Povežite se s nama

Kultura

FOTO Vinički glazbenici oduševili brojnu publiku na 3. Viničkoj glazbenoj večeri

Objavljeno:

- dana

U općinskoj je dvorani protekle nedjelje, 13. siječnja, u organizaciji i pod pokroviteljstvom Općine Vinica, održana 3. Vinička glazbena večer.

I ove su se godine okupili glazbenici s viničkog područja. Uz gostujući zbor „Stelarium“ iz Cestice i neizostavnog promotora kajkavske pjesme Ivicu Pepelka, mnogobrojni su posjetitelji uživali u prekrasnom glazbenom doživljaju. Dvorana je i ovaj put bila premala za sve posjetitelje koji su uživali u predstavljanju izvođača i velikim pljeskom podržavali svakog od  glazbenika. Članice ŽVS „Leluja“ pod vodstvom Katarine Pajtlar otvorile su 3. Viničku glazbenu večer, a nakon njih publici se predstavio zbor „Stellarium“ iz susjedne Općine Cestica koji vodi profesorica Lucija Vočanec. Za nastavak dobre atmosfere pobrinuo se TS „Bećari“, a nastup Gabriele Hrženjak, studentice 3. godine Muzičke akademije u Ljubljani, publika je podržala velikim pljeskom. Dobro znani Vinički tamburaši dodatno su ugrijali atmosferu u dvorani, a posjetitelje je naročito oduševio poseban gost večeri Ivica Pepelko koji je jednu od pjesama izveo u duetu s Gabrielom Hrženjak. Članovi TS „Krijesnice“, u čijim izvedbama Viničanci uživaju  25 godina, ovog puta dobili  su pojačanje uz debitantski nastup mladog Roka Rožmarića. Vinički puhački orkestar, čijim je nastupom završio službeni dio programa, a koji djeluje više od 15 godina pod vodstvom profesora Darka Navoja, svojim spletom božićnih napjeva te filmske glazbe nikog u dvorani nije ostavio ravnodušnim. Na kraju programa svim okupljenima u dvorani obratio se načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac. Zahvalio je svim izvođačima koji su svojim nastupima razveselili publiku te sponzorima koji su svojim donacijama pomogli da se održi ova glazbena večer. Uz pozdrave gostima i uzvanicima, načelnik je posebni pozdrav i riječi zahvale na dolasku uputio saborskom zastupniku Anđelku Stričaku koji je u pratnji supruge vidno uživao u glazbenoj večeri. Zahvalio je i svim posjetiteljima koji su se okupili u velikom broju, što dokazuje da Viničanci njeguju tradiciju, vole i podržavaju domaću kajkavsku glazbu. Vinička glazbena večer završila je zajedničkom izvedbom tradicionalne pjesme „Narodil nam se kralj nebeski“, pri čemu se izvođačima pridružio i načelnik, a publika je zasluženo sve sudionike programa  nagradila iskrenim i snažnim pljeskom.

Kultura

Haiku pjesme Varaždinke Zlate Bogović objavljene u portugalskom časopisu „Eufeme“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U portugalskom časopisu za poeziju „Eufeme“ br. 22, siječanj-ožujak 2022. g., pod uredničkim perom Sérgia Ninguém, objavljeno je 12 haiku pjesama varaždinske pjesnikinje i književnice Zlate Bogović.

Haikui su prevedeni na engleski (Đ. V. Rožić) i portugalski jezik (Sérgio Ninguém) i objavljeni rame uz rame s poezijom sljedećih pjesnika: Ana Paula Inácio; António F. Rosário; Chad Norman (trad./versão de Sérgio Ninguém); Eduardo Bettencourt Pinto; Eduardo Quina; Guilherme Vilhena Martins; Luís A. Fernandes; Luís Aguiar; m. parissy; Maria Quintans; Rui S. Magalhães.

Zlata Bogović renomirana je hrvatska haiku pjesnikinja, uvrštena u antologije hrvatskoga haiku pjesništva Nepokošeno nebo/An Unmown Sky 1 (2011) i 2 (2018) te niz zbornika i časopisa u zemlji i inozemstvu.

Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada za haiku i tanku u Japanu kao i niza priznanja u Hrvatskoj.

Sudjeluje u radu recitala i susreta haiku-pjesnika diljem Lijepe naše.

Objavila je dvije zbirke haiku poezije „Pjesma slavuja / Nightingale’s song“ (2010) i „Sjaj i snovi  ̶  moj Varaždin“ (2018).

https://eufeme.weebly.com/

Nastavite čitati

Kultura

Muzej planinarstva i ove se godine uključuje u manifestaciju Noć muzeja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej planinarstva i ove se godine uključuje u nacionalnu manifestaciju Noć muzeja koja se odvija na temu „Muzeji – između stvarnog i digitalnog“.

Budući da će Muzej planinarstva u manifestaciji sudjelovati jubilarni peti put, prigoda je to za retrospektivu brojnih događaja, stvarnih i digitalnih, proteklih Noći muzeja u Ivancu.

Kroz „Vremeplov ivanečkih muzejskih noći“ uz videosnimke, fotografije i razgovore sa sudionicima prisjetit ćemo se planinarskih izložbi, učeničkih nastupa i druženja uz logorsku vatru, a novim sadržajima publici približiti ivanečku baštinu.

U programu sudjeluju arheologinja i povjesničarka umjetnosti Ivančica Peharda, koja će otkriti kako je tekla priprema prvih izložbi u Noći muzeja, potom Laura, Helena i Ares, učenici OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, sa svojom mentoricom, učiteljicom povijesti Suzanom Jagić, koji su u manifestaciju uključeni u sklopu projekta „Moj grad u muzeju“ te Vesna Štruklec koja će u Noći muzeja oživjeti jedan zaboravljeni zimski običaj.

Za kraj programa čut ćemo stihove pjesnika Darka Fodera na izvornom ivanečkom govoru koje prate predivne slike Ivanca i Ivanščice.

Autorica programa je povjesničarka i kustosica Ana Škriljevečki, a video će pripremiti fotograf i snimatelj Zoran Stanko.

Program pratite na Facebook stranici i YouTube kanalu Muzeja planinarstva u petak, 28. siječnja od 18 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje