Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Vincekovo u Slatnjaku u Općini Vinica uz mužikaše, kobasice i želju da će berba biti dobra

Objavljeno:

- dana

BLAGDAN SV. VINKA

Udruga vinogradara Vinea iz Vinice u suradnji s Općinom Vinica i ove su godine obilježili blagdan Sv. Vinka.

Prema tradiciji, vinogradari na Vincekovo obavezno pohode svoj vinograd, porežu nekoliko trsova,  a trsje se blagoslovi i okiti kobasicama te zalije vinom. Orezane mladice stave se u posudu s vodom, a prema broju pupova koje mladice vinove loze potjeraju, vinogradari procjenjuju kakva će biti berba.  

Domaćin ovogodišnjeg okupljanja vinogradara bio je član udruge Vinea Marijan Matijašec u Slatnjaku, a okupili su se brojni članovi udruge Vinea i vinogradari, te načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

– Danas slavimo prvog od tri vinska sveca, sv. Vinka koji je i najvažniji za vinogradare jer nakon ovog zimskog perioda konačno mogu početi s radovima u vinogradima. Vinica je poznata po vinogradima i cijela općina se veseli tom blagdanu. Ovo je danas organizirala naša udruga vinogradara, a mi smo malo pripomogli, kak’ se i šika, ne. Svake godine Vincekovo se obilježava kod drugog vinogradara, prošle godine je bilo kod Ćuće, ove kod gospodina Matijašeca, a iduće kod Perija, potpredsjednika udruge. Tako će to biti – rekao je Kostanjevac.

Tradicionalna procedura rezanja trsja i kićenja kobasicama prošla je uz pjesmu i molitvu viničkog župnika velečasnog Valenta Posavca uz želju da vinogradarska godina bude plodna, dobrog uroda, a onda i još bolje vinske kapljice.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Teretnim vozilom u Varaždinu na zebri udario pješakinju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 20. travnja, oko 12.25 sati u Zavojnoj ulici u Varaždinu u prometnoj je nesreći ozlijeđena jedna osoba.

Teretnim vozilom je iz smjera Trenkove ulice u smjeru Koprivničke ulice upravljao 64-godišnjak. Dolaskom do semaforiziranog raskrižja Koprivničke i Zavojne ulice na znak zelenog svjetla skretao je u desno a da prethodno nije propustio 75-godišnju pješakinju koja je prelazila preko obilježenog pješačkog prijelaza na znak zelenog svjetla gurajući bicikl.

Uslijed udara pješakinja je pala na kolnik i zadobila ozljede. Medicinska pomoć pružena joj je u varaždinskoj Općoj bolnici, a ozljede joj za sada nisu okvalificirane.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin je podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je značajnim sredstvima iz proračuna podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva, unatoč pandemijskoj krizi.

Naime, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u utorak, 20. travnja, s predstavnicima udruga potpisao je ugovore te im tom prilikom zahvalio „što ste radili u ovim pandemijskim uvjetima i okupljali naše građane koji su preko vas zadovoljili svoje građanske interese“.

– Riskirali ste svoje zdravlje i  bili na usluzi građanima i zato vam upućujem veliku zahvalu. Iako će pojedine udruge smanjiti svoje aktivnosti zbog pandemije, sredstva neće propasti, a vas molim da nas o tome izvještavate. Najveća vrijednost ove gradske uprave je bila da smo komunicirali s vama. Nikad u povijesti grada nije bilo toliko udruga kao što ih imamo danas i nikad nije bila bolja suradnja. Udruge su šarolikost i bogatstvo jednog gradskog života pa vam još jednom zahvaljujem na suradnji – poručio je gradonačelnik.

Dodajmo da je za danas, 21. travnja, najavljeno potpisivanje ugovora s udrugama s područja obrazovanja i rada s mladima.

Nastavite čitati