Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Vinom i pjesmom proslavljeni dani međimurskoga turističkog bisera!

Objavljeno:

- dana

Na samo Martinje, 11. studenoga, u Kongresnoj dvorani Općine Sveti Martin na Muri održana je svečana sjednica tamošnjeg Općinskog vijeća. Vrhunac je to proslave općinskih dana, koji su vezani uz narodne običaje krštenja mošta.

Na projekte, događanja i druge sadržaje koji su planirani i realizirani od prošlogodišnjeg Martinja osvrnuli su se predsjednica Općinskog vijeća Petra Novinščak te općinski načelnik Dražen Crnčec.

Kanalizacija prioritetna

– Postojeću cestovnu infrastrukturu uz rijeku Muru ne diramo, budući da nas očekuje početak izgradnje Aglomeracije Mursko Središće, odnosno kanalizacijskoga sustava, zbog čega ćemo obnavljati ceste nakon završetka tog velikoga projekta. Cestovna nadogradnja, odnosno rekonstrukcija, obavila se u Kapelščaku, Toplicama Sveti Martin te Grkaveščaku, a kraju je privedena i I. faza projekta obnove nerazvrstane ceste u Jurovčaku. Završen je imovinsko-pravni postupak vezan uz izvlaštenje čestica u centru Svetoga Martina te je nakon toga dobivena građevinska dozvola za rotor u centru. U suradnji sa Županijskom upravom za ceste provode se radovi na proširenju županijske ceste od rotora u Vrhovljanu prema Selnici u vrijednosti od 2,3 milijuna kuna.

Prošlu godinu Sveti Martin na Muri završio je na trećemu mjestu po broju noćenja na kontinentu

Izvršeni su radovi na oborinskoj odvodnji u Čakovečkoj ulici i Ulici hrvatskih branitelja u vrijednosti od oko pola milijuna kuna, kao i produžeci vodovodne mreže u Murskoj ulici, Jurovčaku i Brezovcu, dok su u fazi projektiranja u Žabniku i Čestijancu. U suradnji s Hrvatskim vodama završen je kapitalni projekt u iznosu od 8 milijuna kuna na izgradnji nasipa u Svetome Martinu. U fazi je dobivanja uporabne dozvole. Kupljeno je komunalno vozilo za potrebe općine. U tijeku su izrada projektne dokumentacije za uređenje parkirališta u centru Svetog Martina i radovi na opremanju Poučne staze “Svetomartinska Mura”. Krenuli smo u II. fazu opremanja i izgradnje Skelarske hiže. U fazi smo mijenjanja Prostornoga plana Općine Sveti Martin na Muri i Urbanističkoga plana uređenja Toplica Sveti Martin te bi oni do kraja godine trebali biti dovršeni. Turistički pokazatelji su u okvirima planiranoga. Posebno nas veseli što smo prošlu godinu završili na trećem mjestu po broju noćenja na kontinentu, što je, siguran sam, doprinijelo i visokim priznanjima koje smo ove godine kao destinacija i kao dio Međimurske županije dobili na Danima hrvatskoga turizma – nabrojao je Crnčec. Uz načelnike susjednih općina i gradonačelnika Grada Murskoga Središća Dražena Srpaka, sjednici su prisustvovali i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, potpredsjednik Skupštine MŽ Franjo Makovec, zamjenik načelnika Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša, župnik Ivan Herceg, općinski vijećnici, mještani i brojni uzvanici.

Pet priznanja

U ponedjeljak ujutro održana je i koncelebrirana svečana misa koju je predvodio velečasni Odilon Singbo, sveučilišni kapelan na Hrvatskome katoličkom sveučilištu. Osim toga, tijekom dana organizirano je predstavljanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Općine Sveti Martin na Muri te susjednih jedinica lokalne samouprave. Još jedna misa održana je neposredno prije svečane sjednice.

Ove godine Općina Sveti Martin na Muri dodijelila je pet priznanja zaslužnim pojedincima i predstavnicima pravnih osoba

Najsvečaniji trenutak nastupio je kad su podijeljena javna općinska priznanja, koja su ove godine dobili ŠRD Čikov (za osobit doprinos u razvoju sportskog ribolova i očuvanju okoliša), Petra Mesarić i poduzeće Smart Way (za izniman doprinos na području inovativnoga poduzetništva), Darko Padarić (za izniman doprinos u radu lokalne zajednice, osobito u radu svetomartinskog Ogranka UHVDR-a), Kuća za odmor “Međimurski ceker” Zlatka i Nikoline Novinić (za osobit rezultat u turističkoj ponudi i promociji općine) te Dramska sekcija HKUU “Sveti Martin” (za izniman doprinos u kulturnom djelovanju). Sjednicu je kulturno-umjetničkim programom uveličao Etno duo Goga & Željko. Oni su nakon zasjedanja s bendom održali i koncert. Program sjednice vodila je Anđelka Klemenčić.

Foto i video

FOTO Tradicionalna Bažulijada Lions kluba Varaždin bila je za prste polizati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Terasom Hotela Varaždin danas su se od jutra širili zamamni mirisi iz kotlića.

Naime, Lions klub Varaždin organizirao je XIX. Bažulijadu, natjecanje u kojem sudjeluju ekipe, nadmećući se u pripremanju starog pučkog jela varaždinskog kraja – variva od graha koji se često u varaždinskom kajkavskom narječju naziva bažulom. Natjecanje ima humanitarni karakter, a cilj mu je prikupljanje sredstava za humanitarne akcije koje provodi Lions kluba Varaždin.

Tri najbolja bažula po ocijeni stručnog suda sastavljenog od prominentnih majstora kuhinje bit će nagrađena „kuhačama“ koje je oslikao eminentni varaždinski umjetnik Branko Bobić.

Svatko je imao svoj prokušani recept, stigli su tamburaši, a atmosfera je bila odlična.

Pogledajte kako je manifestacija protekla.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Spačeki plijenili pažnju Ludbrežana i gostiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Dubravko Bilić i Turistička Zajednica područja Centar Svijeta /Facebook

Hrvatski 2cv Citroen Klub organizirao je prvi ovogodišnji susret u Centru svijeta.

Ljubitelji 2CV vozila “Spaček” nekolika dana provode u Ludbregu i okolici.

Vlasnici čak 42 stara Citroenova vozila iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja ponajprije Mađarske i Slovenije nekoliko dana provode u Ludbregu, a svoje su ljubimce izložili i na Trgu Svetog Trojstva u subotu, 1. lipnja.

U petak je na Trgu svetog Trojstva bio postavljen Citroen šator s izloženom postavom lokalne baštine.

Ljubitelji automobila su uživali.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje