Povežite se s nama

Život i društvo

GDCK Ivanec obilježava Tjedan Crvenog križa: u Ivancu i okolici smještene 63 osobe iz Ukrajine

Objavljeno:

- dana

Tjedan Hrvatskog Crvenog križa, koji se u Hrvatskoj obilježava od 8. do 15. svibnja (8. svibnja Svjetski je dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca), Hrvatski Crveni križ i sva njegova društva obilježavaju brojnim aktivnostima, pa tako i Gradskog društvo Crvenog križa Ivanec.

Hrvatski Crveni križ ovogodišnji Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca dočekuje aktivno djelujući u odgovoru na saniranje posljedica prouzročenih dvjema kriznim situacijama – potresom na Banovini i ratom u Ukrajini koji je je izazvao priljev izbjeglica u Hrvatskoj.

Zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine trenutno je najopsežnija i najzahtjevnija operacija Hrvatskog Crvenog križa. Provodi se na teritoriju cijele RH, a u njoj sudjeluje stotinu društava Crvenog križa.

U sustavu Crvenog križa trenutno je evidentirano gotovo 10.000 osoba iz Ukrajine i većina je zatražila našu pomoć. Na području djelovanja GDCK Ivanec trenutno imamo evidentirane 63 raseljene osobe iz Ukrajine koje su zatražile našu pomoć. To su redom žene i djeca smještene u Ivancu u Domu Križnjak, te u ostalim mjestima u Župnim dvorovima (Vrbno, Lepoglava, Druškovec i Radovan), te nekolicina obitelji u privatnom smještaju.

Raseljenim osobama osigurava se osim prehrane, higijene, odjeće i obuće i prijeko potrebna psihosocijalna podrška, povezujemo osobe iz različitih smještajnih kapaciteta. GDCK Ivanec intenzivno surađuje u zbrinjavanju izbjeglica sa Stožerima civilne zaštite, jedinicama lokalne samouprave, predstavnicima Župa, drugim javnim službama, poslovnim sektorom i brojnim volonterima. Tijekom ove godine u razne volonterske aktivnosti GDCK Ivanec bilo je uključeno 39 volontera s 380 odrađenih volonterskih sati.

– Slijedom navedenog, a kako bismo promovirali značaj i dobrobit volontiranja i GDCK Ivanec uključilo se kroz ovogodišnje obilježavanje Tjedna Hrvatskog Crvenog križa na području djelovanja GDCK Ivanec u akciju (nacionalnu kampanju) Hrvatske mreže volonterskih centara ”Hrvatska volontira”. Ovom kampanjom želi se ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni. Kako kampanja kaže, važno je da se u izgradnju povezane i humane zajednice uključe svi pripadnici društva , da se povezuju građani, organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora. Ova Ukrajinska kriza upravo je ovo dokazala i pokazala te unatoč brojnim izazovima uspijevamo odgovoriti na sve potrebe – rekli su iz GDCK-a Ivanec.

Uz redovite aktivnosti koje GDCK Ivanec provodi, od skrbi za one koji žive u siromaštvu, do akcija darivanja krvi, tečajeva prve pomoći, niza aktivnosti za prijavu novih projekata i programa, u Tjednu Crvenog križa provodi se sljedeće:

10.5. Edukacija iz prve pomoći u Dječjem vrtiću ”Zibeljko” u Bednji za sedam odgajateljica Vrtića uz prisustvo mladih volonterki GDCK Ivanec;

10.5. Početak edukacije/učenja hrvatskog jezika za raseljene osobe iz Ukrajine u Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca u Lepoglavi – provodi volonterka GDCK Ivanec, učiteljica Sanja Latin;

13.5. Sudjelovanje u edukaciji zaposlenika i volontera GDCK Ivanec za djelovanje u Interventnom timu – organizira DCK Varaždinske županije (započinjemo s edukacijom iz Službe traženja i psihosocijalne pomoći i podrške u kriznim situacijama);

13.5. Dostava humanitarne pomoći raseljenim osobama u kolektivnom smještaju u Ivancu – volonteri GDCK Ivanec;

– čitav Tjedan prikupljanje članarine u školama. Svatko tko želi može postati član Crvenog križa, uplatom članarine podržavate rad i ideju Crvenog križa (mladi 6 kn/godišnje; odrasli 12 kn/godišnje), a odluku o usmjeravanju sredstava prikupljenih članarinom donosi Skupština GDCK Ivanec.

– tijekom obilježavanja aktivnosti u Tjednu HCK i paralelnog uključivanja u kampanju ”Hrvatska volontira” snimat će se kratki filmovi o volontiranju u kojima će volonteri GDCK-a Ivanec dodatno potaknuti na volontiranje sve koji se još nisu uključili i tako dati svoj mali doprinos vrijednosti volontiranja kao građanskoj vrlini i navici srca, kako to kaže kampanja ”Hrvatska volontira”.

Život i društvo

Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet u Erasmus + projektima – „Umreži se i podijeli znanje“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Beneficije koje nudi Erasmus prepoznate su i u Osnovnoj školi „Petar Zrinski“ Jalžabet koja u KA 1 projektu sudjeluje po prvi put. Ukupna vrijednost projekta je 22.299 eura.

Još u travnju prošle godine održane su prve pripreme članova projektnih timova s ravnateljicom škole Mirjanom Kučar te voditeljicom projekta Snježanom Arić.

U mobilnostima je sudjelovalo ukupno dvanaest djelatnika škole: Snježana Arić, Lidija Copak, Vesna Skupnjak, Branko Bunić, Mirjana Kučar, Nataša Špralja, Dijana Kuček, Karolina Balog, Gordana Križan, Ivančica Magić, Mirjana Vincek i Romina Tkalec.

Sudionici su putem edukacija, upoznavanja drugih obrazovnih sustava i primjera dobre prakse dobili kvalitetne i primjenjive nove spoznaje i iskustva koja prenose svojim kolegama, učenicima u razredu, ali i široj zajednici.

Strukturirani tečajevi

Učitelji škole u timovima su sudjelovali na strukturiranim tečajevima.

Krajem kolovoza 2023., od 21. do 26., učiteljice Snježana Arić, Vesna Skupnjak i Lidija Copak boravile su u gradu Firenci, u Italiji. Sudjelujući na usavršavanju “Environmental Stewardship: How to Reconnect with Nature” djelatnice su unaprijedile kompetencije odgovornog ponašanja prema okolišu, vještine učinkovitog planiranja zbrinjavanja otpadaka hrane kroz kompostiranje i vještine donošenja praktičnih ekoloških projekata koji se odnose na recikliranje.

U grčkom glavnom gradu, Ateni, u periodu od 6. do 11. studenog 2023. boravile su Gordana Križan, Karolina Balog i Dijana Kuček. Tečaj „Uspješne strategije za rad s učenicima s teškoćama“obuhvaćao je niz predavanja, rasprava i radionica o načinu i strategijama rada s učenicima koji imaju teškoće u učenju. Iskustva iz svoje škole razmijenile su s odgojno-obrazovnim djelatnicima iz Švedske, Estonije i Rumunjske.

Od 26. studenog do 3. prosinca 2023. realizirana je mobilnost našeg Erasmus+ projekta u Španjolsku. Učiteljice Mirjana Vincek, Romina Tkalec i Ivančica Magić boravile su u gradu Valenciji gdje su sudjelovale na tečaju  „ICT and Outdoor Teaching and Learning“.

Job shadowing – praćenje rada

U sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom “Share knowledge – Connect“, ravnateljica škole Mirjana Kučar, pedagoginja Nataša Špralja i učitelj Njemačkog jezika Branko Bunić posjetili su grad Białystok u Poljskoj, gdje su sudjelovali u radu osnovne škole Szkoła Podstawowa nr 24 zOddziałami Dwujęzycznymi im. 2 Korpusu Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie .

Pratili su svakodnevni posao, radno okruženje, metode i oblike rada svojih kolega u školi koju pohađa oko 500 učenika. Osim novih znanja korištenja IKT tehnologije u nastavi, novih načina rada na školskim i e-Twinning projektima i novih nastavnih metoda sudionici su stekli i nove prijatelje te stvorili lijepe uspomene.

Nastavite čitati

Život i društvo

Održane 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija VANIMA

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 8. do 11. srpnja održane su 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija Vanima.

Kao i svake godine i ovoga su puta radionice su za krajnje korisnike bile besplatne.

VANIMA je varaždinska udruga zadužena za razvoj audiovizualne djelatnosti te stoga, između ostalog, svakog ljeta organizira radionice kojima je osnovni cilj razvoj filmske pismenosti, filmskog i filmu srodnog stvaralaštva. Tijekom radionica su djeca i mladi upoznali proces stvaranja animiranog filma i filmskih plakata kroz praktičan rad i međuvršnjačku suradnju te tako dio svojih praznika učinili aktivnijim i produktivnijim.

Radionicu animiranog filma namijenjenu osnovnoškolcima su vodili osnivači i voditelji Vanime Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec. U radionici je sudjelovalo jedanaest polaznika koji su radili film na zajedničku temu u tri animacijske tehnike. Prošli su proces stvaranja filma od ideje, preko razrade filmske priče, crtanja, likovnog oblikovanja lika i filmske scenografije, oblikovanja zvuka do faziranja pokreta i snimanja. Pritom je svaki pojedinac realizirao svoj dio zajedničkog filma. Tako su upoznali osnove filmske animacije, uočili koje su im vještine potrebne za taj oblik stvaralaštva te je većina polaznika izrazila želju za redovitim bavljenjem animiranim filmom kao izvanškolskom aktivnosti kroz redovne Vanimine godišnje grupe.

Likovnu radionicu namijenjenu polaznicima od 10 do 18 godina vodila je Gabriela Butković, magistra likovne pedagogije. U radionici je sudjelovalo šest polaznika koji su kroz praktičan rad usvojili osnovne odrednice izrade filmskog plakata te izradili plakate za recentne Vanimine filmove.

Radionica Animiraj se!, organizirana u varaždinskom Centru za mlade P4, je imala za cilj upoznati polaznike s Erasmus + projektom kojeg je nositelj Studio Dom animacije iz Sremskih Karlovaca, a partneri su Filmsko-kreativni studio Vanima i Dečiji kulturni centar iz Novog Sada.
Voditeljica Likovne radionice i radionice Animiraj se!, Gabriela Butković je s polaznicima radila kolažnu stop animaciju na osnovu filmskih plakata i uz korištenje resursa nastalih tijekom Erasmus + projekta Animiraj se! Na taj su način zajednički napravili animirani film, ali i naučili kako ubuduće koristiti besplatne mobilne aplikacije za stvaranje animiranih filmova te gdje pronaći naputke i tutorijale za rad i za usvajanje osnovnih zakonitosti animacije.

Snimljeni filmovi kao i filmski plakati će biti javnosti prikazani u sklopu godišnje produkcije Vaniminih filmova u listopadu, povodom Međunarodnog dana animacije.
Radionički program je financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i sredstvima Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje