Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Uz glazbu u Varaždinskim Toplicama i Novom Marofu ušli u adventsko vrijeme

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskim Toplicama i ove je godine organiziran prigodan adventski program – Toplička božićna priča, pa je tako uoči prve adventske nedjelje, u subotu navečer, 2. prosinca, na glavnom topličkom trgu upaljena prva adventska svijeća, koju je blagoslovio župnik Siniša Dudašek.

Za glazbeni dio bio je zadužen Emerik Matkun, dok je Udruga vinogradara sv. Martin bila zadužena za kuhano vino i kobasice za sve prisutne.

Osim paljenja adventske svijeće, svoj godišnji koncert je u kongresnoj dvorani u Minervi održao KUD Toplice, a kako je istaknula predsjednica KUD-a Silvia Matkun, svoje umijeće su na koncertu pokazale sve grupe iz KUD-a, dok su gosti ove godine bila djeca iz Dječjeg vrtića Tratinčica.

– Nastupa zbor, dječji folklor, odrasli foklor i tamburaši. Iz KUD-a nastupa 40-etak članova, dok djece iz Dječjeg vrtića ima oko 35 – rekla je Matkun te istaknula kako je godišnji koncert prilika za pokazati ono što su uvježbavali tokom cijele godine.

Da je ispred nas vrijeme mira, zajedništva i nade istaknula je toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

– I ove će godine naša Toplička božićna priča biti sadržajno bogata. Nadam se, a i vjerujem da će kao i prošle godine, i ovoga puta biti odlična predblagdanska atmosfera koja će donijeti veselje, smijeh i radost našim sugrađanima – rekla je gradonačelnica Ratković te istaknula kako su članovi KUD-a godišnjim koncertom ponovno pokazali da su vrijedni i marljivi.

– Naš KUD je vrlo aktivno društvo koje sudjeluje u svim važnim događanjima u gradu i zato mi je izuzetno drago da svi ostali imaju priliku na godišnjem koncertu vidjeti koliko su dobri. Dvorana je ponovno bila dupkom puna i mislim da je to jedan prekrasan poklon našim sugrađanima u predblagdansko vrijeme – istaknula je gradonačelnica.

Iako je program Adventa u Marofu službeno počeo s predbožićnim sajmom koji se održao prethodnog vikenda, u subotu je zajedničkim snagama Dječjeg vrtića Anđeo i KUD-a Marof upaljena prva adventska svijeća kojim je označen početak Došašća i prigodnih blagdanskih događanja.

Nakon paljenja prve adventske svijeće, Kulturni centar Ivan Rabuzin u Novom Marofu ugostio je tradicionalni godišnji koncert Kulturno-umjetničkog društva Marof. Na pozornici su se predstavile sve sekcije domaćeg folklornog društva, kao i gosti iz Nagykanizse iz susjedne Mađarske i Dubrovnika koji su donijeli atraktivne koreografije.

-Već tradicionalno KUD Marof je u predbožićnim danima organizirao godišnji koncert na kojem su se predstavile sve sekcije našeg društva. Veseli nas jako veliki interes za ovaj koncert, jer su se tražile i karte više. Upravo zbog toga smo si dali truda i pripremili jedan bogat, šarolik i atraktivan program, uz atraktivne goste, te predstavili što se sve radilo tijekom godine – rekla je predsjednica KUD-a Marof Dijana Kropek.

Gradonačelnik Grada Novi Marof Siniša Jenkač smatra kako Advent u Novom Marofu uvijek donosi posebne trenutke za Grad.

-Paljenjem prve svijeće stvaramo toplu atmosferu koja nas povezuje u duhu blagdana. Uz to, godišnji koncert KUD-a Marof svake godine donosi poseban pečat našem kulturnom životu te pridonosi bogatstvu kulturne baštine našega kraja – rekao je gradonačelnik Jenkač.

PROGRAM

Advent u Marofu ove godine donosi brojna događanja i proslave, a jedna od proslava je i 6. rođendan kina Marof, u sklopu čega kino organizira besplatne projekcije. Osim filmova, organizirane su i brojne kazališne predstave prigodne za blagdansko razdoblje.

Voditeljica ureda Turističke zajednice Grada Novi Marof Renata Horvatić istaknula je kako će se tradicionalno, svake subote paliti adventske svijeće u suradnji sa Župom sv. Antuna Padovanskog, dječjim vrtićima i udrugama.

-Prosinac je bogat događanjima u Novom Marofu. Svake subote pridružit će nam se izlagači, sa prigodnim blagdanskim programom. Bit će tu u narednim danima i Motomrazova i Božićne vožnje s vatrogascima, raznih tradicijskih događanja, predstava, Zimski Šic na bic i Šetnju Rabuzinovim bregima… Stoga pozivamo sve ljude dobre volje na ova vesela i pozitivna druženja – rekla je Horvatić

Blagdan svete Barbare, 4. prosinca, posebno će se obilježiti međunarodnom radionicom cvijeća od krep papira, dok će se blagdan Svete Lucije, 13. prosinca, obilježiti prezentacijom i degustacijom tradicijskih jela od kukuruznog brašna. Naravno, tu je i nezaobilazni blagdan svetog Nikole koji se obilježava 6. prosinca.

-Ove godine Advent u Marofu nudi širok spektar događanja za sve posjetitelje. Izrazito smo ponosni na to što se naše udruge i gospodarstvenici aktivno uključuju u raznolikim blagdanskim proslavama – rekao je Jenkač.

Posljednji adventski tjedan rezerviran je za završne dječje i školske božićne priredbe, a svečani doček Nove godine u podne označit će službeni kraj Adventa u Marofu, uz nastup benda Vizija na vanjskoj pozornici Kulturnog centra Ivan Rabuzin.

Život i društvo

Crvenom križu Varaždinske županije 1.4 milijuna eura za projekt “Zaželi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. veljače, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Projekta “Omogućimo život u vlastitom domu”- ZAŽELI IV faza u iznosu od 1.485.000.00 eura.

Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i osoba s invaliditetom u 3 grada i 6 općina s područja Varaždinske županije.

Partneri u Projektu “Omogućimo život u vlastitom domu”, su Općina Breznica, Općina Breznički Hum, Općina Klenovnik, Općina Gornji Kneginec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Općina Sračinec, Općina Visoko i Grad Varaždinske Toplice.

Trajanje projekta je 36 mjeseci od kojih se 33 odnosi na pružanje usluga.

– Radujemo se ponovnom početku projekta, svjesni koliko pružanje usluga bitno utječe na kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom naše županije – ističe ravnateljica Sandra Vidaček.

Nastavite čitati

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje