Povežite se s nama

Međimurje

Goran Šafarić: „Našoj glazbenoj obitelji, Vokalnoj skupini ‘Zrinski’, godine su prohujale!“

Objavljeno:

- dana

Vokalna skupina „Zrinski“ navršila je deset godina od utemeljenja.

Sačinjava je pet članova i jedna članica: Vladimir Marciuš (tenor 1), Stanislav Kirić (tenor 2), Valentin Novak-Valči (bariton), Dubravko Žnidarić-Žika (bas), Andrea Horvat Šafarić (solistica-sopranistica) i Goran Šafarić (solist-tenor).

Skupina je oformljena u sklopu Pjevačkoga zbora „Josip Vrhovski“ iz Nedelišća dolaskom novoga korepetitora mag. gl. ped. Gorana Šafarića u Zbor, iz potrebe da u nekim prigodama nastupa manja skupina pjevača. U početku je VS „Zrinski“ njegovao višeglasnu izvedbu uglavnom međimurskih pjesama a cappella, odnosno bez instrumentalne pratnje, no repertoar se s vremenom proširivao u skladu sa zahtjevima publike, odnosno nastupa.

„Bum“ u četvrtoj

– VS „Zrinski“ je u početku uglavnom angažiran za manje nastupe, poput obljetnica, povezane s općinom Nedelišće ili za potrebe Međimurske županije, a odazivali smo se i humanitarnim koncertima na području Međimurja. Veliki „bum“ doživjeli smo tijekom četvrte godine postojanja. Te, 2014., došlo je do velike prekretnice za nas pa smo primali pozive za nastupe sa svih strana! Početkom spomenute godine prijavili smo se za Smotru „Međimurske popevke“ na kojoj smo nastupili s pjesmom „Ljubav se ne trži“ u mome aranžmanu. S izvedbom smo se plasirali u završnu večer jubilarne 30. Smotre „Međimurske popevke“ koja je održana u Nedelišću u dvorani „Atona“ – s pričom o Vokalnoj skupini „Zrinski“ započinje voditelj sastava Goran Šafarić.

Paralelno su radili i na autorskoj pjesmi „Žganica“, dodaje.

– Ključan je bio susret s Ladislavom Radekom iz Mihovljana koji je za „Žganicu“ napisao glazbu i tekst, dok sam ja napravio aranžman. S tom smo se skladbom prijavili na Krapinski festival i plasirali se u završnu večer uz pratnju tamburaškog orkestra koji vodi Siniša Leopold. Radilo se o direktnome prijenosu na Drugome programu HRT-a. Pjesmu smo snimili u studiju kod renomiranoga producenta Tonija Eterovića, a ubrzo smo napravili i videospot. „Žganica“ je uskoro postala pravim hitom što nam je dalo dodatan vjetar u leđa pa smo dobivali sve bolje ponude za angažmane. Gostovali smo na radio- i televizijskim postajama (CMC, VTV, Srce TV…), a krajem 2014. postali i članovima Zrinske garde – objašnjava Šafarić.

Krunom svoga rada smatraju izdavanje nosača zvuka i dva samostalna koncerta.
CD su izdali 2015. Na njemu se nalazi 12 pjesama: „Žganica“, „Ćuk sedi“, „Vuprem oči“, „Tam negdi“, „Mesec sveti ober kleti“, „Pesmar“, „Ljubav se ne trži“, „Ki so dečki“, „Dom“, „’915. leto“, „U boj, u boj“ i „Žganica“ u instrumentalnome izdanju. Vrijedi spomenuti i da im je kao veliko priznanje došlo uvrštavanje njihove izvedbe pjesme „Ćuk sedi” u udžbenik za 6. razrede osnovnih škola „Glazbeni krug 6“ Ružice Ambruš-Kiš. Pjesmu je obradio Goran Šafarić, koji je i odsvirao električni klavir. Promocija CD-a je održana u srpnju te godine u Scheierovoj zgradi u Čakovcu.

Poput obitelji

– Od važnijih nastupa koje smo održali svakako valja spomenuti nastupe u emisiji „Lijepom našom“ u nekoliko navrata sa Zrinskom gardom te solo nastupe u Čakovcu, na Belici, u Orehovici, Svetome Jurju na Bregu i Selnici. Nastupali smo u Muzeju Mimara u Zagrebu i Muzeju antičkog stakla u Zadru na izložbi međimurskoga kipara Mihaela Štebiha, a izvan države u Salzburgu tijekom adventa, u Beču na balu Gradišćanskih Hrvata, u Viteškoj dvorani u Brežicama, u Središču ob Dravi za Praznik buč i na raznim događanjima u Mađarskoj. Nažalost, s izbijanjem pandemije koronavirusa naše su aktivnosti stale – kaže Goran. Dodaje da nisu svjesni koliko su brzo stigli do jubilarne brojke.

– VS „Zrinski“ je kao obitelj – ništa nam nije poklonjeno, već smo se za sve rezultate izborili. Iza sebe imamo puno lijepih uspomena, ali i desetljeće odricanja, vježbanja, stvaranja, nastupanja… Mnogo smo naučili, upoznali puno novih ljudi, skupili iskustva o tome kako se što radi ili ne radi… Ponosni smo jedni na druge što smo dijelom ove obitelji ispunjene pozitivom i srećom u svakome pogledu! – poručuje voditelj Skupine.

VS „Zrinski“ ima Facebook stranicu i YouTube kanal na kojima možete pratiti njihov rad i objave.
– Uz slogan „Pjesmom kroz život“ planiramo uskoro krenuti s nastupima i radom kao u „dobra stara vremena“!“ – zaključuju iz Skupine. Poželimo im sreću u ostvarenju planova!

Međimurje

Napredak radova na aglomeracijama Mursko Središće i Donja Dubrava

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Murskom Središću održan je još jedan radni sastanak na temu trenutnog tijeka radova u okviru projekata aglomeracije Mursko Središće i Donju Dubrava. Cilj sastanaka je da se sve uključene strane upoznaju s trenutnom situacijom na terenu te da se pruži potpora Međimurskim vodama, izvođačima radova i jedinicama lokalne samouprave.

Radovi na oba projekta dobro napreduju, a u sljedeći mjesecima očekuje se i početak asfaltiranja ulica.

– Hvala vam za sve dobro što ste napravili kao partneri Hrvatskih voda. Znamo da projekti nisu jednostavni, dobro smo upoznati s problematikom s kojom se sve uključene strane suočavaju. Zajedništvo svih sudionika doprinosi pozitivnom ishodu –  istaknuo je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

Izvođač radova istaknuo je da će se i nadalje ulagati veliki napori u projekt da bi radovi bili završeni u roku.

– Zahvala Hrvatskim vodama kao nositelju projekta, Međimurskim vodama kao investitoru i izvođaču radova tvrtki Tegra i svima koji su na bilo koji način uključeni u projekt. Moramo zahvaliti i našim sugrađanima koji moraju istrpjeti čitavu situaciju na terenu – istaknuo je gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Dr. sc. Predrag Kočila na izbore izlazi kao nezavisni kandidat na listi HDZ-a za Gradsko vijeće Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska demokratska zajednica grada Čakovca i njezin kandidat za gradonačelnika, Tomislav Marković, dogovorili su suradnju i zajednički izlazak na predstojeće lokalne izbore s nezavisnim i najaktivnijim gradskim vijećnikom u aktualnom sazivu Gradskog vijeća Čakovca, Predragom Kočilom.

Suradnja i zajednički izlazak na listi za Gradsko vijeće predstavljeni su na konferenciji za novinare u četvrtak, na središnjem gradskom trgu, a tom su prilikom i Marković i Kočila naglasili da je vrijeme za promjene u načinu upravljanja Čakovcem kojeg treba, prije svega, vratiti Čakovčankama i Čakovčancima.

– Vrijeme je za TVOJ Čakovec! Poruka je to s kojom kolega Kočila i ja, kao i cijeli naš tim zajedno s građanima Čakovca, krećemo u kampanju za bolji Čakovec. S najaktivnijim vijećnikom u Gradskom vijeću našli smo se po svim ključnim točkama programa kojeg sam nedavno predstavio javnosti. Ono što je ključno i što nam je zajedničko je da želimo naš Čakovec učiniti boljim i po mjeri svakog našeg sugrađana. Vrijeme je za promjene, a mi zajedno znamo kako te promjene i provesti – istaknuo je Marković, koji je podsjetio da se Kočila uz svoj rad u Gradskom vijeću borio i zalagao jednako za sve građane Čakovca, kao i za sve dijelove grada.

To je potvrdio i Kočila, ističući kako, primjerice, Mihovljanu treba uređenje i izgradnja prometne infrastrukture zbog veće sigurnost svih sudionika u prometu te kako bi tamošnji društveni dom trebao biti na raspolaganju svim građanima. Uz rekonstrukciju svake godine po jedne ulice, rekao je i da ovo prigradsko naselje svakako ima potrebe za gradnjom novog vrtića, kao što sam Čakovec hitno treba izgradnju nove osnovne škole te Centra za odgoj i obrazovanje.

– Manjak vrtića, kao i nedostatak škole, poruka je aktualne vlasti koliko im je stalo do mladih ljudi u ovom gradu, do mladih obitelji. Samo desetak kilometara dalje u Varaždinu na tisuće osnovnoškolaca već godinama pohađa nastavu u jednoj smjeni. Mi, nažalost, moramo nekome objašnjavati kolika je nužnost da izgradimo novu školu, da našim mladim sugrađanima osiguramo kvalitetne uvjete obrazovanja kako bi danas-sutra bili što konkurentniji među svojim vršnjacima – pojasnio je aktualni nezavisni gradski vijećnik.

Što se tiče Ivanovca, Kočila je kao veliki problem istaknuo činjenicu da je tamo pojačan teretni promet zbog industrijske zone i da je nužno poboljšanje prometne infrastrukture, posebice one koja bi pojačala sigurnost najranjivijih skupina.

– To prigradsko naselje, odnosno tvrtke koje posluju na tom prostoru, značajno doprinose punjenju gradskog Proračuna, a aktualna vlast propustila je svih ovih godina zajednici, odnosno građanima koji tamo žive, vratiti dio poboljšanjem prometne infrastrukture, odnosno uređenjem Ivanovca – naglasio je Kočila. Nije zaboravio ni na sportski segment, pri čemu je upravo u Ivanovcu nužno uređenje svlačionica u sklopu nogometnog igrališta.

Govoreći o ostalim dijelovima Čakovca, rekao je da gotovo svi dijele istu sudbinu, a to je potreba za gradnjom i uređenjem prometnica odnosno pješačko-biciklističkih staza, kao i gradnja te uređenje društvene infrastrukture poput društvenih domova, igrališta za djecu, kvalitetnih sadržaja za mlade. Naglasio je i potrebu izgradnje pješačko-biciklističke staze od Slemenica do Murskog Središća, kao i sanaciju i izmještanje odlagališta otpada iz Totovca.

Posebno se osvrnu na samo stanje u centru Čakovca, gdje brojne fasade i objekti jednostavno vape za obnovom, ne samo zbog izgleda, već i zbog sigurnosti onih koji žive u njima, ali i prolaznika. Naglasio je da Grad u Proračun ubire spomeničku rentu od koje se dio treba vratiti uređenjem, ako ničega drugoga, barem pročelja zgrada.

Nezavisni Kočila, kao i politički partneri HDZ te zajednički kandidat za gradonačelnika, Tomislav Marković, slažu se da je nužno hitno pokrenuti stambeno zbrinjavanje mladih obitelji kroz program poticane stanogradnje. Također, obojica inzistiraju da se kod stanogradnje uvede red, točnije da se propiše koliki dio površine mora biti predviđen za zelene površine i prostor za djecu.

– Moramo stati na kraj betonizaciji cjelokupne površine kada se grade nove zgrade. Aktualna vlast dozvolila je takav način ponašanja, ali oni koji kupuju stan ne žele samo svojih 50-ak kvadrata i parkirališni prostor, već traže i okoliš ugodan za život. Mi ćemo promijeniti lošu praksu aktualne vlasti – odlučni su Marković i Kočila.

Marković je najavio kako će uz zajedničku suradnju naglasak posebno staviti na stvaranje preduvjeta za privlačenje novih investicija koje će otvarati nova radna mjesta s većom dodanom vrijednošću i većim primanjima za građane Čakovca. Posebna pažnja posvetit će se transparentnom radu gradske uprave, prije svega trošenju proračunskog novca te digitalizaciji u radu gradske uprave.

– Podsjećamo da je gradonačelnik ovdje da prije svega radi u interesu građana i da na transparentan i racionalan način upravlja novcima građana. To je ono što mi nudimo: rad za građane Čakovca, rad u interesu građana i razvoj našeg Čakovca – zaključio je Marković koji je još jednom poslao jasnu poruku svim Čakovčankama i Čakovčancima: “Vrijeme je za TVOJ Čakovec!”

Nastavite čitati