Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Novi Marof raspisao natječaj za dodjelu novca udrugama

Objavljeno:

- dana

Grad Novi Marof objavio je Javni natječaj za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Grada Novog Marofa za 2019. godinu i koje svojim aktivnostima doprinose ispunjavanju ciljeva i prioriteta definiranih strateškim i planskim dokumentima Grada Novog Marofa.

Financijska sredstva u iznosu od 280.000 kuna osigurana su iz proračuna Grada, a najniži iznos koji se može odobriti za projekt/program iznosi 1.000 kuna, dok je najviši 30.000 kuna.

Program i projekti udruga za čije se financiranje osiguravaju sredstva u proračunu Grada odnose se na područja socijalne djelatnosti i zaštite zdravlja (8 prijavitelja – 100.000 kuna), djece i mladih (5 prijavitelja – 60.000 kuna) i ostale programe (12 prijavitelja – 120.000 kuna).

Grad neće financirati programe i projekte organizacija koji se financiraju po posebnim propisima, vjerskih i političkih organizacija te organizacija civilnog društva koje ne zadovoljavaju uvjete propisane ovim natječajem kao ni aktivnosti udruga koje se smatraju gospodarskom djelatnošću udruga.

Jedna udruga može prijaviti više projekata i najviše jedan (1) program, a rok za podnošenje prijava je zaključno do 20. ožujka 2019. godine. Prijave se podnose na propisanim obrascima koji se popunjavaju isključivo putem računala te se dostavljaju u papirnatom obliku u zatvorenoj omotnici, na adresu: Grad Novi Marof, Trg hrvatske državnosti 1, 42220 Novi Marof, s naznakom „Prijava programa/projekta udruga – NE OTVARAJ“.

Obvezna dokumentacija za prijavu programa/projekta je ispunjen, potpisan i ovjeren „OBRAZAC OPISA programa/projekta, ispunjen, potpisan i ovjeren „OBRAZAC PRORAČUNA programa/projekta, potpisana i ovjerena izjava o nepostojanju dvostrukog financiranja, potpisana i ovjerena izjava o partnerstvu (ukoliko udruga prijavljuje projekt/program u partnerstvu), potpisana i ovjerena izjava o nekažnjavanju, ispunjen, potpisan i ovjeren izvještaj o potrošnji proračunskih sredstava (obrazac PRORPOT) te isprintan ispis (izlist) iz Registra udruga RH.

Nepravovremene i nepotpune prijave, kao i prijave koje nisu dostavljene na propisanim obrascima, neće biti upućene u stručno ocjenjivanje o čemu će udruge biti pismeno obaviještene. Grad će na mrežnim stranicama objaviti rezultate natječaja, a odluka o dodjeli sredstava objavit će se na mrežnim stranicama Grada Novog Marofa (www.novimarof.hr) u roku od 8 dana od dana donošenja.

Sa svim udrugama kojima su odobrena financijska sredstva Grad će potpisati ugovor o financiranju programa ili projekata najkasnije 30 dana od dana donošenja odluke o financiranju. Prijavitelji na natječaj koji su nezadovoljni odlukom o dodjeli financijskih sredstava mogu podnijeti prigovor u roku od 8 radnih dana od dana objave odluke. Prigovor se podnosi putem nadležnog upravnog odjela Grada, a o njemu odlučuje gradonačelnik, u roku od 8 dana od dana primitka prigovora. Grad Novi Marof zadržava i pravo poništenja javnog natječaja ukoliko za to postoje opravdani razlozi.

Život i društvo

U dvorani Osnovne škole Cestica održano predavanje o stresu, a potom i vježbe razgibavanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Cestica

U sklopu projekta „Jer srce prepoznaje najbolje“ 31. siječnja 2023. u dvorani Osnovne škole Cestica održano je predavanje „Stres u svakodnevnom životu“.

Radionicu je održao liječnik opće prakse Zoran Kokot, a predavanju je prisustvovao i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj.

Nakon predavanja održane su vježbe razgibavanja pod vodstvom trenera Predraga Dobrotića. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Kroz obilan snijeg probija se cesta od Žganog vina do vrha Ivanščice za potrebe interventnih službi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Na inicijativu i u organizaciji Grada Ivanca, u petak, 3. veljače, počelo je čišćenje od obilnog snijega 9 kilometara ceste na potezu od Žganog vina do vrha Ivančice. Za taj posao Grad je angažirao tešku mehanizaciju Hidroinga d.d. iz Varaždina.

O količini snježnih padalina i surovim uvjetima koji vladaju u planini svjedoči podatak da je čišćenje počelo u petak poslijepodne, a nastavljeno je subotu, pri čemu se s radovima došlo 1,5 km do druge lugarske kućice. Čišćenje se ponovno nastavlja u ponedjeljak.

Prethodno je Ivkom d.d. svojim strojem raščistio cestu od Prigorca do Žganog vina.

Troškove pokrivaju Grad Ivanec i Odašiljači i veze

Kao što je poznato, cesta do vrha Ivančice je u nadležnosti ŽUC-a, no već godinama ta se cesta u zimskim uvjetima ne čisti i u zimskom periodu je zatvorena za promet.

Međutim, u zadnje vrijeme na Ivančici su učestale ozljede posjetitelja, što zbog nepažnje, nezgoda i nepoznavanja planine, a što zbog lakomislenosti pojedinih posjetitelja, avanturizma i konzumiranja alkohola.

Pri tome članovi Hrvatske gorske službe spašavanja svako malo jure na iznimno teške i mukotrpne intervencije u planini, pri čemu im je glavni problem upravo neočišćena cesta do vrha i otežan pristup do unesrećenih, navode iz Grada Ivanca.

Za HGSS, Odašiljače i veze i Planinarski dom

– Budući da su iz ŽUC-a poručili da u svom planu nemaju predviđeno čišćenje ove ceste, a potaknuti sigurnosnim razlozima, odlučili smo čišćenje ceste do vrha Ivančice isfinancirati gradskim sredstvima, kako bismo HGSS-u i hitnim službama u slučaju potrebe omogućili nesmetan pristup vozilima do samog vrha. Zahvaljujem i tvrtki Odašiljači i veze iz Zagreba koja će pokriti 30% troškova, budući da je i njoj u interesu očišćena cesta do vrha radi pristupa odašiljaču. Očišćena cesta omogućit će i nesmetanu opskrbu Planinarskog doma na Ivančici – izjavio je gradonačelnik Milorad Batinić koji je na terenu bio sa svojim zamjenikom Markom Friščićem i gorskim spašavateljem iz HGSS-a – Stanice Varaždin Ivanom Vitezom.

Upozorenje: Cesta do vrha i dalje zatvorena za posjetitelje

Po tom pitanju iz Grada Ivanca donose i važno upozorenje svim posjetiteljima Ivančice. Dakle, iako će cesta biti očišćena, ona i dalje ostaje zatvorena za promet osobnim vozilima i idućih će dana kod Žganog vina biti zatvorena zaprekama.

Apelira se stoga na sve kojima bi palo na pamet da do vrha ipak krenu svojim automobilom da to ne čine jer kretanje cestom u ovakvim uvjetima je vrlo opasno.

– Pristup vrhu imat će samo interventne službe, vozila tvrtke Odašiljači i veze te osoblje Planinarskog doma za potrebe opskrbe – poručuje Marko Friščić, načelnik Stožera civilne zaštite.

Također, zbog velike navale vikend posjetitelja nakon snježnih padalina, preopterećeno je postalo i parkiralište na Rapikovcu, što je proteklih dana dovelo do prometnog kolapsa u Prigorcu te otežalo pristup vozilima interventnih službi. I nedavna intervencija HGSS-a na Ivančici, kada je spašavana osoba s ozljedom koljena, pokazala je koliko je važno u neposrednoj blizini planine imati osiguran prolaz za interventna vozila.

Rapikovec: Ne parkirajte na obilježenim parkirnim mjestima!

– Obavještavamo sve posjetitelje Ivančice da će ubuduće dva parkirna mjesta na Rapikovcu biti obilježena i rezervirana za vozila HGSS-a. Ova dva mjesta zasad će biti označena natpisom (tablom), a čim to dopuste vremenske prilike, bit će i iscrtana. Apeliramo na sve izletnike da na ovim mjestima ne parkiraju svoja osobna vozila (a jednako tako i na mjestima rezerviranim za invalide) jer možda će pomoć na planini biti potrebna upravo vama. S obzirom na sigurnosni aspekt ove priče, parkiranje će kontrolirati prometni redar i policija – poručio je Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje