Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Varaždinski i međimurski poljoprivrednici u ogromnom prosvjedu u Čakovcu

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

U Čakovcu je u ponedjeljak, 19. veljače održan veliki prosvjed vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva iz Međimurske i Varaždinske županije.

Cilj prosvjeda bio je ukazivanje na probleme koji im otežavaju, ali i obezvređuju njihov rad. Također, ukazati na nagomilane probleme s kojima se po njihovom nitko iz Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede ne želi pozabaviti.

– Ovo je mali prosvjed, a bit će nas još ako treba. Jednostavno više ne možemo – istaknuo je Stjepan Jurinec iz Ivanovca, jedan od organizatora samog prosvjeda.

Istaknuo je nitko ništa njih kao poljoprivrednike nije pitao a tiče obvezne intervencije oko eko šema koje je nametnula Europska unija.

– Kako je moguće da nitko iz Ministarstva poljoprivrede, APPRRR-a ili Savjetodavne službe ništa o tome nije pitao poljoprivrednike oko eko šema koje su nam nametnute bez konzultacija, a još veći šok uslijedio je je u siječnju. Naime, dogovoreno je da će refundacija troškova za probleme s cijenama i repromaterijalom biti isplaćeno 135 eura po hektaru, a na kraju je isplaćeno sramotnih 62 eura po hektaru uz obrazloženje da je prijavljeno više hektara od onih kojim je raspolagalo Ministarstvo– tvrdi Jurinec.

Kao problem ističu nekontrolirani uvoz hrane iz trećih zemalja.

Stigli su i brojni poljoprivrednici iz Varaždinske županije, a među njima i Matej Furjan.

– Vjerujemo da će Vlada i Ministarstvo imati milosti i da će se manje smanjiti udar na nas poljoprivrednike – ističe Furjan.

Prosvjednici žele iste uvjete kao i njihovi kolege iz EU.

– Želimo iste uvijete. Diverzificirane prihode i iste uvjete proizvodnje. Što se tiče potpora želimo to odmah, a da čekamo godinu, dvije – dodao je Igor Rešetar.

Podrške prosvjednicima dali su čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini kao i međimurski župan Matija Posavec.

 Podršku im je dao i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Mladen Jakopović.

– Čekamo razvoj situacije u Bruxellesu. Stav je vrlo jednostavan, iznjedrili smo ga zapravo na Upravnom odboru. Vidjet ćemo razvoj situacije, iznjedrit ćemo sve one zahtjeve koje smo dali i prethodni tjedan i javno uputili svim medijima. Čekamo razvoj situacije, čekamo odobrenje Komisije po pojedinim točkama, u četvrtak i petak imamo skupštinu svih poljoprivrednih komora u Bruxellesu i tamo ćemo odlučiti na koji način ćemo dalje – najavio je Jakopović.

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje