Povežite se s nama

Život i društvo

Gimnazijalci doznali sve o svemiru

Objavljeno:

- dana

DAN OTVORENE NASTAVE

Od čega se sastoji svemir? Što mi znamo danas o svemiru? Na ta i brojna druga pitanja  odgovarao je ugledni znanstvenik dr. sc. Ivica Puljak, voditelj i koordinator ekipe u CERN-u, u sklopu svog predavanja na temu “Priča o svemiru i Higgsovom bozonu” u četvrtak u Prvoj gimnaziji Varaždin. 

Ugledni znanstvenik iz Splita učenicima i profesorima pokušao je otkriti tajne svemira i Higgsov bozon, koji se tražio posljednja dva desetljeća!
– Kroz ovo predavanje gimnazijalcima želim poručiti da je sve moguće postići, ali da je za uspjeh potrebno strpljenje, znanje i predani rad – rekao je dr. sc. Puljko.

Kvaliteta i izvrsnost

Predavanje je održano u sklopu Dana otvorene nastave za učenike Prve gimnazije Varaždin, u sklopu kojih su održane i brojne zanimljive radionice u kojima su mogli sudjelovati i učenici završnih razreda osnovnih škola. Mnogi su osmaši u četvrtak došli u Prvu gimnaziju Varaždin i pridružili se gimnazijalcima na Danima otvorene nastave. To ne iznenađuje, jer riječ je o gimnaziji za koju ne treba nikakva posebna reklama.

 

Želimo zadržati izvrsnost i kvalitetu koju ova škola ima, rekao je Kišić

– Dani otvorenih vrata ovoj školi zapravo ne trebaju, jer svake godine za Prvu gimnaziju Varaždin vlada veliko zanimanje učenika. No, držat ćemo je u ovim okvirima upravo da zadržimo izvrsnost i kvalitetu koju Prva gimnazija Varaždin ima – rekao je dožupan Alen Kišić, koji je također bio na Danima otvorenih vrata i predavanju prof. dr. sc. Puljaka.
Kišić navodi da njegove tvrdnje, da je riječ o jednoj od najkvalitetnijih gimnazija, nisu samo prazne riječi, jer to potvrđuju rezultati.

– Svake godine iz ove škole imamo državne prvake, pa tako i ove godine, kad imamo državne prvake iz kemije i biologije – rekao je Kišić.
Prva gimnazija Varaždin je škola u kojoj se provode brojni zanimljivi projekti.

– Škola je jedan od pet regionalnih centara za e-škole, što nam omogućuje da CARNET-ovu opremu koristimo za brojne projekte. U listopadu će završiti i projekt “Osnaživanje gimnazijskog obrazovanja provedbom kurikularne reforme STEM i ICT područja”. Cilj projekta je učenicima ponuditi i omogućiti učenje dodatnih sadržaja STEM i IT područja koji su ocijenjeni kao nužni za nastavak obrazovanja u tehničkim i prirodnim znanostima, a nema ih u gimnazijskim programima. Te sadržaje našim učenicima ponudit ćemo već ove jeseni – najavila je ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić.

OBLJETNICA

Ove godine Prva gimnazija Varaždin slavi i veliki jubilej: 380. obljetnicu postojanja.
– Središnje obilježavanje 380 godina Prve gimnazije Varaždin bit će u listopadu, kad je i Dan škole. Tim povodom pripremili smo brojna događanja, no koja točno, neka još ostane tajna. Uglavnom, namjera nam je u program uključiti i širu zajednicu, jer nam je cilj da se građani povežu s Prvom gimnazijom Varaždin, koja je oduvijek bila rasadnik kulture i znanstvenog rada – istaknula je ravnateljica Janja Banić

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Tjedan započinjemo pretežno sunčano, od srijede danju osjetno toplije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj novi tjedan započeti pretežno sunčano, s time da je ujutro i prijepodne velika mogućnost mjestimične pojave magle.

Minimalna temperatura zraka u Varaždinu u Čakovcu kretat će se od 1 do 4, a maksimalna od 14 do 16 °C.

U danima koji slijede u unutrašnjosti će se povremeno pojaviti umjerena naoblaka, a jutra i prijepodneva bit će mjestimice maglovita.

Više oblaka bit će potkraj srijede i osobito u četvrtak, kada će u gorju biti kiše.

Vjetar uglavnom slab, a tijekom srijede zapuhat će jugozapadnjak, koji će u četvrtak ponegdje biti i vrlo jak. Jutra i dalje poprilično svježa, tek od četvrtka toplija.

Danju će od srijede biti osjetno toplije, a najviša će temperatura zraka biti oko 20 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje