Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Za 30-ak stranih studenata na varaždinskom je FOI-ju organiziran “Welcome week”

Objavljeno:

- dana

Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu u ljetnom će semestru ove akademske godine boraviti više od 20 studenata s nekoliko partnerskih sveučilišta u Europi.

Kako bi se studenti osjećali dobrodošlo te se upoznali s gradom Varaždinom te nastavnicima i studentima FOI-ja, Ured za međunarodnu suradnju za njih je organizirao program dobrodošlice pod nazivom „Welcome week“. – Tragom višegodišnjih aktivnosti vezanih uz međunarodnu suradnju uspjeli smo na fakultet privući najveći broj stranih studenata koji je ikada studirao ovdje. Ove je godine stiglo 30-ak studenata iz Francuske, što je velik događaj za FOI i Varaždin. Stoga smo odlučili organizirati njihov boravak u Varaždinu na najbolji mogući način. Dislocirani smo od Zagreba i nemamo neku infrastrukturu Sveučilišta koja može pomoći stranim studentima i praktički sve radimo sami, tako da vjerujemo da ćemo uz pomoć naših studenata učiniti sve da im boravak bude što ugodniji – istaknuo je dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček. Da bi se strani studenti što bolje snašli u Varaždinu, pomoći će im studenti FOI-ja. Naime, svaki je strani student dobio jednog studenta iz FOI-ja – „buddyja“ koji će mu pomoći u svakodnevnim fakultetskim i privatnim aktivnostima. Strani će studenti u Varaždinu boraviti do kraja ljetnog semestra, odnosno do početka lipnja. – Potpisali smo nove bilateralne sporazume o suradnji kao i Erasmus sporazume s dvije relevantne inženjerske škole s Francuske, tako da je ovaj semestar došao velik broj francuskih studenata. Izvršili smo niz priprema za naše studente, pripremili smo i povećali broj predmeta koji će se izvoditi na engleskom jeziku, kao i intenzivnih programa i radionica koje ćemo izvoditi na engleskom jeziku – objasnila je prodekanica za znanstvenoistraživački rad Nina Begičević Ređep. Naglasila je da je, osim velike dolazne mobilnosti i studija koji FOI osigurava za svoje dolazne studente, dolazak stranih studenata velika prednost i za studente FOI-ja. – Pohvalila bih naš Ured za međunarodnu suradnju koji je napravio jako dobar posao, kao i našeg ECTS koordinatora jer smo uspjeli u zadnjih dvije godine četiri puta povećati broj dolazne i odlazne mobilnosti. To znači da smo napravili dobar posao – istaknula je prodekanica Begičević Ređep. Uz Upravu fakulteta, studente su pozdravili i predstavnici Francuske ambasade u Zagrebu, savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost g. Guillaume Colin te ataše za znanstvenu i sveučilišnu suradnju gđa. Jasna Bas.

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje