Povežite se s nama

Zabava & Stil

FOTO Više od šesto sudionika Festivala nordijskog hodanja uživalo u Trakošćanu

Objavljeno:

- dana

Povodom Svjetskog dana kretanja  Udruga nordijskog hodanja i pješačenja Drava iz Varaždina, pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Hrvatskog saveza nordijskog hodanja, organizirala je u subotu 5. Festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije – Trakošćan 2023.

U Biseru Hrvatskog Zagorja okupilo se više od šesto nordijskih hodača i hodača iz cijele Hrvatske, iz Zagreba, Opatije, Splita, Samobora, Belog Manastira, Knina, Križevaca, Goričana i Preloga, Strmca Remetinečkog i Varaždina.

Festival nordijskog hodanja i pješačenja otvorila je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, koja je čestitala članovima Udruge Drava koji su ovu disciplinu u posljednjih nekoliko godina učinili prepoznatljivom i u našem kraju.

– Upravo je ova vrsta rekreacijskog sporta odlična aktivnost za svakoga, a prednosti nordijskog hodanja su zbilja velike – od toga da pokreće gotovo devedeset posto mišića pa sve do blagodati za naše mentalno zdravlje. Osim same tjelovježbe, našem zdravlju pridonosi i boravak na svježem zraku, ugodna šetnja s prijateljima te upoznavanje prirodnih, ali i mnogo puta turističkih atrakcija, a gdje sve to možemo napraviti bolje nego u našem prekrasnom Trakošćanu – rekla je Zagorec.

Na Festivalu nordijskog hodanja i pješačenja bila je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubica Božić.

U Udruzi Drava zadovoljni su ponovnim odazivom velikog broja sudionika:

„U Biseru Hrvatskog Zagorja okupili smo sudionike iz svih dijelova Hrvatske i to činimo iz godine u godinu. Stigli smo do petog festivala u Trakošćanu, a ove smo godine ponudili i pet različitih staza za nordijsko hodanje i pješačenje. Iako je kružna staza oko jezera zanimljiva za brojne šetače, mi smo trasirali i tri staze na suprotnoj strani zaštićenog područja kroz šumu prema Ravnoj gori te laganu stazu cestom u pravcu naselja Jamno te stazu kroz šumu do naselja Vrbanići  koja se potom spušta u udolinu i do dvorca zatvarajući kružnu rutu. Staze su duljinama i zahtjevnošću bile prilagođene za sve dobne skupine sudionika i za različite razine fizičke spremnosti. A u Trakošćanu nas je poslužilo i lijepo proljetno vrijeme, idealno za rekreaciju u prirodi“, kazala je predsjednica Udruge Drava Katica Kalajdžija.

Uoči samog festivala u Trakošćanu je održano drugo kolo Prvenstva Hrvatske u nordijskom hodanju, u organizaciji Hrvatskog saveza nordijskog hodanja. U utrkama na 5 i 10 kilometara nastupilo je 44 natjecatelja i natjecateljica. Predsjednik HSNH-a Davorin Antonić istaknuo je da broj sudionika trakošćanskog festivala svjedoči o rastućem zanimanju za ovaj oblik rekreacije i natjecanja.

– Hvala domaćinu, Udruzi nordijskog hodanja i pješačenja Drava iz Varaždina na jubilarnom petom festivalu i promociji nordijskog hodanja. Hvala i svima vama koji ste došli iz svih krajeva Lijepe naše – poručio je Antonić.

Zabava & Stil

Trofej Grada Ivanca okupit će više od 300 plesača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 2. ožujka, bit će održan Trofej grada Ivanca, turnir u standardnim i latino-američkim plesovima, koji u srednjoškolskoj sportskoj dvorani priređuju Plesni klub Takt iz Varaždina i Hrvatski sportski plesni savez.

Pokrovitelj plesne manifestacije treću godinu zaredom je Grad Ivanec. U sklopu Trofeja održat će se dva plesna natjecanja – bodovni turnir HSPS-a te KUP  Hrvatske u standardnim i latino-američkim plesovima.

Manifestacija će okupiti više od 300 sudionika. U sportskom dijelu natjecanja tijekom dana svoje će plesno umijeće pokazati oko 250 natjecatelja iz 16 hrvatskih i tri slovenska kluba, dok će još 50 članova Plesnog kluba Takt sudjelovati u večernjem dijelu show programa.

Najzanimljiviji i najatraktivniji dio, namijenjen široj publici, počet će u 19 sati defileom svih parova, a nakon toga će publika imati prilike vidjeti nastup vrhunskih plesača u završnim natjecanjima Kupa Hrvatske te show program plesača Plesnog kluba Takt.

Cijena ulaznice je 10 eura, a djeca do 12 godina imaju besplatan ulazak.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

SVOPAONA vol. 5: razmjena odjevnih predmeta udruge KOR u subotu u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska udruga KOR u subotu, 2. ožujka, organizira događaj pod nazivom “SVOPAONA vol. 5”.

Lokacija događanja je Ulica Josipa Križanića 33, Varaždin, zgrada Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, i to u vremenu od 9 do 14 sati.

Događaj obuhvaća razmjenu odjevnih predmeta i mini-sajam lokalnih odgovornih proizvođača.

Kako SWAP (razmjena) funkcionira? Nakon što si u ormaru našao/la košulju koju nisi vidjela već godinama ili hlače koje ne nosiš jer su ti preuske, donesi ih na SWAP gdje će ju preuzeti volonteri, a ti ćeš za svaki doneseni predmet primiti token. Potom imaš cijelo dopodne da proučiš okupljeni asortiman odjevnih predmeta i nađeš nešto u svom stilu. Svaki predmet “košta” jedan token. Ukoliko si našao/la više stvari nego što imaš tokena, svaki dodatni predmet može se nabaviti za donaciju od jednog eura. Sva odjeća je pojedinačno probrana odlične kvalitete i potpuno nosiva te čeka da ju povedeš u nove avanture i spasiš od prerane smrti.

Cilj SVOPAONE je osigurati mjesto gdje se može zamijeniti odjeću koja ti više nije potrebna i pronaći nešto za sebe – sve dok uživaš u dobroj mjuzi i još boljem društvu. Ovime možemo smanjiti količinu tekstilnog otpada kao i naše oslanjanje na brzu modu koja šteti našoj kvaliteti života te kvaliteti života onih koji ju proizvode.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje