starije od 65 godina (kojima te usluge nisu dostupne ili su im teško dostupne) na području Varaždina i varaždinskog prstena. Opći cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i kvalitete života starijih osoba Varaždina i varaždinskog prstena.

Ukupna vrijednost programa, većinski ga financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, sa 30.360 eura, a ostatak iz vlastitih sredstava sufinancira GDCK Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očekuje se pad cijene goriva idućeg tjedna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Vlada bi idućeg tjedna trebala objaviti nove cijene goriva.

Kako RTL neslužbeno doznaje očekuje se pad cijena za sve vrste goriva.

Eurosuper će od utorka, 18. lipnja, stajati 1,43 (smanjenje od 0,04 EUR/l), eurodizel 1,36 (smanjenje od 0,02 EUR/l), a plavi dizel 0,82 (smanjenje od 0,02 EUR/l).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje