Povežite se s nama

U fokusu

Na glavnom vodocrpilištu u županiji bilježi se i rast koncentracije nitrata!

Objavljeno:

- dana

ISTRAŽUJEMO

“Kako bi se osigurao stalan nadzor svih pokazatelja kvalitete vode za piće, na svim se zdencima – sirovoj vodi, kvartalno provodi analiza “C” u ovlaštenom laboratoriju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Odjelu za kontrolu voda.

Uzorci se ispituju na 123 svojstva uključujući trihalometane, teške metale, pesticide i druge pokazatelje. Svi navedeni uzorci su bili zdravstveno ispravni prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće te je tako i od strane neovisnog laboratorija potvrđena odlična kvaliteta vode koja se crpi za potrebe vodoopskrbe.”

Što se prešućuje?

Ovo je navedeno na internetskim stranicama Varkoma, distributera vode koji se hvali odličnom kvalitetom sirove vode na crpilištima. No prešutjeli su da je na vodocrpilištu Bartolovec lani izmjerena povišena koncentracija tetrakloretena, organskog otpala koje je kancerogeno. Riječ je o glavnom vodocrpilištu u Regionalnom vodovodu Varaždin: s njega se crpi čak 70 posto vode za cijeli Regionalni vodovod Varaždin na koji je priključena 151 tisuća stanovnika.
Na stranici su priložena i izvješća o rezultatima analiza Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Iako je HZJZ u svojem Hrvatskom zdravstveno-statističkom ljetopisu za 2013. objavio da je na vodocrpilištu Bartolovec utvrđena povišena koncentracija tetrakloretena, izvješća iz kojeg bi se to vidjelo prošli tjedan – nije bilo! Za 2013. godinu Varkom je objavio 13 izvješća HZJZ-a, a u svima je zaključak isti: da je sirova voda zdravstveno ispravna.
Zašto nisu objavljena izvješća za uzorke vode u kojima su utvrđene povišene koncentracije tetrakloretena?

Taje podatke: na web-stranicama Varkoma objavljena samo izvješća po kojima je voda – zdravstveno ispravna

– Sve relevantne informacije  u vezi zagađenja jednog od zdenaca vodocrpilišta Bartolovec dali smo u očitovanju od 29. svibnja – kratko su odgovorili iz Varkoma.
Napominju da su propisanu proceduru poštovali u svim segmentima i u potpunosti, pa tako i u pogledu obavještavanja svih relevantnih institucija.
Među njima nije bila Varaždinska županija. – Obavijest nismo dobili, niti smo upoznati s opsegom zagađenja – naveli su iz Županije u pisanom odgovoru.
Napomenuli su da se tetrakloretilen (tetrakloreten, perkloretilen) koristi za kemijsko čišćenje, kao otapalo za masti, ulja i voskove, za odmašćivanje metalnih dijelova te kao sredstvo za ekstrakciju i kancerogen je. – Zbog velike upotrebe jedan je od glavnih zagađivača voda pa rad s njim i zbrinjavanje otpadnih količina podliježe posebnim mjerama opreza i zaštite – naveli su.
Da bi se spriječila takva zagađenja, Županijska skupština je u veljači ove godine donijela važan dokument – Odluku o zaštiti izvorišta Varaždin, Bartolovec i Vinokovščak.

Kancerogeno otapalo

U Županiji smo pitali što su eventualno poduzeli te je li obavljena procjena o tome je li onečišćenje jednog zdenca na vodocrpilištu Bartolovec bio pojedinačni akcident ili je to vodocrpilište dugoročno ugroženo.
– Nažalost, pitanje, ovakvo kako je napisano, nije iz naše (županijske) nadležnosti. Jedino ukoliko je u pitanju akcident, dakle onečišćenje nastalo kao posljedica nekog akcidentnog događaja i većih je razmjera s posljedicama na veliki broj stanovnika, onda se taj slučaj trebao prijaviti Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (telefon 112). Ovako je za sada u nadležnosti vodopravnog inspektora, sanitarne inspekcije i Hrvatskih voda te, naravno, koncesionara Varkoma, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – istaknuli su.

Županija: Obavijest nismo dobili, niti smo upoznati s opsegom zagađenja

Međutim, dostavili su nam Izvješće o stanju u okolišu Varaždinske županije od 2010. do 2013. godine, o kojem bi županijski vijećnici trebali raspravljati krajem ovoga mjeseca. Za razliku od Varkoma, koji prešućuje povišene koncentracije tetrakloretena, u Izvješću je to jasno navedeno.
Iz Varkoma su nam ranije odgovorili da su povišene koncentracije izmjerene na “jednom zdencu”. U Izvješću o stanju u okolišu drugačiji podaci: navodi se da je tijekom 2013. godine na “pojedinim kontrolnim bušotinama u vodozaštitnom području ovog vodocrpilišta izmjerena povišena koncentracija organskih otapala (tetrakloretena) i to preko maksimalne dopuštene koncentracije od 10 µg/l”.
Međutim, uz zagađenje tetrakloretenom, na vodocrpilištu Bartolovec raste i koncentracija nitrata. – Vidljiv je blagi uzlazni trend prodiranja nitrata s površine i narušavanja kvalitete vode. Osobito je to uočljivo u zdencima B2 i B7 koji zahvaćaju gornji vodonosnik u posljednje dvije godine. Očita je razlika u kakvoći vode iz gornjeg i donjeg vodonosnika te je jasno da je uzrok tome čovjek i njegov negativan utjecaj na okoliš. Zbog toga je potrebno posvetiti osobitu pažnju zaštiti podzemnih voda i okoliša općenito, poštovanjem propisa, izgradnjom sustava odvodnje otpadnih voda, kontroliranom i održivom poljoprivrednom proizvodnjom, uklanjanjem i sprečavanjem divljih odlagališta otpada i djelovanjem na svijest svakog pojedinca – upozoreno je u Izvješću.
Iako smo pokušali doznati što su utvrdili u sanitarnoj i vodopravnoj inspekciji, odgovore do zaključenja broja nismo uspjeli dobiti. Odgovore nismo dobili ni od inspekcije zaštite okoliša, kao ni od inspekcije rada.

Kome sve distribuiraju pitku vodu?

Vodocrpilište Bartolovec je glavno crpilište za Regionalni vodovod Varaždin, kojim upravlja Varkom. Vodom za piće opskrbljuju veći dio Varaždinske županije: distributivno područje prostire se na 26 jedinica lokalne samouprave uključujući i gradove Varaždin, Novi Marof, Ludbreg, Varaždinske Toplice i dio Lepoglave. Iz tog vodovoda vodu za piće koristi oko 151.000 stanovnika županije, odnosno 46.663 potrošača.

“Voda pod strogom kontrolom”

Nakon zagađenja tetrakloretenom, voda na crpilištu Bartolovec je pod učestalom i strogom kontrolom tako da ne postoji mogućnost distribucije zdravstveno neispravne vode, ističe se u Izvješću o stanju okoliša Varaždinske županije 2010.- 2013. Napominju da zagađenje potvrđuje nesavjesno postupanje pojedinih pravnih ili fizičkih osoba s vlastitim industrijskim kemijskim otpadom visokog rizika za zagađenje okoliša i podzemnih voda. – Odmah po detekciji zagađenja Varkom je prijavio  incident nadležnim inspekcijskim službama. Poduzete su brojne aktivnosti i mjere s ciljem pronalaženja uzroka zagađenja, pronosa zagađivala kroz vodonosnik i kontrola na svim bušotinama – navedeno je i zaključeno da počinitelj nije pronađen.

Voda se distribuira nakon dezinfekcije klorom

“Na vodocrpilištu Bartolovec ukupno je 8 zdenaca, od kojih 4 zahvaća vodu iz gornjeg vodonosnika do dubine 45 m, a 4 zdenca crpe vodu iz donjeg dubljeg vodonosnika i duboki su od 90 do 105 metara”, navedeno je u Izvješću o stanju okoliša Varaždinske županije. Osim dezinfekcije klorom, podzemna voda s tog crpilišta ne podvrgava se nikakvim postupcima pročišćavanja prije puštanja u javnu vodoopskrbu. Je li prije otkrivanja povišenih koncentracija tetrakloretena voda distribuirana korisnicima i kako dugo? To nije poznato, kao ni to koji zdenac je zagađen.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje