Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Vincekovo u Slatnjaku u Općini Vinica uz mužikaše, kobasice i želju da će berba biti dobra

Objavljeno:

- dana

BLAGDAN SV. VINKA

Udruga vinogradara Vinea iz Vinice u suradnji s Općinom Vinica i ove su godine obilježili blagdan Sv. Vinka.

Prema tradiciji, vinogradari na Vincekovo obavezno pohode svoj vinograd, porežu nekoliko trsova,  a trsje se blagoslovi i okiti kobasicama te zalije vinom. Orezane mladice stave se u posudu s vodom, a prema broju pupova koje mladice vinove loze potjeraju, vinogradari procjenjuju kakva će biti berba.  

Domaćin ovogodišnjeg okupljanja vinogradara bio je član udruge Vinea Marijan Matijašec u Slatnjaku, a okupili su se brojni članovi udruge Vinea i vinogradari, te načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

– Danas slavimo prvog od tri vinska sveca, sv. Vinka koji je i najvažniji za vinogradare jer nakon ovog zimskog perioda konačno mogu početi s radovima u vinogradima. Vinica je poznata po vinogradima i cijela općina se veseli tom blagdanu. Ovo je danas organizirala naša udruga vinogradara, a mi smo malo pripomogli, kak’ se i šika, ne. Svake godine Vincekovo se obilježava kod drugog vinogradara, prošle godine je bilo kod Ćuće, ove kod gospodina Matijašeca, a iduće kod Perija, potpredsjednika udruge. Tako će to biti – rekao je Kostanjevac.

Tradicionalna procedura rezanja trsja i kićenja kobasicama prošla je uz pjesmu i molitvu viničkog župnika velečasnog Valenta Posavca uz želju da vinogradarska godina bude plodna, dobrog uroda, a onda i još bolje vinske kapljice.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

PU varaždinska: samo ove subote moguće je preuzimanje izrađenih osobnih dokumenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

upravni poslovi, policija, pu varazdinska

Zbog pojačanih gužvi na poslovima osobnih isprava, Policijska uprava varaždinska organizirat će ove subote, 31. srpnja, od 8 do 14 sati uručenje izrađenih osobnih iskaznica, putovnica i vozačkih dozvola na upravnim poslovima Policijske uprave varaždinske, te Policijskim postajama Ivanec, Novi Marof i Ludbreg.

U subotu se neće zaprimati novi zahtjevi već isključivo izdavati osobni dokumenti, javljaju iz PU varaždinske.

Izrađene isprave izdaju se na onoj lokaciji na kojoj je podnijet zahtjev, a potrebno je ponijeti potvrdu o podnijetom zahtjevu i staru osobnu iskaznicu/putovnicu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Cestica organizira podjelu besplatnih spremnika (žutih kanti) za otpadnu plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Cestica organizira podjelu besplatnih spremnika (žutih kanti) za otpadnu plastiku u domaćinstvima, umjesto sadašnjih žutih vreća, a koje se nalaze u prostorijama DVD-a Babinec u Babincu, Školska ulica, prema slijedećem rasporedu:

PONEDJELJAK, 02. kolovoza

od 10:00 – 16:00 sati za naselja Cestica, Babinec, Falinić B., Kolarovec i Brezje D.

UTORAK, 03. kolovoza

od 10:00 – 16:00 sati za naselja Križovljan Radovečki, Radovec, Radovec Polje, Virje

Križovljansko i Natkrižovljan

SRIJEDA, 04. kolovoza

od 10:00 – 16:00 sati za naselja Gornje Vratno,Vratno Otok i Dubrava Križovljanska

PETAK, 06. kolovoza

od 10:00 – 16:00 sati za naselja Veliki i Mali Lovrečan, Jarki, Selci K., M. Gradišće,

Križanče i Otok Virje

Mještani mogu svoju žutu kantu podići u naznačene termine uz osobnu iskaznicu i odrezak računa od čistoće, odnosno pravo na žutu kantu imaju korisnici javne usluge prikupljanja mješanog komunalnog otpada s područja općine Cestica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje