Obrazovanje za zanimanje budućnosti bila je tema Dana otvorenih vrata varaždinskog Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (GFV), čiji su prostori u petak bili sedam sati otvoreni znatiželjnicima.

Za njih su domaćini pripremili brojna događanja poput edukativnih predavanja, prigodnih izložbi, i pokaznih vježbi kojima se posjetiteljima nastojalo približiti znanstvene grane iz područja Inženjerstva okoliša.

Riječ je o jedinstvenom preddiplomskom i diplomskom studiju u Hrvatskoj pokrenutom prije deset godina, čija je izrada prema riječima izv. prof. dr. sc. Aleksandre Anić Vučinić, uspješno privedena kraju.

– Već u rujnu ove godine počinjemo i s doktorskim programom studija Inženjerstva okoliša. Cijelu „priču“ zaokružili smo osnutkom laboratorija za inženjerstvo okoliša koji će našim studentima omogućiti puno kvalitetniji studij. No, u njemu će se obavljati i različite analize za gospodarske subjekte u našem okruženju koji zahtijevaju relevantna mišljenja o okolišu – naglasila je prodekanica za znanstveni rad i međunarodnu suradnju GFV-a.

Dodala je da je riječ o zanimanju budućnosti jer će svaka ozbiljna tvrtka trebati inženjera školovanog na GFV-u, što će se posebno osjetiti čim krene ciklus investicija Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Mnogi još nemaju pojma o značaju ovakvog studijskog programa, te se zaposlenici i studenti varaždinskog Geotehničkog fakultetu aktivnostima poput Dana otvorenih vrata trude približiti znanost javnosti – rekla je Anić Vučinić.

U tom nastojanju ove godine su ih između ostalih podržali sudjelovanjem na okruglom stolu europarlamentarac prof. Davor Škrlec i Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

–  U Varaždinu se osjećam kao kod kuće jer sam osam godina radio u Varteksu. Fond je jedan dio sustava cirkularne ekonomije te stoga imamo veliku potrebu za stručnjacima iz različitih područja kada je u pitanju zaštita okoliša. Nažalost, u RH je inženjerstvo okoliša još uvijek podcijenjeno, a zapravo predstavlja odličan pokretač ekonomije jer otpad nije smeće i taj veliki potencijal kojeg imamo ne koristimo. Za to nam trebaju stručnjaci i Fond pozdravlja razvoj varaždinskog Geotehničkog fakulteta jer većina projekata koji su bili u prošlosti odrađeni za financiranje od strane EU nisu bili odgovarajuće pripremljeni. Evidentno je da nam nedostaje znanja jer kada ljudi prijavljuju projekte prolaznost im je ispod 20 posto. No, kada se pripreme uz stručnu asistenciju zaposlenika Fonda, prolaznost na natječajima im je do 90 posto – zaključio je Ponoš.

Kakva je bila atmosfera na Danu otvorenih vrata GFV-a pogledajte u galeriji fotografija:

Komentari

Komentara