Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Vrijedni varaždinski vrtlari uredili gradski park, sada na red došle i ostale šetnice

Objavljeno:

- dana

Ovih dana intenziviraju se radovi na proljetnom uređenju zelenih površina u Varaždinu, pa vrijedni vrtlari imaju pune ruke posla.

Jutros smo djelatnike gradske komunalne tvrtke Parkovi zatekli u Nazorovoj ulici pri uređenju cvjetnih gredica i travnjaka koji okružuju crkvu sv. Florijana. – Najviše posla imamo s orezivanjem ruža, grabljanjem i okopavanjem trajnica, a idući tjedan počinjemo s orezivanjem lonicere. Na terenu smo od 7 sati ujutro i još nas čeka dosta posla u Vrazovoj i „Joureku“…  –  rekao nam je Dragutin Osredek iz Cargovca. U složnoj ekipi vrtlara nismo primijetili ni jednu damu, pa su nam sugovornici usput otkrili da njihove kolegice rade u Zagrebu. – Mnogi o tome nemaju pojma, ali varaždinski Parkovi redovno održavaju i zelene površine u glavnom gradu. Posla ne nedostaje jer smo angažirani na proljetnom orezivanju, prihranjivanju i okopavanju trajnica, stablašica i ostalog ukrasnog grmlja – zaključio je Osredek. Inače, u parku Vatroslava Jagića sav posao je završen, travnjaci su očišćeni, prozračeni i prihranjeni, te je pripremljen teren za sezonu košnje trave.

U fokusu

Dobre vijesti za vozače, od danas jeftinije gorivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo benzinska tankanje

Vlada je na telefonskoj sjednici u ponedjeljak donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata koja će vrijediti sljedećih dva tjedna.

Nove cijene iznosit će:

– 1,43 EUR/l za benzinsko gorivo (smanjenje 0,04 EUR/l)

–  1,37 EUR/l za dizelsko gorivo (smanjenje 0,01 EUR/l)

– 0,83 EUR/l za plavi dizel (smanjenje 0,01 EUR/l)

– 1,06 EUR/kg UNP za spremnike (smanjenje 0,01 EUR/kg)

– 1,62 EUR/kg UNP za boce (smanjenje 0,02 EUR/kg)

Iz Vlade kažu da bi te cijene bez mjera iznosile:

– 1,56 EUR/l za benzinsko gorivo

– 1,53 EUR/l za dizelsko gorivo

– 0,92 EUR/l za plavi dizel

– 1,30 EUR/kg UNP za spremnike

– 1,93 EUR/kg UNP za boce

Nastavite čitati

U fokusu

Od srpnja veće rate kredita, evo tko će biti prvi na udaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme najavljuje se povećanje kamatnih stopa. Prvi će na udaru biti klijenti koji imaju kredite s promjenjivim kamatnim stopama.

Hrvatska narodna banka najavila je da će od 1. srpnja nacionalna referentna stopa (NRS) rasti 0,3 postotna poena pa bi tada mogli poskupjeti krediti s promjenjivim kamatnim stopama koji su vezani za NRS, piše Večernji list.

Glavni ekonomist Hrvatske narodne banke Vedran Šošić objasnio je da bi nešto veće rate kredita mogla očekivati trećina korisnika stambenih kredita, njih oko 67 tisuća, te 110 tisuća potrošačkih kredita, odnosno desetak posto ukupnog broja. Šošić je kazao da će prosječna mjesečna rata stambenih kredita vezanih za NRS porasti oko pet eura za četiri petine dužnika, dok će za preostalih 20 posto klijenata mjesečna rata biti veća desetak eura.

Guverner Boris Vujčić kazao je da su kamatne stope u Hrvatskoj porasle znatno manje nego u drugim članicama eurozone jer je velik broj potrošača ugovorio kredite s fiksnim kamatnim stopama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje