Povežite se s nama

Život i društvo

Gospodarstvo i turizam budućnost su Maruševca

Objavljeno:

- dana

MARUŠEVEC

Kupom Općine Maruševec u malom nogometu u nedjelju završilo je obilježavanje Dana Općine Maruševec, koje je počelo nedjelju prije, povorkom “Jura zeleni”, a trajalo je cijeli prošli tjedan. Veselo je bilo u petak i subotu, kada su održani 14. Dani folklora Maruševec 2015., a na sam blagdan sv. Jurja u četvrtak održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Maruševec.

Dan Općine prilika je da se osvrnemo na aktivnosti koje su se provodile u proteklom periodu. 

Zona prioritet 

Jedan od kapitalnih projekata koji je na području ove općine realiziran u 2014. godini je modernizacija 11 dionica nerazvrstanih cesta po IPARD programu u vrijednosti 2,1 milijuna kuna, a Općina Maruševec uspješno se kandidirala i na nekoliko natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

– Zahvaljujući tome, ostvarena je energetska obnova objekata u vlasništvu Općine Maruševec i društveni domovi Jurketinec i Donje Ladanje. Također, izvršena je modernizacija javne rasvjete kroz energetski učinkovitu i ekološku javnu rasvjetu te energetski pregled javne rasvjete općinske zgrade, a temeljem Javnog poziva za povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije sklopljen je ugovor s Ministarstvom gospodarstva za projekt izmjene starih svjetlećih tijela ugradnjom novih led svjetiljki  – istaknuo je Ivan Šagi, načelnik Općine Maruševec. 

U ovoj godini nastavlja se s projektima energetske učinkovitosti. Tako je u sklopljen ugovor s Ministarstvom gospodarstva o dodjeli bespovratnih sredstava za poticanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije kroz energetsku obnovu društvenih domova. Vrijednost projekta je 101.750 kuna, pri čemu će Ministarstvo gospodarstva sufinancirati 71.225 kuna. 

 

 Za modernizaciju nerazvrstanih cesta u 2014. uloženo je 2,1 milijuna kuna 

Ipak, sve aktivnosti Općina Maruševec ove će godine usmjeriti na konačni završetak uređenja i opremanja Poduzetničke zone u Selniku, koja se prostire na tri hektara. Riječ je o projektu koji je započeo još 2005. godine, no odužio se.  
– Do 2013. godine značajno smo opremili zonu u koju je uloženo 3,5 milijuna kuna. Napravili smo trafostanicu, iselili dalekovod koji je išao preko Poduzetničke zone, uveli smo vodovod, kanalizaciju i pročistač. Ostale su još prometnice, čije će uređivanje započeti kroz desetak dana. Riječ je o investiciji od oko milijun kuna, no točan iznos znat ćemo nakon natječaja – najavio je načelnik Šagi. 

 

Za desetak dana započet će uređivanje prometnica u Poduzetničkoj zoni Selnik 

Riječ je o projektu koji će se realizirati u dvije faze, a bude li sve prema planovima, iduće godine Poduzetnička zona Selnik bit će spremna za poduzetnike. 
– Radi se o vrlo važnom projektu za Općinu Maruševec, jer pokretanje gospodarskih aktivnosti trebalo bi dovesti do novog zapošljavanja naših mještana. Računamo da bi se otvaranjem tvrtki i pokretanjem aktivnosti u Poduzetničkoj zoni Selnik moglo zaposliti oko 100 ljudi, a mogućnost zapošljavanja spriječit će odlazak mladih iz našeg kraja – najavio je načelnik Općine Maruševec, koji u budućnosti očekuje okončanje još jednog vrlo važnog projekta za mještane: odvodnje oborinskih voda. 

Do novca iz EU 

Općina Maruševec već nekoliko godina pokušava riješiti ovaj problem koji je posebno izražen u nizinskom dijelu Općine. 
– Nažalost, odvodnja oborinskih voda je rak-rana Općine Maruševec. Već nekoliko godina zajedno s Hrvatskim vodama pokušavamo riješiti ovaj problem i na tom projektu radit ćemo i dalje. Svakako treba naglasiti da je naša općina u projektu Aglomeracije Varaždin, koji je u visokom stadiju realizacije. Ovaj projekt, nažalost, neće riješiti problem na području cijele Općine, već samo u nizinskom dijelu, zbog konfiguracije terena. Tako će nam i dalje ostati problem odvodnje oborinskih voda, a koliko nam je to veliki problem osjetili smo već nekoliko puta kada su nam poplavljene kuće, a na zemljištima stvorene velike štete. Stoga nam je cilj, zajedno s Hrvatskim vodama, projektirati otvaranje zatrpanih kanala, koji su se s vremenom zaoravali i tako nestali. To se pretežno odnosi na problem odvodnje od Grede, Jurketinca,  Donjeg Ladanja, Čalinca, Biljevca do Bikovca, gdje već imamo locirana mjesta na kojima kod malo većih oborina dolazi do plavljenja objekata. No, tu prvo moramo riješiti imovinsko-pravne odnose. Dok to ne riješimo, nažalost, naše projekte nećemo moći kandidirati za sredstva iz EU fondova – rekao je Šagi, najavši kako je, uz gospodarstvo, turizam osnovna strategija razvoja Općine Maruševec.  

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje