Povežite se s nama

Kultura

FOTO Vinički glazbenici oduševili brojnu publiku na 3. Viničkoj glazbenoj večeri

Objavljeno:

- dana

U općinskoj je dvorani protekle nedjelje, 13. siječnja, u organizaciji i pod pokroviteljstvom Općine Vinica, održana 3. Vinička glazbena večer.

I ove su se godine okupili glazbenici s viničkog područja. Uz gostujući zbor „Stelarium“ iz Cestice i neizostavnog promotora kajkavske pjesme Ivicu Pepelka, mnogobrojni su posjetitelji uživali u prekrasnom glazbenom doživljaju. Dvorana je i ovaj put bila premala za sve posjetitelje koji su uživali u predstavljanju izvođača i velikim pljeskom podržavali svakog od  glazbenika. Članice ŽVS „Leluja“ pod vodstvom Katarine Pajtlar otvorile su 3. Viničku glazbenu večer, a nakon njih publici se predstavio zbor „Stellarium“ iz susjedne Općine Cestica koji vodi profesorica Lucija Vočanec. Za nastavak dobre atmosfere pobrinuo se TS „Bećari“, a nastup Gabriele Hrženjak, studentice 3. godine Muzičke akademije u Ljubljani, publika je podržala velikim pljeskom. Dobro znani Vinički tamburaši dodatno su ugrijali atmosferu u dvorani, a posjetitelje je naročito oduševio poseban gost večeri Ivica Pepelko koji je jednu od pjesama izveo u duetu s Gabrielom Hrženjak. Članovi TS „Krijesnice“, u čijim izvedbama Viničanci uživaju  25 godina, ovog puta dobili  su pojačanje uz debitantski nastup mladog Roka Rožmarića. Vinički puhački orkestar, čijim je nastupom završio službeni dio programa, a koji djeluje više od 15 godina pod vodstvom profesora Darka Navoja, svojim spletom božićnih napjeva te filmske glazbe nikog u dvorani nije ostavio ravnodušnim. Na kraju programa svim okupljenima u dvorani obratio se načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac. Zahvalio je svim izvođačima koji su svojim nastupima razveselili publiku te sponzorima koji su svojim donacijama pomogli da se održi ova glazbena večer. Uz pozdrave gostima i uzvanicima, načelnik je posebni pozdrav i riječi zahvale na dolasku uputio saborskom zastupniku Anđelku Stričaku koji je u pratnji supruge vidno uživao u glazbenoj večeri. Zahvalio je i svim posjetiteljima koji su se okupili u velikom broju, što dokazuje da Viničanci njeguju tradiciju, vole i podržavaju domaću kajkavsku glazbu. Vinička glazbena večer završila je zajedničkom izvedbom tradicionalne pjesme „Narodil nam se kralj nebeski“, pri čemu se izvođačima pridružio i načelnik, a publika je zasluženo sve sudionike programa  nagradila iskrenim i snažnim pljeskom.

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje