Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Župa u Biškupcu ima čak četiri zbora, a svi zajedno su zapjevali Božiću

Objavljeno:

- dana

RASPJEVANA ŽUPA

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Biškupcu zasigurno je jedna od najraspjevanijih u Varaždinskoj biskupiji.

U njoj djeluju čak četiri zbora: “Sion”, čiji su članovi odrasli zaljubljenici u pjevanje, “BeDeM” je zbor mladih, “Marijina dječica” su dječji zbor, a tu je i Muški vokalni ansambl Biškupec, čiji je član i župnik Tomislav Dodlek. 
 

Muški vokalni ansambl Biškupec

Na Štefanje su u biškupečkoj crkvi održali zajednički koncert nazvan “…zapjevamo Božiću…”, koji je organiziralo Pjevačko društvo Biškupec.
 

Zbor odraslih Sion

Svaki od zborova predstavio se s nekoliko božićnih pjesama, a pratili su ih M. Inkret na orguljama, Filip Trenko na klaviru, Martin Trenko i Sebastijan Cikač na gitari te Darko Šestanj na cajonu.
 

Zbor mladih BeDeM
 

Koncert je završio pjesmom “Narodi nam se” koju su izveli članovi sva četiri zbora.
 

Dječji zbor Marijina dječica

Članovima zborova je na trudu i marljivosti, a svim posjetiteljima na dolasku i podršci zahvalili su velečasni Dodlek, kao i Ivana Conar iz Pjevačkog društva Biškupec.
 

Velečasni Tomislav Dodlek
 

Ivana Conar iz Pjevačkog društva Biškupec

Izvor: Foto: ČITATELJICA

Život i društvo

Hrvatski meteorolozi u dugoročnoj prognozi objavili kakva nas zima očekuje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Prema dostupnom prognostičkom materijalu za dugoročnu prognozu vremena, vrlo je velika vjerojatnost da će zima 2023./24. u Hrvatskoj (klimatološka zima traje tijekom prosinca, siječanja i veljače) biti toplija od klimatološkog prosjeka od 1981. do 2010., objavio je Državni hidrometeorološki zavod posljednjeg dana studenoga.

U nastavku donosimo prognozu DHMZ-a za zimu:

Gledajući po mjesecima, veće odstupanje srednje mjesečne temperature od srednjaka izgledno je u prosincu te siječnju, i na kopnu i na moru, dok se manje pozitivno odstupanje očekuje u veljači. Uz prodore hladnog zraka, kojih će zasigurno biti tijekom zime, temperatura se nakratko može spustiti na vrijednosti oko ili čak osjetno ispod prosječnih, ali će zimu u cjelini najvjerojatnije obilježiti iznadprosječna toplina.

Manja pouzdanost kod prognoza na sezonskoj skali javlja se kod prognoze količine oborine zbog njezine složenosti, što kod interpretacije izračuna valja imati na umu. Za ovu se zimu predviđa količina oborine uglavnom veća od višegodišnjeg srednjaka uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. U većem dijelu zemlje postoji signal za pozitivno odstupanje količine oborine od prosjeka u sva tri mjeseca, uz vjerojatnost nešto veću u veljači nego u prosincu i siječnju.

Dugoročne prognoze, odnosno prognozirano odstupanje meteoroloških parametara od sezonskog prosjeka, ne mogu dati detalje vezane za promjene na manjoj vremenskoj skali. Primjerice, u sezonskoj se prognozi ne može prognozirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu…). Valja imati na umu da se tijekom sezone mogu izmjenjivati razdoblja bez oborine s razdobljima kada je, ne samo lokalno, moguća izraženija oborina, točnije obilna kiša ili snijeg.

Uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, potrebno je pratiti i vremenska izvješća, te upozorenja na opasne vremenske pojave koja se odnose na kraća vremenska razdoblja (dan ili dva unaprijed), osobito kada je u pitanju vrsta oborine ili vremenski ekstremi (npr. obilne oborine, kiša koja se smrzava na tlu, te nagla i izražena zahladnjenja).

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) i Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike – MedCOF, kojih je Hrvatska članica.

Nastavite čitati

Život i društvo

Parkovi intenzivirali obnovu klupa u varaždinskoj gradskoj jezgri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako im vremenske prilike ne idu na ruku, varaždinska gradska komunalna tvrtka Parkovi intenzivirala je obnovu klupa u užem centru grada.

Započeli su s klupama na Trgu slobode, a do kraja godine obnovit će se klupe  u Pavlinskoj i Habdelićevoj ulici te na Trgu bana Jelačića.

Dodajmo da zaposlenici spomenute tvrtke marljivo rade i na uređivanju gredica u centru grada te na rotoru kod Bauhausa.

– Sadimo maćuhice, potočnice i tratinčice, te lukovice narcisa i tulipane koji će procvjetati na proljeće – ističu vrijedni vrtlari.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje